Elmecirkusz – ahogyan (nem) értjük egymást

  • Elmecirkusz címmel mutatja be Sziveri János művei alapján készült előadását a két színész: Szorcsik Kriszta és Zoltán Áron.

„Bekalandoztam a Délvidéket, ám nemcsak tájait, hanem a szellem – szellemtelenség? – vidékeit is. Az ottani kultúra kellős közepéből zuhantam a margóra. Irodalmat szerveztem,  éltem a bohémek életét, nyomorogtam, majd jött a súlyos betegség, a mérhetetlen testi szenvedés…” – írja Sziveri János, az idén 70 éve született, tragikus sorsú délvidéki költő zseni A rövid élet titka című írásában. A költő pályáját a jugoszláv puha diktatúrának szolgáló politikai ellenlábasai törték derékba. Szakmai ellehetetlenítésével szinte egyidejűleg támadta őt meg a gyomor- majd később vastagbélrák. Az előadás nem Sziveri életútját mutatja be, de ahogy az életmű tükrözi szerzője életét, itt is felismerhetők olykor-olykor a költő életútjának meghatározó állomásai.

„Nem magukat a verseket szerkesztettük össze, hanem a művek hatása alatt kezdtünk improvizálni, drámai helyzeteket teremteni, majd párbeszédeket írni. – mesélik az alkotók az előadás hivatalos oldalán. Ezek végül vers- és drámarészletekkel, interjúkból, vagy önéletrajzi írásokból kiragadott részletekkel együtt alkotnak egy művet.” 

A versek sokszínűsége, nyelvi bravúrja, metsző és fájdalmas igazságlátása az előadást is meghatározza. A két szereplő, akik egyszer csak a Sziveri-univerzumban találják magukat, összezárva, arra vállalkoznak, hogy együtt „kíméletlenül eljutnak a titkok legmélyéig.” Közös útjukon azonban már az első lépéseknél komoly akadályba ütköznek: lehet-e egymást igazán ismerni, olyannak látni, mint amilyen a másik valójában? Kapcsolatuk a humor, az irónia és a kegyetlen őszinteség jegyében sodródik valamiféle sorsszerű tragédia felé, meglepő fordulatokkal megmutatva két nagyon különböző, de mégis egymásra utalt ember életének cirkuszát.

Az előadást először október 19-én, a KuglerArt Szalonban, majd 21-én, hétfőn, 15 órától, a Pinceszínházban, a RUSZT – Ráday Utcai Színházi Találkozó keretében láthatja a közönség.

- bdpst24.hu

Check Also

Ohrid: szemben a végtelen halogatás perspektívájával

Közös magyar–észak-macedón kormányülés volt szeptember 27-én Ohridban. A tanácskozás egyik fő témája Észak-Macedónia Európai Unióhoz …