Megnyílt a Ragyogj!-Ékszerek ideje című új kiállítás

  • az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeumban
A kiállítás a 222 éves Múzeum gyűjteményének legkülönlegesebb ékszereit mutatja be. A tárlatban a 40 ezer éves őskori ékszerektől, hun, avar, középkori, és barokk alkotásokon keresztül jutunk el egészen napjainkig, ismerhetjük meg a hozzájuk kapcsolódó jelentésrétegeket.
Az ünnepi esemény Gounod Faust című operájának Ékszeráriájával kezdődött, amelyet a Magyar Állami Operaház művészei adtak elő.
A különleges atmoszférájú megnyitón Dr. Zsigmond Gábor köszöntötte a megjelenteket: „A hazai közönség egy olyan világszínvonalú ékszerkollekciót tekinthet meg, egy olyan kiállítást, amelyre várjuk a Magyarországra ékező külföldieket is. Az ékszerek történetében benne van a Kárpát-medence történelme is, a hun, avar, középkori ékszerek, III. Béla király méreggyűrűje, Könyves Kálmán 900 éves gyűrűje, az 1848-49-es szabadságharc után a nemzet sorsáért aggódó, a hazáért kiálló, az aradi vértanúkat még 10 évvel később is sirató magyar asszonyok gyászékszerei.”
Dr. Zsigmond Gábor, az MNMKK MNM főigazgatója
A megnyitón a tárlat kurátorai, Hegedűs Zsuzsa, Kiss Erika és Pető Zsuzsa közösen mutatták be a kiállítást. Mint mondták, a kiállítás 40 000 évet ölel fel, 2021-ben készült a legfiatalabb tárgy, az előkészületek alatt 503 darab műtárgyat tisztítottak meg a restaurátorok, 44 lelőhely anyagát mutatja be a tárlat, 27 db kortárs ékszer csodálható meg és 6 téma köré szerveződött a kiállítás.
Pető Zsuzsa, Kiss Erika és Hegedűs Zsuzsa, a kiállítás kurátorai
A tárlatot Dr. Vitályos Eszter kormányszóvivő, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nyitotta meg. Megjegyezte: „Alapértékeink, emberségünk bemutatásáért külön köszönöm a tárlat valamennyi megálmodójának, megszervezőjének, kivitelezőjének a munkáját. Nagy szükség van rá, hogy időről-időre múltunk megidézéséből szerezzünk erőt és inspirációt. A Ragyogj! – Ékszerek ideje éppen egy ilyen inspiráló kiállítás.”
Dr. Vitályos Eszter kormányszóvivő, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár

A kortárs ékszerművészetet a tárlatban Spengler Katalin európai szinten jegyzett gyűjteményének darabjai, valamint a MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – jelenlegi és végzett hallgatóinak, valamint oktatóinak munkái képviselik. A kiállításhoz készült sétálólap segítségével körbejárható az egész Ház, amely a pop-up tárlatoknak és az Állandó kiállítás kiemelt pontjainak köszönhetően egy valódi ékszerdobozzá alakult.

Egyedi süteményt alkotott a kiállítás alkalmából a múzeumkerti Geraldine: Auguszt Cukrászda. A fügés, diós, karamellás ízű monodesszert a tárlatot hirdető központi kreatív ékszeréből, a plakáton is látható virágos brossból inspirálódott. A desszert a megnyitót követően, 2024. október 19-étől vásárolható a múzeumkerti Geraldine Cukrászdában.

Online közösségi médiakampányt is indít a múzeum #ÉkszeremIdeje címmel. A felhívásban arra biztatják a felhasználókat, hogy posztolják magukat kedvenc ékszerükben és osszák meg a tárgyhoz kapcsolódó ékszertöténeteket. Valamint a TikTok, Instagram vagy Facebook-bejegyzésben, legyen az videó vagy fotós poszt, jelöljék a @Magyar Nemzeti Múzeum oldalát és használják az #ÉkszeremIdeje hashtaget.

A Spotify csatornán Magyar Nemzeti Múzeum – Ragyogj! címmel megtalálható egy ékszeres tematikájú zenei lista, amelyet a megnyitón résztvevők hallhattak először.

Ragyogj!-Ékszere ideje tárlatra váltott jeggyel a Nyakék a késő bronzborból című kamaratárlat is megtekinthető. Belépőkkel, tárlatvezetésekkel kapcsolatos információk és a jegyvásárlás elérhető itt: https://jegy.mnm.hu/

- bdpst24.hu

Check Also

Három tanács a Hankooktól – ezért érdemes időben téli gumira váltani!

A megfelelő téli abroncs kiválasztása csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást és meghosszabbíthatja az abroncsok élettartamát Az időben …