Netrisk: a kötelező biztosítások elmaradtak az inflációs tempótól 

A kötelező felelősségbiztosítási átlagdíjak visszafogottan, 3 százalékkal nőttek az idén az első kilenc hónapban. A cascóbiztosításoknál viszont 20 százalékos drágulás látható – közölte saját adatai alapján a Netrisk. Kiderült az is, hogy a leggyakoribb autók, például a Suzukik, Opelek és Toyoták esetében hol tartanak az átlagdíjak. 

Mérsékelten, az inflációnál alacsonyabb mértékben drágultak az idei év első kilenc hónapjában a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb). A kérdéses időszakban a Netrisknél megkötött kötelezőknél 59 ezer forint volt az éves átlagdíj, szemben az előző év azonos időszakára jellemző 58 ezer forint alatti értékkel. 

„Ez kevesebb mint 3 százalékos díjemelkedést jelent, ami elmarad az év első nyolc hónapjában még 3,7 százalékos inflációtól. A visszafogott drágulásban szerepet játszik az, hogy sok autós szintet lépett, azaz kedvezőbb lett a bonus-malus besorolása. Emellett a biztosítók közötti verseny, valamint az autósok tudatossága is lényeges tényező ebből a szempontból. Azaz a legkedvezőbb díjat kínáló biztosítót választják” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, hogy jelentősen, 22 százalékkal 478 ezer fölé nőtt a megkötött kötelező biztosítások száma éves szinten.  

Számottevő díjemelkedés a cascónál 

A cascodíjak esetében már más a helyzet. A Netrisk adatai szerint január és szeptember vége között megkötött szerződések éves átlagdíja közel 172 ezer forint volt. Ez pedig 20 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi szintet. 

A drágulás Besnyő Márton szerint részben magyarázható a szervizelési költségek növekedésével, de ugyancsak hozzájárult a cascodíjak emelkedéséhez, hogy az új autók ára is emelkedett. Augusztusban – a hivatalos KSH-adatok szerint – például 6,6 százalékkal magasabb volt az új autók ára, mint egy évvel korábban. Márpedig cascót leginkább az új vagy fiatal, néhány éves autókra kötnek a tulajdonosok. 

Mennyi egy Suzuki kötelezője? 

A Netrisk összegyűjtötte a leggyakoribb márkákra vonatkozó jelenlegi – augusztusi kötésekból adódó – átlagdíjakat is. Az idei év nyolcadik hónapjában a Suzukik esetében a kötelező átlagdíja kevesebb mint 48 ezer forint, a cascójuk pedig meghaladja a 120 ezer forintot. A Daciákra szintén 48 ezer forintnál alacsonyabb átlagdíjjal kötöttek kötelezőt az érintettek, ennél a márkánál a cascodíj nem éri el a 105 ezer forintot. A Toyotákra közel 57 ezer forintért kötöttek kötelezőt, a cascójuk viszont átlépi a 158 ezer forintos összeget. Az Opeleknél és a Fordoknál 60 ezer és 65 ezer forint kötelezők átlagdíja, előbbieknél a casco díj 116 ezer, utóbbiaknál 166 ezer forint volt. 

www.netrisk.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Ohrid: szemben a végtelen halogatás perspektívájával

Közös magyar–észak-macedón kormányülés volt szeptember 27-én Ohridban. A tanácskozás egyik fő témája Észak-Macedónia Európai Unióhoz …