Lassult a felszámolási eljárások számának növekedése tavalyhoz képest

  • Végre valami jó hír

2024 első félévében 8650 felszámolási eljárás indult, amely kevesebb, mint a tavalyi első félévben, ám még mindig több, mint 2022-ben egész évben volt. Továbbra is az építőiparban és a kiskereskedelemben működő cégek a leginkább érintettek, a mezőgazdaságban viszont továbbra is kevesebb ugyan a felszámolás, ám az ágazatnak megvannak a maga sajátos bajai. Az Allianz Trade gyorsjelentése. 

2024 első félévében végre csökkent a felszámolási eljárások száma az előző év hasonló időszakához képest, vagyis megfordult az elmúlt években tapasztalt növekedési trend. Ám az is igaz, hogy az idei első hat hónap 8650 felszámolási eljárása még mindig több, mint amennyi felszámolás indult 2022-ben egész évben (8413 eljárás). „Az építőipar és a kiskereskedelem továbbra is nehézségekkel küzd, melyek nagyrészt az infláció, a növekvő költségek és a geopolitikai feszültségek következményei” – emelte ki Bujdosó Tünde, az Allianz Trade magyarországi kockázatkezelési igazgatója.

Az építőiparban a felszámolási eljárások száma meghaladta a 2100-at, a szektor vállalkozásai továbbra is nehezebben tudják kezelni az emelkedő anyagköltségeket és a munkaerőhiányt, amely végső soron számos céget a működés leállítására kényszerített. Hasonlóan nehéz a helyzet a kiskereskedelemben is, ahol 807 vállalkozás kényszerült felszámolásra (összehasonlításul: 2022-ben egész évben 648 felszámolás volt a szektorban). A fogyasztói kereslet visszaesése, amelyet az inflációs nyomás és az emelkedő árak idéztek elő, különösen a kisebb kiskereskedelmi cégeket érinti. A lakossági vásárlóerő gyengülése és a növekvő működési költségek is kihívások elé állítják a szektort.

A kárkifizetések darabszámának megoszlása is jelzi az egyes szektorok nehézségeit. Az év első félévében az Allianz Trade Magyarország több mint 150 esetben fizetett kártérítést ügyfelei részére, ezek 39 százaléka az építőipart, 19 százaléka a nagy- és kiskereskedelmi szektort, 15 százaléka pedig fuvarozócégeket érintett.

A követelésbehajtási ügyek száma is jelentősen változott: 2024 első felében összesen 709 követelésbehajtási ügyet indított az Allianz Trade Magyarországon, amelyek összesen 3,7 milliárd forintos követelést érintettek. Ezek közül 572 eset a legkisebb, 0-5 millió forintos kategóriába esett, 78 eset tartozott az 5-15 milliós sávba, míg 59 esetben 15 millió forint feletti összegről volt szó.

A mezőgazdasági vállalkozások esetében a sajátos működési körülmények egyedi fizetési nehézségeket idéznek elő, azonban a felszámolási eljárások száma továbbra is mérsékelt. 2024 első felében valamivel több mint 100 mezőgazdasági vállalkozás került felszámolás alá, ami azt mutatja, hogy a mezőgazdasági szektor egyedi kihívásai ellenére sem tapasztalható jelentős növekedés a felszámolások számában az előző évekhez képest. A pénzügyi nehézségek hátterében a korábbi évek ingadozó árai miatt felhalmozódott készletek értékesítésének nehézségei, a kiszámíthatatlan időjárási körülmények, valamint a geopolitikai helyzet és annak közvetlen és közvetett hatásai állnak. Ezek a tényezők komoly kihívások elé állították a mezőgazdasági vállalkozásokat, és az ágazat egészére rányomták a bélyegüket.

Érdemes kiemelni, hogy a magyar fizetésképtelenségi esetek 52 százaléka 0 forint árbevételű vagy alvó cégekhez kapcsolódik, míg további 40 százalék a 200 millió forint alatti árbevételű vállalkozásokat érinti. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy a fizetésképtelenségi eljárások hazánkban még mindig elsősorban a kisebb, alacsonyabb árbevételű, illetve alvó vállalkozásokat érintik, miközben a nagyvállalati körben a felszámolási eljárások száma továbbra is mérsékelt maradt.

- bdpst24.hu

Check Also

Hatalmas elismerés a hazai fenntarthatósági törekvéseknek

négy nyertes magyar desztináció a Green Destinations TOP 100 fenntartható jó gyakorlat versenyén 170 desztináció, …