60 ezren látogattak ki a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra

Méltó módon ünnepelte Budapest, hogy 40 éve indult el ez a versenysorozat: a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra több mint 60 ezren látogattak ki a hétvégén, közülük mintegy 30 ezren teljesítették a futó-, illetve sétatávok valamelyikét. Megdőlt a külföldi résztvevők száma, soha, semmilyen hazai sporteseményen nem volt még 6300 külföldi induló, ami a velük érkező rokonokkal, barátokkal, segítőkkel együtt több mint 15 ezer futóturistát jelent, ez turisztikailag is jelentős szám, több mint 50 ezer vendégéjszaka.

Csaknem 30 ezren neveztek a mozgás legnagyobb hazai ünnepére, a 39. Spar Budapest Maraton Fesztiválra, a Budapest legszebb részein futó útvonalon és a versenyközpont körül kialakított fesztiválterületen még legalább ennyien gyűltek össze szombaton és vasárnap, hogy részt vegyenek a színes programokon, illetve szurkoljanak a futóknak. Fantasztikus volt a hangulat az ELTE Lágymányosi Campusánál felállított rajt-cél területen, ahogy a váltópontoknál, Budapest hídjain és a Parlament előtt is. Zenekarok, szurkolói csoportok, rokonok és egyszerű érdeklődők figyelték a futók tömegét és tapsoltak a versenyzőknek.

A német Carlo Nenasto nyerte a férfiak mezőnyében a vasárnapi versenynap legjobban várt futamát, a maratont, a nőknél pedig Garai Ágnes Szonja érkezett be elsőként a célba. A jelenleg is zajló maraton utolsó célba érkezője 15:00 körül várható.

Ott volt és szurkolt az indulóknak a rajtnál Szabó Nóra, a valaha volt legjobb magyar női maratonista is, aki éppen két hete döntötte meg újra a maraton országos rekordját, a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál első napján, szombaton pedig élete legjobb idejével nyerte a 10 kilométeres versenyt a nők körében.

Részt vett az ünnepélyes indításban Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár, Karácsony Gergely, főpolgármester, valamint Máth István és Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda vezetői is.

Magyarország legnagyobb szabadidős sporteseménye megmozgatta az egész országot, hiszen több, mint 1000 településről érkeztek a résztvevők. Rajtuk kívül rekord számban jöttek külföldi futók is, több mint 6300-an, többségük brit, olasz, francia, de sokan érkeztek a szomszédos országokból is. A 42 kilométeres táv mezőnyében minden második induló külföldi volt.

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a 40 éves történelmi maraton fesztiválon ilyen sokan vettek részt, fantasztikus volt látni a népes szurkolótábort is az egész városban.  Köszönjük mindenkinek, aki eljött a mozgás ünnepére és akár a legrövidebb, akár a leghosszabb táv teljesítésével bizonyította, hogy a sportnál semmi sem lehet hatásosabb eszköz az egészségünk megőrzésében. A 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál a teljesítés örömét és a célba érkezés boldog pillanatait adta a résztvevőknek a helyszínen, az eseményhez kapcsolódó híradások és beszámolók pedig missziót teljesítettek, és az egész országnak üzenték, hogy a rendszeres testmozgás mosolygósabbá teszi az életet – mondta Kocsis Árpád, a szervező Budapest Sportiroda vezetője.

A futók összesen 18 táv közül választhattak a két napos eseményen, a legrövidebb, 1000 méteres NESTLÉ Családi Futástól egészen a klasszikus 42 kilométeres maratonig. Ahogy az az utóbbi években már megszokott, sétálni, túrázni is lehetett a SPAR Városi Túrák valamelyikén, vagy a 2,3 kilométeres Gondosóra Gyalogláson, amelyhez idén a Mellrákinfo Egyesület is csatlakozott.

A 39. SPAR Budapest Maraton (42,195 km) dobogósai:

Férfiak

  1. Carlo Nenasto (Németország) – 2:28:35
  2. Vásárhelyi Máté (Castor SE) – 2:29:37
  3. Jenkei Péter (Vasas) – 2:32:43

Nők

  1. Garai Ágnes Szonja (ELTE SE – Sashegyi Gepárdok) – 2:54:46
  2. Héléne Dassy (Belgium) – 2:56:19
  3. Kovács Éva Margit – 2:57:59

Fotó: Budapest Sportiroda

- bdpst24.hu

Check Also

155 millió forintért kelt el a Randevú az ablaknál című festmény a Virág Judit Galéria aukcióján

Munkácsy újra a csúcson 155 millió forintért kelt el az idei árverési szezon egyik legjobban …