A magyarok álomfürdőszobája átlagosan 5 négyzetméterrel nagyobb, könnyen tisztán tartható és víztakarékos 

Közel minden második magyar tervezi a jövőben felújítani fürdőszobáját, a festés után pedig legtöbben a csaptelepeket és a fürdőkádat cserélnék le – derült ki a Strohm Mofém Zrt. 2024-es Fürdőszoba Körképéből, amelyben immár másodszor vizsgálták a magyarok fürdőszobahasználattal és -felújítással kapcsolatos szokásait. A tartósság, az energiatakarékosság és az ár-érték arány verhetetlen szempontok a vásárlási döntések során, utóbbit illetően pedig a MOFÉM csaptelepeket tartják a legjobb választásnak a megkérdezettek. A design és a higiénikus megoldások is egyre mérvadóbbá válnak, ahogy a tisztálkodás mellett a kényeztetés és a feltöltődés helyszíneként is tekintünk a fürdőszobánkra. 

A magyar otthonok átlagosan egy fürdőszobával rendelkeznek, amelyek jellemzően 12-13 négyzetméter kiterjedésűek, a többségé pedig 9 négyzetméternél is kisebb. Tízből kilenc fürdőszobában elengedhetetlen a mosdókagyló megléte, akárcsak a fürdőkádé is, ami gyakrabban fordul elő a zuhanykabinnál – utóbbi a háztartások 66 százalékában jellemző. A 2022 után ismételten elvégzett felmérés arra is rámutatott, hogy a lakosság átlagosan 5 négyzetméterrel nagyobb fürdőszobára vágyik, és a közeljövőben tervezi is annak felújítását.

Fürdőszoba – Álmok és átalakuló funkciók 

A következő években a megkérdezettek 62 százaléka tervez valamilyen ingatlanfelújítást, amelyből a legtöbb a fürdőszobára irányul (36%). Ami a terveket illeti, a kitöltők több mint egyharmada először a zuhanykabinját vagy a fürdőkádját cserélné korszerűbbre, de minden harmadik magyar a mosdókagylóját is szívesen modernizálná. A válaszadók emellett hidromasszázs-zuhanyra (28%) és termosztátos csaptelepre (22%) vágynak, ezáltal is jelezve, hogy a fürdőszobában a kényelem és az élmény éppoly fontos, mint a tisztálkodási funkció. Egyre többen tekintenek ugyanis a fürdőszobájukra a kikapcsolódás és a feltöltődés helyszíneként: 29 százalékuk testileg és szellemileg is itt frissül fel, közel egynegyedük pedig itt tudja igazán megélni az „énidőt”. A Strohm Teka és a MOFÉM innovatív fejlesztéseit ezeknek az elvárásoknak megfelelően alkották meg, hogy általuk a fürdőszoba egyben egy környezettudatos, energiahatékony relaxációs helyszín is legyen.  

Hogyan vágunk neki a felújításnak?

A tervezett munkálatok közül a festés (56%), a burkolás (44%), a csaptelepek (39%), valamint a kádak cseréje (38%) a leggyakoribb. A felújítással kapcsolatos döntéseket a többség a társával együtt hozza meg, de minden ötödik megkérdezett hozzáértő segítségét is kikéri, ami a 18-29 évesek körében a legjellemzőbb. A legnagyobb hévvel a 30-39 éves korosztály vág bele a felújításba: ők átlagosan 4-5 dolgot szeretnének megváltoztatni vagy kicserélni a következő pár évben.

A felújítással kapcsolatos vásárlói döntéseknél a legfontosabb szempont a termékek tartóssága (81%) és a kedvező ár-érték arány (75%). Ezt követi a víztakarékosság (62%), a könnyű tisztíthatóság (59%) és az energiatakarékosság (57%). Szinte minden válaszadó arra törekszik a fürdőszoba megtervezésekor, hogy a berendezések könnyen tisztán tarthatók és higiénikusak legyenek, valamint ne pazaroljanak sok vizet. Ezek mellett a design egy fokkal kevésbé meghatározó tényező, de a felújítást tervezők 77 százaléka számára legalább olyan fontos a mosdók és csaptelepek stílusos kialakítása, mint például a csempéké. A Strohm Teka széles választékot kínál teljeskörű fürdőszobai megoldásokból, többek között mosdó, zuhany és kádtöltő csaptelepekből is, amelyek változatos színekben és méretekben elérhetők. Ráadásul a legtöbb mosdó csaptelep víztakarékos is, hiszen percenként mindössze 5 liter vizet engednek át magukon.

