Több mint 20 ezren látogattak ki a 11. Kürtőskalács Fesztiválra

3 nap, rekordszámú látogató, több mint 9500 darab eladott kürtőskalács és végtelen örömteli pillanat. Október 11-13. között minden eddiginél többen ünnepelték együtt a kürtőskalácsot a Fővárosi Állat-és Növénykertben.

„A 3 nap alatt több mint 20 ezer látogató fordult meg az állatkertben és összesen több mint 9500 darab kürtőskalács készült. A fesztivál egyik különlegessége, hogy immár második éve az állatkert teljes területére kiterjed, sőt idén még a Biodóm egyes részeit is bevettük. A gasztronómiai élményeken túl 3 színpadon, 6 helyszínen, közel 50 programelem várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az egyik üde színfolt a Kürtős Fondülde megnyitása volt, ahol mindenki saját ízlése szerint mártogathatta kedvenc kürtőskalács karikáit különböző ízesítésekbe.” – meséli András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál főszervezője.

„A számok idén is magukért beszélnek: 370 fő készítette el saját kürtőskalácsát a „Csináld magad!” sátorban, és közel 500-an választották a Kürtős Fondü variációkat. Az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda közel 1000 db kürtőskalács-desszertet szolgált fel, míg a nagy kedvenc, a KÜRTŐSBON (töltött tésztájú kürtőskalács) idén 1200 vásárlót csábított el az Édes Mackó két kihelyezett standja a Pálmaháznál és a Holnemvolt Vár bejáratánál. Az ízbombákból – túlszárnyalva a tavalyi eredményeket – 1300 db különleges ízesítésű kürtőskalács fogyott. A hagyományos, nagyméretű kürtőskalácsból majdnem 1000 db-ot adtunk el, és a Kürtősfánk is népszerű volt, ebből is közel 1000 db sült.” – folytatja Tünde.

A fesztiválon természetesen idén is gondoltak az ételintoleranciával élőkre: 1300 db vegán kürtőskalács, valamint 1600 db glutén-, tej- és tojásmentes kürtőskalács készült el a 3 nap alatt, így közel 3000-en élvezhették a mennyei mentes kürtőskalácsokat.

Az idei évben egy kicsit nemzetközi vizekre is evezett a Vitéz Kürtős csapata, ugyanis két külföldi készítő is bemutatkozott, akik a kürtőskalács egy-egy rokontermékének hagyományos változatait készítették el.

„A már jól ismert, székelyudvarhelyi Lehel Kürtősház hagyományos, nagy méretű székely kürtőskalácsai mellett elhoztuk a látogatóinknak a Šakotis-t, vagy ahogy Litvániában hívják, „raguolis-t”, ami egy egyedülálló, fenyőfa alakú sütemény, mely rétegről rétegre épül fel egy forgó nyárson. A készítők látványos bemutatót tartottak, csodájára járt mindenki. Végül 12 kg-ot kóstoltattak a látogatókkal és ezen túl elfogyott még 100 kg a különleges finomságból” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős egyik alapítója.

A fesztivál tehát minden korosztály számára kínált szórakozási lehetőséget, a színpadi programok, a zenés műsorok, a gyerekprogramok, az állatos élmények mind-mind remek kikapcsolódást nyújtottak a sok finomság mellett.

Jövőre találkozunk!

  • Forrás: Just Creative
  • Fotó: Nagy Mihály

- bdpst24.hu

Check Also

Hogyan ronthat az állandó kenegetés a száraz ajkaidon?

Az ajakápoló-paradoxon A hőmérséklet csökkenésével te is a fázó fülcimpák és a kicserepesedett ajkak érzését …