Kibővíti együttműködését az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident

A pénzügyi tudatosság fejlesztése és a tudatos öngondoskodás kiemelten fontos az életminőség javításában, különösen azokban a társadalmi csoportokban, ahol a felnőttek még ha rendelkeznek is saját jövedelemmel, anyagi biztonságuk nem elégséges. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident Pénzügyi Zrt. stratégiai partnerként dolgozik együtt immár két éve annak érdekében, hogy a lehető legtöbb rászoruló családnak esélyt adjanak életkörülményeik javítására. Az erről szóló megállapodást október 16-án írták alá.

A Provident kiemelt fontosságúnak tartja, hogy minden állampolgár hozzáférjen olyan pénzügyi alapismerethez/tudásanyaghoz, melynek birtokában megalapozott döntéseket tud hozni a jövőjével kapcsolatban. A társaság felmérése szerint ugyanakkor a magyar lakosság háromnegyede hónapról hónapra él és részben a pénzügyi tájékozottság vagy épp a megtakarítások hiánya miatt sokaknak nincs meg minden lehetősége arra, hogy váratlan élethelyzeteket megoldjanak. 

„Magyarországon a felnőtt magyar lakosság 6 százaléka, mintegy félmillió, 18 év feletti állampolgár szorul ki a hitelpiacról. A legsérülékenyebb magyarországi társadalmi csoportok felzárkózásában kívánunk segíteni azzal is, hogy az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen újra láthatóvá tesszük őket a pénzügyi szolgáltatások piacán. Ennek feltétele, hogy egy jobb élet reményében tudást adjunk át számukra és növeljük pénzügyi tudatosságukat” – mondta Boczán Viktor, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident Pénzügyi Zrt. 2023-ban 8 településen indított el pénzügyi tudatosságot elősegítő képzést, amelyet 2024-től további 10 helyszínnel bővítenek ki. A többségében alacsony iskolázottságú és jövedelmű társadalmi csoportok tagjai így olyan súlyos helyzeteket is elkerülhetnek, mint az adósságspirál. Az együttműködés során első lépésként a Provident munkatársai tartottak képzést a legfontosabb pénzügyi alapismeretekről – többek között adózás, felelős hitelfelvétel, megtakarítás és családi költségvetés témakörökben – az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak, akik ezt követően az érintett társadalmi csoportok számára szervezett helyi oktatási programok alkalmával adják át a megszerzett tudást.

Az Ökumenikus Segélyszervezet és a Provident stratégiai együttműködésének keretében a „Tudatos élet – lépésről lépésre” kezdeményezés is folytatódik: a Segélyszervezet által fenntartott családok átmeneti otthonában élőknek biztosítanak pályázati lehetőséget, amelynek keretében anyagi támogatásra pályázhatnak azok, akik sokat tettek azért, hogy újra önálló életet tudjanak élni.

Az elmúlt években a Segélyszervezet Észak-Magyarország 11 településén az öngondoskodást és munkaszocializációt fókuszba helyező „Kiskert programot” indított, hogy a résztvevők a saját maguk által termesztett zöldségekkel és gyümölcsökkel a családi megtakarítást növelni tudják. 

Összesen 130 család szerzett ismeretet a talajelőkészítéstől a növényápoláson keresztül, a betakarítás és feldolgozás témaköréig és a bevont családok 90%-a jutott el a termények betakarításáig. Idén a Provident támogatásával ezt a sikertörténetet újabb két településre, Novajidrányra és Vizsolyra is kiterjesztették, ahol 20-20 családnak biztosítják az otthoni kertjük megműveléséhez szükséges magokat, palántákat és eszközöket, így a program révén további családok képesek a megélhetési költségeiket csökkenteni.

 „Jól segíteni többet jelent, mint adni! – hangzik az Ökumenikus Segélyszervezet egyik ismert jelmondata. A legszegényebbek anyagi biztonságának segítése, a tudatos pénzügyi gondolkodáshoz lépésről lépésre vezető szemléletformálás pedig pontosan egy ilyen jól végiggondolt támogatási forma, hiszen az itt megszerzett tudással biztosabb alapot, jobb egzisztenciát képesek teremteni maguknak a rászoruló családok. Nagy öröm számunkra, hogy évtizedes esélyteremtő munkánkat immár stratégiai partnerségben végezhetjük a Providenttel, abban bízva, hogy számos további nagyívű tervet fogunk még közösen megvalósítani a jövőben” – emelte ki Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

- bdpst24.hu

Check Also

Súlyos problémát jelezhet az állandó éjszakai izzadás

Amennyiben nem csak alkalomszerűen jelentkezik, hanem állandó jelleggel verejtékben ébredünk érdemes orvoshoz fordulni. A pihentető …