A vízfelhasználás elsősorban a felhasználótól függ, de egy egyszerű beállítással vagy egy kis befektetéssel már nagy megtakarítás érhető el. Ezen az elven alapszik a piacvezető magyar csaptelepgyártó MOFÉM Pilar termékcsaládja is. A több mint 120 éves tapasztalattal rendelkező márka a folyamatosan változó fogyasztói igényekre reagálva alkotta meg energiahatékony és környezettudatos csaptelep-kollekcióját. A mosdó csaptelepeket átfolyáskorlátozó elemmel látták el, melynek köszönhetően a vízátbocsátás nyomástól függetlenül 5 liter/perc. Ez évi több mint 28 000 liter víz megtakarítást jelenti, vagyis egy Pilar mosdó csapteleppel egy év alatt annyi vizet tudunk megspórolni, ami elég lehet 280 fürdéshez.  

Bízunk a saját meggyőződéseinkben, de fontos a szakértői vélemény is

A gazdaságosság és a fenntarthatóság iránti igény abból is látszik, hogy a csaptelepeket a többség (65%) inkább megjavíttatja, amennyiben lehetősége van rá, minthogy rögtön megváljon tőle. Az új csaptelepek beszerelését a megkérdezettek közel fele inkább maga végzi, a negyedük pedig szakemberre bízza magát. 

A felmérésben résztvevők 80 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a fürdőszoba tervezése és a berendezések kiválasztása nagyobb kihívást jelent számára, mint az ideális mobiltelefon megtalálása, ezért a vásárlói döntésekben gyakran szakértői segítséget vesznek igénybe. A válaszadók legnagyobb mértékben a kivitelezők ajánlására támaszkodnak, de fontos információforrást jelentenek a weboldalak és a bemutatótermek is. Utóbbiak mellett szól, hogy a személyesség nagyon fontos az érintettek számára a fürdőszobai termékek beszerzése során. A válaszadók 86 százaléka személyesen is utánanézett a termékeknek, és a leghasznosabb forrásoknak a márkaüzletek és bemutatótermek bizonyultak. 

Egy fürdőszoba-felszerelés vagy berendezés prémium jellegét leginkább a tartósság (65%) és az ár (63%) határozza meg elsősorban a megkérdezettek szerint. A harmadik legfontosabb szempontnak a tapasztalat és a megbízhatóság bizonyultak (44%), amit a víztakarékosság (31%) követ. A vizsgált márkák ár-érték arányát tekintve a MOFÉM-et tartják a legjobb választásnak a válaszadók, de a népszerűségét, a háttérszolgáltatásait és az ökológiai lábnyomát tekintve is benne van a top háromra értékelt márkában. 

Évekre szóló döntéseket hozunk

Összességében tehát a magyarok hosszú távra terveznek a fürdőszoba felújítása során, és tartós, jó minőségű, víztakarékos berendezéseket keresnek, amelyek jó ár-érték aránnyal bírnak. A vásárlók alapos megfontolásnak vetik alá a választásaikat, több forrásból tájékozódnak, és javarészt személyesen is szeretik megvizsgálni a kiválasztott fürdőszobaberendezéseket.  

A 2022-es Fürdőszoba Körképhez képest a friss kutatás eredményeiben jobban előtérbe került a víztakarékosság, mint a vásárlás során meghatározó kritérium. De az is újdonságot jelent a korábbiakhoz képest, hogy egyre többen javíttatják meg inkább régi csaptelepeiket, minthogy lecseréljék őket – ezért is fontos, hogy a megvásárolt termék értékálló, fenntartható és megbízható legyen.      

 

A Strohm Teka a svájci Heritage B Holding három üzletágának egyike, amely világszerte több mint 500 embert foglalkoztat. A madridi székhelyű, mallorcai irodákkal rendelkező vállalat több mint 50 országban szolgálja ki ügyfeleit és partnereit.

A Strohm Teka két saját gyárral rendelkezik, egy magyarországival és egy kínaival, amelyek csaptelepek és zuhanyrendszerek előállítására szakosodtak. Gyökereikhez hűen zuhanytálcáikat, bútoraikat és zuhanykabinjaikat Spanyolországban gyártják.

Magyarországi gyártóegysége a több mint 120 éves múltra visszatekintő STROHM MOFÉM Zrt. A vállalat piacvezető a fényes szerelvények hazai előállításában, a víz és gázfelhasználású golyóscsapok egyik legnagyobb európai gyártója, a Strohm Teka és a Mofém márkák mellett a Teka konyhatechnikai termékek hazai forgalmazója.

- bdpst24.hu

Check Also

Andy Warhol nemrég újra felfedezett festménye előtt tiszteleg Budapest

Imádta a padokat a különc zseni Látványos művészeti akciót hajtott végre Budapesten a  youngart online …