Hatalmas tömeg a mozgás ünnepének első napján

Fantasztikus hangulat, izgalmas versenyek, színes programok és hatalmas tömeg a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál szombati napján. 110 országból mintegy 30 ezren neveztek a mozgás ünnepére, közülük 16 ezren már első nap teljesítették az általuk kiválasztott futó vagy séta távok valamelyikét. Zsúfolásig telt a budapesti Pázmány Péter sétányon felépített fesztivál terület. Vasárnap a maratonistákat ünnepli Budapest, a szervezők azt kérik, minél többen jöjjenek és szurkoljanak a nemzetközi futómezőnynek.

Az utóbbi évek legjelentősebb és legnépesebb szabadidős sporteseménye kezdődött szombaton Budapesten. Vasárnap elsősorban a maratonistáké lesz a főszerep, a szombat viszont a családi fesztivál napja volt. A legkisebb óvodásoktól a legidősebb, 80 év feletti résztvevőkig nyolc futótáv, négy városi túra és a 2,3 kilométeres Gondosóra gyaloglás közül választhattak az indulók.

A mezőnyben olyanok is sokan voltak, akik életükben először vettek részt szabadidős sporteseményen, hogy legyőzzék önmagukat és teljesítsék az általuk választott távot. Természetesen a rutinos hobbifutók és az élversenyzők sem hagyhatták ki az év legnagyobb tömegversenyét, a szombati nap leghosszabb távján, az S-Budget 10 kilométeres futáson például a nők között Szabó Nóra nyert, aki a hónap elején Berlinben új maratoni országos rekordot futott.

– Nagyon szeretek itt futni, Budapest gyönyörű, szuper a hangulat, ezt mindenkinek át kell élnie egyszer. És soha nem felejtem, hogy 23 évesen én is teljesen amatőrként kezdtem, óriási élmény egy ilyen verseny. A holnapi maraton indulóinak pedig azt üzenem, hogy sikerülni fog nekik, meg tudják csinálni, élvezzék ki minden pillanatát, mert életük egyik meghatározó élménye vár rájuk – nyilatkozta a célban Szabó Nóra, aki 33 perc 9 másodperces idővel új egyéni csúcsot futott szombaton. A férfiak 10 kilométeres versenyét Gáll András (Trion SC) nyerte 31 perc 12 másodperccel.

SPAR Maratonka Sulifutamon 4000 diák és pedagógus vett részt, de rendeztek külön suliváltót, a kisgyerekes családok pedig az 1000 méteres Nestlé Családi Futáson állhattak rajthoz.

A nap egyik legfelemelőbb eseménye volt a FODISZ esélyegyenlőségi futam, amelyen fogyatékossággal, mozgás-, látás-, hallás- és intellektuális nehézségekkel élők, illetve segítőik teljesítették az 500 méteres távot. A mezőnyben, amelyet Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének elnöke indított el, ott volt Nagy Vivien, paralimpikon, boccia-játékos.

Kilátogatott a rendezvényre Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is, aki a 2,3 kilométeres Gondosóra Gyalogláson vett részt, amelyhez idén a Mellrákinfo Egyesület is csatlakozott.

– Csodás napon vagyunk túl, méltó módon ünnepeljük a Budapest Maraton 40. születésnapját. Reggeltől késő délutánig sorra indítottuk a futamokat, tele fiatalokkal és idősekkel. Csak ma 16 ezren üzenték innen az országnak, amit ők már tudnak: a rendszeres testmozgás mosolygósabbá teszi az életet. Holnap következik a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál királyszáma, a 42 kilométeres maraton, évek óta nem látott nagyságú mezőnnyel, köztük több mint ezer olyan magyarral, aki életében először teljesíti a távot, és rekord létszámú külföldi nevezővel a világ 110 országából. Arra biztatok minden budapestit és a város környékén élőt, hogy jöjjön el a rakpartokhoz és szurkoljon a nemzetközi futókaraván tagjainak vasárnap reggel 9 órától – mondta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője.

Az ELTE Lágymányosi Campusánál több mint 50 kiállító is várja az érdeklődőket egész hétvégén aktív programokkal, egészségügyi szűrésekkel, életmód tanácsadással. Folytatás vasárnap a 39. SPAR Budapest Maraton Fesztivál klasszikus 42 kilométeres távjával.

Fotó: Budapest Sportiroda

- bdpst24.hu

Check Also

Ünnepeld a Köztársaság kikiáltásának 35. évfordulóját a Kék Pelikannal!

1989 forintos jegyekkel, filmzeneklippel és közönségtalálkozóval ünnepli a Kék Pelikan a Magyar Köztársaság kikiáltásának 35. …