Több mint 60 százalékos energiazöldítés a Westendnél

A Westend az elsők között csatlakozott rá a Solar Markt és a Green Cloud naperőművére. Magyarország leglátogatottabb bevásárlóközpontja így az éves energiafelhasználásának több mint 60 százalékát megújuló energiával váltja ki.

Rövid távon műszaki átalakításokkal, hosszú távon pedig energiahatékonysági beruházásokkal és zöldenergia használatával lehet elérni az ingatlanok kibocsátáscsökkentését. A Gránit Pólus Csoport tulajdonában álló legjelentősebb épületegyüttes, a Westend, ezért az első felhasználók között csatlakozott a Solar Markt és a Green Cloud együttműködésében megvalósuló, Szihalmon található naperőműhöz. A napokban átadott naperőmű elsőként jött létre azzal a céllal, hogy kifejezetten a hazai vállalatoknak biztosítson zöldáramot. A hosszú távú energiavásárlási szerződés (PPA, power purchase agreement) értelmében a Westend épületegyüttes az áramfelhasználásának mintegy kétharmadát fogja közvetlenül a szihalmi napelemparkból kapni. Ezzel évente 5600 tonna CO2 kibocsátását kerüli el, ami több mint 3500 fő háztartásának éves kibocsátása.

Zöldenergia 

A hét meghatározó megújuló energiaforrás – napenergia, szélenergia, geotermikus hő, biomassza, biogáz, kommunális hulladék megújuló része és vízerőmű – közül hazánkban egyértelműen a napenergia hasznosítása a leginkább elterjedt. A KSH 2022-es adatai szerint a megújuló energiaforrásokból termelt villamosenergiának közel 62 százalékát ugyanis a napenergia teszi ki. Ebben eddig a lakossági és a céges napkollektorok vettek részt, most azonban a vállalatok számára zöldáramot termelő naperőmű is bekapcsolódik, ami komoly lendületet adhat a zöldenergiára átállás ütemének.  

„A Westend  zöldenergiára átállásánál egyaránt fontos volt, hogy az energiafelhasználást minél nagyobb arányban tudjuk kiváltani megújuló energiával, illetve az ellátásbiztonság is garantálva legyen” – tájékoztatott Szemerédi Dóra Diána, a Gránit Pólus Csoport ESG és Vállalati kapcsolatokért felelős vezetője. „Magyarország legmodernebb megújuló naperőművéből vételezzük a zöld áramot és ezzel egyidejűleg mesterséges intelligencia vezérléssel optimalizáljuk a felhasználást. Mindez egyedülállóan magas arányú kibocsátáscsökkentést eredményez a Westend épületegyüttes egészén, és mérföldkőnek tekinthető a karbonsemleges működés eléréséhez vezető úton” – tette hozzá a szakember. 

www.granitpolus.com   

Fotókredit: Solar Markt

- bdpst24.hu

Check Also

TÉNYLEG A GAZDAGOK HOBBIJA A KASZINÓZÁS? 

Egy idén nyáron készült reprezentatív kutatás szerint a kaszinókban még sosem jártak közel 50%-a gondolja …