300 megawatt napelem- és energiatároló kapacitás

  • kiépüléséhez járul hozzá a Trustify a következő években

A napenergia-kapacitások bővítése, a napelem- és energiatárolási-projektek számának növelése elengedhetetlen Magyarország karbonsemlegességének és energiafüggetlenségének eléréséhez. A Trustify szakértője, Csatári László szerint a további fejlesztésekben jelentős szerepet vállalhatnak a hazai magántőkealapok is. 

A Nemzeti Energia- és Klímaterv, valamint a Nemzeti Energiastratégia 2030 azt a célt tűzte ki, hogy a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás 2030-ra haladja meg a 6 ezer megawattot, 2040-re pedig közelítse meg a 12 ezer megawattot. A jelenlegi kapacitások a 2040-re kitűzött cél 21 százalékát teszik ki. Fontos tehát, hogy a közeljövőben további fejlesztések valósuljanak meg a területen. Ebben a folyamatban jelentős szerepet vállalhatnak a hazai magántőkealapok is.

A Trustify Befektetési Alapkezelő Magyarország egyik első olyan magántőkealap-kezelő társasága, amely a tőkejövedelem szerzése mellett kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatósági célok megvalósítására is” – hangsúlyozza Csatári László, a Trustify Befektetési Alapkezelő igazgatósági tagja, befektetési vezérigazgató-helyettese.

A magántőkealap többségében olyan tőkebefektetési lehetőségeket keres, melyeknek központi eleme a megújuló energia termelése, illetve használata, valamint azok a projektek, melyek hozzájárulhatnak Magyarország energiafüggetlenségének támogatásához.

Csatári László a McKinsey Klímasemleges Magyarország című kiadványában szereplő elemzéssel érzékelteti, mekkora invesztícióra van szükség ezeken a területeken: ahhoz, hogy hazánk 2050-re elérje a zéró szén-dioxid kibocsátást, közel 200 milliárd euró összegű beruházást kell megvalósítani, például a napenergia-kapacitások bővítésével, a villamosenergia-hálózat fejlesztésével is.

A Trustify tervei szerint jelentősen hozzájárul a következő időszakban az előrelépéshez. „Napelem- és energiatárolás-projektjeink segítségével 300 megawatt kapacitás kiépüléséhez járulunk hozzá Magyarországon a következő 2-3 évben, banki finanszírozás bevonásával. Futó projektjeink mellé még keresünk további olyan napelem-projekteket is, amelyek rendelkeznek csatlakozási engedéllyel – tájékoztat Csatári László. Hozzáteszi: világszerte a fotovoltaikus/PV napelemprojektek számítanak most a legkeresettebbnek, becslések szerint a finanszírozók 500 milliárd dollárt fektetnek be majd a következő években ezen a területen. 

- bdpst24.hu

Check Also

Gyermekvédelemben élő fiatalok számára biztosít karrierlehetőséget a JYSK

A JYSK Magyarország kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, különösen a hátrányos helyzetű fiatalok támogatását. …