Konténerházak, esőkertek és margitszigeti csomagmegőrző is épül a fővárosi közösségi költségvetésből

A budapestiek döntöttek, 13 új projekt valósul meg a fővárosi közösségi költségvetési forrásból. Október 7-ig lehetett szavazni 175 olyan ötletre, amiket korábban szintén budapestiek nyújtottak be a Fővárosi Önkormányzatnak. A nyertes ötleteket október 11-én a Városháza Pop-up parkban hirdették ki. 

Továbbra is egyre népszerűbb a fővárosi közösségi költségvetés, ahol évente egymilliárd forint felhasználásáról a budapestiek döntenek. Idén több mint 29 ezren vettek részt a szavazáson, melynek eredményeképpen 13 új ötletet valósulhat meg.  A szavazás idén is öt kategóriában zajlott, legnagyobb számban „helyi kis ötletekre” lehetett szavazni. Ezeknek az ötleteknek már a szavazólapon van konkrét helyszíne és maximum 50 millió forintból megvalósíthatóak. Ebben a kategóriában az alábbi ötletek nyertek megvalósítást: 

Helyi kis ötletek:
Ötlet neve Szavazatszám Becsült költség (Millió Ft.)
A Váci út zöldítése  3095  50 
Zöldebb Üllői út  2898  50 
Csomagmegőrző a Margitszigeten és a Népligetben  2342  45 
Meglévő kerékpáros útvonalak összekötése a Móricz Zsigmond körtéren  2129  50 
Kerékpárosok számára biztonságosan megközelíthető Keleti pályaudvar  2053  50 
Kutyagumi-mentesítés a VIII. kerületben  1917  10 
Átjárási lehetőség a Duna-parti sétányra a Haller utcánál  1771  50 
Rendezett zöldterület a Határ útnál  1575  50 

A szavazólapon szintén konkrét helyszínnel rendelkező, de már maximum 120 millió forintos ötletenkénti kerettel a „helyi nagy ötletek” kategóriában az alábbi ötletek nyertek: 

Helyi nagy ötletek:
Ötlet neve Szavazatszám Becsült költség (Millió Ft.)
Nyilvános WC a Margitszigetre  4518  120 
A Corvin-negyed aluljáró megújítása művészeti projektként  3512  60 

Továbbra is lehetett olyan ötletekre is szavazni, aminek konkrét helyszíne nincs meghatározva, vagy akár több helyszínre is vonatkozhat. Ezek a kategóriák az Otthon Budapesten Programban is szereplő Zöld Budapest, Esélyteremtő Budapest és Nyitott Budapest, melyekben az alábbi ötletek nyertek: 

Zöld Budapest:
Ötlet neve Szavazatszám Becsült költség (Millió Ft.)
Csapadék összegyűjtése esőkertekben  7959  120 

Esélyteremtő Budapest:
Ötlet neve Szavazatszám Becsült költség (Millió Ft.)
Konténerházak hajléktalan családoknak  12665  120 

Nyitott Budapest:
Ötlet neve Szavazatszám Becsült költség (Millió Ft.)
Jól kivilágított gyalogátkelőhelyek kialakítása  4677  120 

A Magyarországon még fiatal közösségi költségvetések az elmúlt években Budapest kerületeiben és országosan is egyre jobban terjednek. Ezek az önkormányzati programok bár más-más szabályrendszerrel és különböző méretű pénzügyi kerettel indulnak, céljuk mindig az, hogy az ott élők dönthessenek arról, milyen dolgokra költse az önkormányzat az éves költségvetés egy részét. 

Budapesten hamarosan az 5. ilyen ciklus indul, aminek az elején az itt élők egy-másfél hónapos időszakban adhatják be ötleteiket a program honlapján, az otlet.budapest.hu oldalon. 

A fővárosi közösségi költségvetésből eddig 17 projekt valósult meg teljes mértékben, 11 már részben megvalósult, 12 ötlet van tervezési vagy kivitelezési fázisban és 11 előkészítési fázisban. A Főpolgármesteri Hivatal folyamatosan dolgozik az ötletek megvalósításán, és azon, hogy ezek minél gyorsabban megtörténjenek. 

Az eddig teljesen megvalósult ötleteket itt lehet elérni.

A további megvalósuló projektek itt érhetőek el

A 2024-es szavazás részletes eredménye, a papír alapú szavazatok számlálásának jegyzőkönyve, minden ötletre leadott szavazatok száma megismerhető az otlet.budapest.hu oldalon.

- bdpst24.hu

Check Also

Budapestre érkezett a világhírű Monet – The Immersive Experience kiállítás

Megérkezett Budapestre a világhírű Claude Monet immerzív kiállítás (Monet – The Immersive Experience), amely számtalan …