A halloween eredetétől, Jack lámpásán át, egészen a Starbucks halloweeni italáig

  • Tökéletes halloweeni borzongás a pohárban, avagy így faragna tököt a sellő, ha félne a kísértetektől

Idén borzongatóan finom halloweenre készülhetünk. Miután megtudtuk, milyen kelta hagyományból ered ez a természeti ünnep, és megismertük Jack történetét, aki ujjat húzott az ördöggel, kísértetektől mentesebb vizekre evezünk. Ott ugyanis, ahol a sellő is töklámpással világít, egy különleges, sütőtökös jeges ital formájában belekóstolhatunk a Starbucks-halloween varázsába.

Jóval több, mint a „csokit vagy csalunk”

A halloween gyökerei az ősi kelta kultúra nyárzáró Samhain ünnepéig nyúlnak vissza. A kelták, mivel csupán két évszakra osztották az évet, október 31-én nem csupán a nyár végét, de az újév kezdetét is ünnepelték. Úgy hitték, ezen az éjszakán a legvékonyabb az élőket és holtakat elválasztó határvonal, így a szellemek visszatérhetnek a földre. A Samhain során nagy tüzeket gyújtottak, és áldozatokat mutattak be, hogy elűzzék a rossz szellemeket. A kereszténység elterjedésével az ókori kelta Samhain fokozatosan átalakult, míg végül a ma is ismert halloweenné vált. Nevét III. Gergely pápának köszönheti, aki a 8. században november elsejét Mindenszentek napjává nyilvánította, ebből kifolyólag október 31-e Mindenszentek előestéje, „All Hallow’s Eve”, azaz halloween lett. Az ünnephez köthető egyik legismertebb szokás a jelmezek és álarcok viselése, amely szintén a kelta hagyományra vezethető vissza: az emberek állatbőrökbe öltöztek és maszkokkal takarták el az arcukat, hogy megtévesszék a szellemeket. 

Amikor a sellő hirtelen azt se tudja, hogy faragja vagy megigya

A töklámpás, vagyis Jack-o’-lantern, a halloween egyik legismertebb szimbóluma. Eredete egy régi ír népmese, amely szerint Jack, a ravasz kovács, kétszer is túljárt az ördög eszén, de halála után sem a mennyországba, sem a pokolba nem nyert bebocsátást. Az ördög egy izzó széndarabot adott neki, amelyet Jack egy kivájt tarlórépába helyezett, hogy az örökkévalóságig tartó kóborlása során világítson neki. Az angolszász országokban hasonló lámpásokat készítettek, azzal a különbséggel, hogy ijesztő arcot faragtak bele, és kitették halloween estéjén az ablakokba vagy az ajtók elé, hogy elriasszák vele mind Jacket, mind pedig a gonosz és ártó kísérteteket. Az ír bevándorlók Amerikába érkezve a répát tökre cserélték, mivel azt könnyebben lehetett faragni. Így született meg a töklámpás hagyománya, amely ma már elengedhetetlen része az október 31-i dekorációknak. 

A Starbucks kávézóiban nem kell se a suhanó szellemektől, de a kóborló Jacktől tartani, a halloween azonban nem marad el: egy tökös jeges, nem mellékesen pedig borzongatóan finom ital formájában még a sellőt is megérinti. Október 22. és november 4. között lesz elérhető a Starbucks halloweeni itala, a Sweet Pumpkin Frappuccino® blended beverage. A sütőtökös ízvilágú, krémesen lágy italt, amelyet az ennivaló kristályokkal meghintett könnyű hab koronáz meg, bárki megkóstolhatja, aki elég bátor hozzá – hiszen vegán verzióban is kérhető, természetesen plusz költség nélkül.

Hangolódj a halloweenre egy rémesen izgalmas tökfaragó versennyel!

Idén a Starbucks nemcsak a limitált ideig elérhető ízletes halloweeni Frappuccino®-val készül, hanem egy tökfaragó versennyel is. Október 30-án, szerdán 16:00 és 18:30 között több Starbucks kávézóban is tökfaragó versenyt rendeznek, ahol 3-4 fős csapatok mérhetik össze tudásukat. Minden résztvevő kávékuponnal gazdagodik – amelyet egy tetszőleges tall méretű kávéra válthatnak be -, a legkreatívabb töklámpásokat készítő csapatok pedig értékes ajándékcsomagot nyernek. A borzongatóan izgalmas délutánra, vagyis a tökfaragásra ezen az oldalon lehet regisztrálni október 25-ig. A verseny részletei és a pontos helyszínek a kávézólánc különböző közösségi média oldalain lesznek elérhetőek.

- bdpst24.hu

Check Also

Küzdelem a penész ellen

nem a házi praktika a legjobb megoldás, ha tisztán akarjuk tartani a mosógépet Mosógépünk feladata, …