PROF. DR. JESZENSZKY DEZSŐ AZ ORSZÁGOS GERINCGYÓGYÁSZATI KÖZPONT ÚJ FŐIGAZGATÓJA

Dr. Csernavölgyi István, az Országos Gerincgyógyászati Központot működtető Budai Egészségközpont vezérigazgatója Prof. Dr. Jeszenszky Dezső med. habil. PhD. nemzetközileg elismert gerincsebészt nevezte ki az intézet élére 2024. szeptember 1-i hatállyal.

2024 őszétől tapasztalt vezető, a zürichi Schulthess Klinika korábbi vezető főorvosa tölti be az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatói posztját, irányítja, szervezi és ellenőrzi a járó- és fekvőbeteg-ellátást nyújtó terápiás osztályok működését az ápolási igazgató szakmai közreműködésével.

Dr. Csernavölgyi István

Prof. Dr. Jeszenszky Dezső munkáját a közvetlen irányítása alá tartozó igazgatók: dr. Bánk András operatív igazgató, dr. Hoffer Zoltán finanszírozási igazgató, dr. Lazáry Áron PhD egyetemi docens, tudományos igazgató és dr. Szöllősi Balázs klinikai szakmai igazgató támogatják. Az új szerkezetű vezetés elsődleges feladatának tekinti a gerincgyógyászat szinte teljes spektrumát lefedő intézet fejlődésének szolgálatát a betegek és a munkavállalók megelégedésére.

Prof. Dr. Jeszenszky Dezső széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Külföldi pályafutását az esseni Ortopédiai Klinikán kezdte, innen került át a Bad Wildungben található Német Scoliosis Központba, ahol a scoliosis-sebészetet forradalmasító dr. Klaus Zielke nagy hatással volt sebészi fejlődésére. Langensteinbachban Professzor Harms mellett már főorvosként tevékenykedett, ő felelt a műtéti programért, és a scoliosis sebészetet is irányította. Az ezredfordulón a Szent Galleni Ortopédiai Sebészeti és Traumatológiai Klinika gerincsebészeti osztályát vezette. A következő évtizedeket a világszinten elismert zürichi Schulthess Klinika gerincsebészeti osztályán töltötte. Pályafutása során több sebészeti és gerincsebészettel kapcsolatos technikai újítása volt. Innovációi között említendő, hogy új műtéti módszert vezetett be a veleszületett gerincdeformitásoknál, illetve több olyan implantátum kifejlesztése is kötődik a nevéhez, melyeket ma is világszerte, nagy esetszámban használnak a gerincműtéteknél.

Külföldi karrierje mellett a hazai betegek sorsát is szívén viselte: 1990-ben megalapította a Vertebra Alapítványt, a gerincdeformitással küzdő gyermekek ellátásának javítására, és hogy felvértezze őket, valamint családjukat a szükséges információkkal. Emellett fontos szerepet játszott a hazai korzettgyártás előmozdításában.

Prof. Dr. Jeszenszky Dezső célja, hogy a jelenleg is a hazai gerincgyógyászat fellegvárának számító Országos Gerincgyógyászati Központot még magasabb szakmai szintre emelje: további fejlődést mutasson fel a műtéti eljárások, a betegbiztonság és a tudományos tevékenység terén. Küldetése az orvoscsapat bővítése és egy új gerincsebész nemzedék kinevelése, akiknek átadhatja a sebészetben szerzett sok évtizedes szaktudását és tapasztalatát. Svájci és német tapasztalataira támaszkodva szándékában áll tovább optimalizálni az intézmény működését, hogy a várakozási idő csökkenésével a gerincbetegek minél hamarabb kimagasló szintű orvosi ellátásban részesülhessenek. 

Ezen tervei elérésében segítségére lesz, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központot üzemeltető Budai Egészségközpont 2024 tavaszán nagyívű kórházfejlesztési munkálatokat indított el a Királyhágó utcai telephelyén. A beruházás befejeztével az infrastruktúra és a szakmaiság terén is a XXI. századi minőségi standardoknak megfelelő ellátást tudnak majd biztosítani a páciensek generációi számára, amit továbbra is közfinanszírozásban, azaz a társadalombiztosítás terhére, külön térítés nélkül vehetnek igénybe.

- bdpst24.hu

Check Also

A következő nemzedékek reálértelmiségét nevelik

most őket díjazzák 2,5 millió forinttal 24. alkalommal lehet jelölni a reáltárgyak legjobb oktatóit a …