Közel félmillió résztvevő sportolt a Magyar Diáksport Napján

  • Új részvételi csúcs a diáksport jubileumi ünnepén

Húszéves hazai, és tízéves nemzetközi jubileumát ünnepelte a Magyar Diáksport Napja, amely 2015 óta már Európai Diáksport Nappá bővült. A különleges alkalomból egy országos közös táncos bemelegítést szervezett a Magyar Diáksport Szövetség.

Minden évben szeptember utolsó péntekén zajlik a diáksport ünnepe, amelyet hagyományosan élménysporttal ünnepelnek a hazai általános és középiskolákban. Az évről-évre bővülő létszámú eseményen idén hazai részvételi csúcs született: közel félmillió diák vett részt országszerte 1400 iskolából a sportprogramokon, nemzetközi szinten pedig 43 országból 2,8 millióan. Ezzel a jeles nap a #BEACTIVE Európai Sporthét legnépesebb sporteseménye is egyben. A mozgásprogramok tetszés szerint alakíthatók az iskolák lehetőségeihez, igazodva a helyi sportinfrastruktúrához, az iskola elhelyezkedéséhez, illetve eszközparkjához. Az egyetlen ajánlott programelem csupán az adott évnek megfelelő méter, vagyis idén 2024 méter lefutása.

A jeles naphoz minden évben egy fókusztéma is kapcsolódik, ez pedig idén a „Mozgás általi tanulás”. A kiemelt témával az MDSZ arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az iskolákban lehetőség szerint ne csak testnevelés órán, illetve a délutáni sportfoglalkozások alkalmával mozogjanak a gyerekek, hanem az egyéb tanórákon is, akár beépítve az oktatásba, akár fejfrissítők formájában.

Ez volt a célja az idei különleges közösségi kezdeményezésnek is, amely egy hatalmas közös belemelegítő tánc formájában valósult meg. Az MDSZ szeptember 27-én 10 órakor élőben közvetítette Facebook oldalán a Dunakeszi Diáknegyedben megrendezett központi esemény bemelegítő táncát Marics Peti és Radics Gigi „Szép mosolyú lány” című számára. Ebbe tudtak bekapcsolódni országszerte az iskolák, osztályok, akár a diáksport napi programba beépítve, akár aktív szünetben vagy közismereti óra fejfrissítőjeként. A közös táncról az iskolák videófelvételeket is készítettek, amelyek mind megjelennek majd a diáksportnapról készülő videoklipben. 

A Dunakeszi Diáknegyedben, a IV. Béla Gimnáziumban és a Lányi Ferenc Technikum és Szakképzőben zajló kiemelt eseményen aktívan részt vett Gulyás Michelle, Párizs öttusa olimpiai bajnoka, és együtt táncolt a diákokkal Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár is. A jubileumi eseményt Schmitt Pál fővédnök nyitotta meg, és a résztvevő olimpiai bajnokok sorát gazdagította Gyurta Dániel is. Balogh Gábor, az MDSZ elnöke így nyilatkozott az eseményről: „Büszkék vagyunk, hogy a mi kezdeményezésünkből valósulhatott meg Európa legnagyobb közösségi sporteseménye, ez egy igazi magyar sikersztori! Óriási élmény volt látni itt helyben is a több mint 500 sportoló fiatalt, és bízunk benne, hogy a mozgás és a közösség élménye ahhoz a több tízezer gyerekhez is eljutott ma, akik online kapcsolódtak be a programunkba. Ezzel a pedagógusoknak is mintát szeretnénk mutatni, hogy érdemes az aktivitást a tanórákba bevinni, mert minden perc mozgás számít!” További kiemelt diáksport napi rendezvény zajlott Kaposváron a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban, továbbá a Pacsai Általános Iskolában is.

A Magyar Diáksport Napján részt vevő, és az aktivitásokról beszámolót feltöltő iskolák között az MDSZ értékes sportszerutalványokat sorsol ki: 1 db 500 ezer forint, 2 db 250 ezer forint és 200 db 50 ezer forint értékben.

#BEACTIVE, Európai Sporthét

A diáksportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, 2024. szeptember 23. és 30. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport #BEACTIVE) keretein belül valósul meg. Az egész Európára, illetve a kontinensen túlra is kiterjedő kampány arra ösztönzi a gyermekeket, hogy mozogjanak minél többet ezen a héten, illetve a program után is maradjanak minél aktívabbak. 

Magyar Diáksport Napja

2017 decemberében az Országgyűlés ˗ 30/2017. (XII. 13.) OGY határozatával ˗ szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította. Az Európai Diáksport Napja magyarországi eseményei immár ezen, a parlament által elismert napon kerülnek megrendezésre. A jeles nap megrendezését az is segíti, hogy szeptember utolsó péntekén a tanév rendje szerint a Magyar Diáksport Nap témanappá lépett elő.

Magyar Diáksport Szövetség 

A Magyar Diáksport Szövetség az általános és középiskolás gyermekek mozgásfókuszú egészségfejlesztésével foglalkozó civil szervezet. Célja, hogy 

  • a gyerekeket rendszeres mozgásra ösztönözve elősegítse egészséges, boldog jövőjüket;
  • segítse az egészségtudatos közösségi kultúra kialakítását, a rendszeres testmozgás hatásainak tudatosítását, növelje a testmozgás iránti elkötelezettséget;
  • programjaival segítse az iskolai keretek között zajló testmozgás lehetőségeinek bővítését;
  • országos hálózata segítségével támogassa az iskolákat az egészségfejlesztő programjaik megvalósításában és az ehhez szükséges infrastruktúra, eszközök, tudás bővítésében, továbbá belső és külső együttműködéseik kialakításában.  

Az MDSZ a 2023/2024. tanévben elindította az Aktív Iskola védjegyrendszert, amelynek keretében ma már 422 általános és középiskolában a gyerekek rendszeres mozgását támogató környezet épül, számos mozgásösztönző program valósul meg, elérve ezzel közel 130 ezer iskolás gyermeket.

- bdpst24.hu

Check Also

A migráció kérdése az európai politika homlokterében

Egyre erőteljesebb fellépés az illegális bevándorlás leküzdésére Az uniós vezetők a mai naptól kezdődő kétnapos …