A legbelsőbb Ázsia – magyar road movie Mongóliába

  • FÜREDI ZOLTÁN FILMJE OKTÓBER 24-TŐL A MOZIKBAN 

Trailert kapott és október 24-től látható lesz a hazai mozikban Füredi Zoltán dokumentumfilmes, antropológus új, egészestés road movie-ja, A legbelsőbb Ázsia – Magyarok nyomában Mongolországban. A film az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Látványos tudomány versenyprogramjában mutatkozik be először a nagyközönség előtt október 18-án.

Túl a Kárpátokon, túl az Urálon, sőt, még a végtelen fűtengeren is túl, él egy nép, amely számon tartja és szereti a magyarokat. Füredi Zoltán személyes hangvételű road movie-jában Mongóliába kalauzol, hogy fényt derítsen a magyarok és mongolok közötti furcsa rokonságtudat eredetére, és hogy saját sorsát megváltoztassa. A filmben a rendező egy átokkal birkózik. Utazásának tétje van.

A legbelsőbb Ázsia  egy sajátos, nagyon is valós, ugyanakkor mélyen spirituális road movie Mongóliába, a magyarok és mongolok kultúrájának, barátságának közös gyökereihez. Utazás Mongólia archaikus, ugyanakkor fénysebességgel változó mindennapjaiba, és utazás egy folyóhoz, amely Mongólia szíve, ősi kultúrák bölcsője, szellemek lakhelye és a rendező személyes sorsának is irányítója. 

Az út során találkozhatunk többek közt hunokkal, vöröskatonákkal, a sonkafőző Angelikával, egy csirkepaprikással az ulánbátori “Duna-parton”, egy kisborjúval és az Orhon-folyó szellemével.

Az antropológus–rendező változatos helyszíneken, az időrendet szisztematikusan követve tárja fel a kapcsolatokat, kezdve a Krisztus előtti századok hunjaitól, a tatárjáráson át, a szocialista gazdasági, tudományos és kulturális együttműködések közelmúltjáig. Ahogy közeledünk saját jelenünkhöz, úgy kerülünk egyre közelebb a mongol kultúra gyökereihez és saját identitásunkhoz, élményeinkhez és vágyainkhoz, hogy végül feltegyük a legfontosabb kérdéseket: MILYEN MESSZE MENNÉL EL, HOGY VISSZATALÁLJ ÖNMAGADHOZ?

„Azt szokták mondani, hogy az ember nem választhatja meg a rokonait. Nos, én megválasztottam. A mongolok talán az utolsó, igazi lovasnomádok. Harcosok, a sztyeppe fiai. Ugyanakkor végletesen romantikusok és vendégszeretők.

Olyan ideák kapcsolódnak hozzájuk, amelyek számomra nagyon fontosak: a barátság és hűség, a kalandvágy, a szabadság és a természet szeretete. Én legalábbis ezt látom bennük. Szóval a szívemben egy kicsit mongol vagyok. A világot egyszerre nézem magyar és mongol szemmel.” – vallja Füredi Zoltán

Füredi Zoltán road movie-ja először a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon mutatkozik be a nagyközönség előtt, ahol versenyben van a Látványos tudomány szekcióban. A vetítés október 18-án, pénteken 16.30-tól lesz a Tisza Moziban, közönségtalálkozóval egybekötve. 

A hazai mozik október 24-től tűzik műsorra, amit közönségtalálkozókkal együtt szerveznek. A filmet vetítő mozik listája folyamatosan frissül az alábbi linken:

A legbelsőbb Ázsia – VETÍTÉSEK « Palantír Film Alapítvány (palantirfilm.hu)

A legbelsőbb Ázsia – Magyarok nyomában Mongolországban, 

dokumentumfilm, 81 perc, 2024

Rendező: Füredi Zoltán

Gyártó: Palantír Film Alapítvány

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg. A forgalmazó a Boróka és Málna kft.

- bdpst24.hu

Check Also

Őszi hajápolási rutin – Így védhetjük meg hajunk épségét

Évszakváltás során hajunk különösen érzékennyé válhat a külső környezeti hatásokra. Míg nyáron a meleg, a …