K&H: mennyibe kerül egy lakás- vagy családi ház biztosítása?

  • marginális a kizárólag ingóságokra kötött biztosítások aránya
Az idén új korszakba lépett a lakásbiztosítási piac, a tavaszi kampányban – amelyre a jövőben várhatóan minden évben sor kerül – kötelezettség nélkül válthattak biztosítást az ingatlantulajdonosok. A K&H saját adatai szerint egy budapesti lakás esetében az éves átlagdíj alig több mint 30 ezer forint, a fővárosi családi házakat pedig átlagosan közel 66 ezer forintos összeg jellemzi. A vidéki lakásoknál 23 ezer forint, a családi házaknál pedig 53 ezer forintos átlagdíjról van szó a pénzintézet adatai szerint.
Az idén új korszak indult a lakásbiztosítások magyarországi piacán. Korábban csak évfordulókor lehetett lakásbiztosítást váltani, 2024 márciusában azonban az érintettek ezt minden kötelezettség nélkül megtehették. A lakásbiztosítási kampány során összesen több mint 640 ezer új lakásbiztosítás köttetett – közölte a K&H a jegybanki adatok alapján, egyben ismertette a piaci és saját lakásbiztosítási díjainak alakulásáról szóló adatokat.

jobb a helyzet

“A lakásbiztosítási kampány során a teljes fedezettség 72 százalékról 74 százalékra emelkedett, a szerződések jelentősebb része már fedezetet nyújt az ingatlan jelenlegi értékének megfelelően” – mondta Székely Pálma, a K&H értékesítés és életbiztosítási üzletágának vezetője.

Hozzátette: “Az elmúlt években jelentősen nőtt a lakóingatlanok értéke, ezt pedig nem minden esetben követték le a lakásbiztosítások. A kampány során megkötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja 59 ezer forintot tett ki.”

mennyi?

A K&H saját adatai szerint a budapesti lakásokra kötött lakásbiztosítások átlagdíja az idén 30 128 forint volt, a fővárosi családi házak esetében ugyanez az összeg 65 571 forint. A vidéken lévő lakások esetében 23 413 forint a K&H-s átlagdíj, a családi házaknál 53 272 forint.

Az is kiderül a pénzintézet statisztikáiból, hogy a legtöbben az ingatlanra és az ingóságokra együtt kötnek lakásbiztosítást. “A szerződések marginális része olyan, amelyben csak az ingóságokat biztosítják az érintettek. Utóbbi eset tipikusan az albérleteknél jön szóba, amikor a bérlő a saját eszközeire köt biztosítást, míg az ingatlanra a tulajdonos biztosítása vonatkozik. A kizárólag ingóságokra kötött biztosítások aránya a K&H-nál alig több mint 2 százalék” – fogalmazott a szakember.

a legbiztosabb védelem

A K&H tavalyi felmérése szerint lakásvédelmi módszerek közül az egyik legelterjedtebb megoldás a lakásbiztosítás, amit a megkérdezett 30-59 évesek 83 százaléka említett. A magas és közepes jövedelműek között 89 és 87 százalékos volt az arány, az alacsonyabb jövedelműeknél viszont csak 69 százalékot tett ki. A korábbi években hasonló volt az összesített arány: 2018 és 2022 között 79-86 százalék tartotta a legjobb védelemnek a lakásbiztosítást.

- bdpst24.hu

Check Also

A migráció kérdése az európai politika homlokterében

Egyre erőteljesebb fellépés az illegális bevándorlás leküzdésére Az uniós vezetők a mai naptól kezdődő kétnapos …