Lehmann Csongort megerősítette az olimpia, éremért megy az Európa-bajnokságra

Az olimpia után néhány napot pihent a Balatonnál, feltöltődött, levonta a tanulságokat és motiváltan, komoly célokkal vág neki a szezon hajrájának Lehmann Csongor, aki Párizsban drámai körülmények között a 11. helyen zárta a triatlonversenyt. Szeptember 21-én érmet szeretne nyerni az olimpiai távú Európa-bajnokságon, október közepén pedig nagyot alkotni a világbajnoki sorozat idei utolsó állomásán.

Néhány nap pihenőt engedélyezett magának a Balatonnál a párizsi olimpia után Lehmann Csongor. Azt mondja, erre nagy szüksége volt, mert főleg fejben rengeteget kivett belőle a felkészülés utolsó néhány hete és az olimpia. Természetesen azt is fel kellett dolgoznia, hogy nem úgy alakult a párizsi verseny, ahogy tervezte. A 25 éves sportoló a 11. helyen zárta élete első olimpiáját, pedig tudása és felkészültsége alapján akár előrébb is végezhetett volna, ha elkerüli a balszerencse.

– Annyi minden történt verseny közben, ami máskor egy egész szezonra is elég lenne – kezdte a visszaemlékezést Lehmann Csongor.

– Hatalmas tömörülés volt a Szajnán lefelé, és olyan pechesen ért hozzá a fejem az első bójához, hogy eltört, elszakadt a szemüvegem. Azonnal tudtam, hogy nagy a baj! Semmit nem láttam a vízben, levegővételnél sem sokat, a folyó partvonalát igyekeztem követni valahogy. Ha nem olimpia lett volna, akkor egy ilyen eset után jó eséllyel feladja az ember, szerintem az olimpiai mezőnyben is voltak többen, akik nem folytatták volna. Nekem az nem fordult meg a fejemben, hogy kiszállok, de az igen, hogy talán nem tudom majd befejezni a versenyt. Próbáltam azonban nem idegeskedni, hanem arra koncentrálni, hogy jó irányba haladjak. Sajnos egy bóját rossz oldalról kerültem meg, ezért kaptam azt a 15 másodperces büntetést, amit végül a futás közben töltöttem le – mesélte az úszás rémtörténetét.

A kerékpározásnál – ahogy fogalmazott – „dupla vagy semmit” kellett játszani. Lehmann Csongor és a későbbi ezüstérmes új-zélandi Hayden Wilde mindent egy lapra tett fel, így több mint egy percet hoztak az élmezőnyön, nagy erőfeszítések árán sikerült felzárkózniuk.

– Sajnos túl sokat kivett a lábamból. Úgy kezdtem a futást, hogy erről nem akartam tudomást venni, de 3-4 kilométernél már nem tudtam azt a tempót tartani, amit szerettem volna. Aztán letöltöttem a 15 másodperces büntetést, a végét nyomtam amennyire lehetett, így lettem 11. – folytatta a tiszaújvárosi versenyző.

Előzetesen bevallottan pontszerző helyet tervezett, mégis tudott erőt meríteni az olimpiai futamból.

– Kellett pár nap, amíg feldolgoztam ezt az egészet. De túl vagyok rajta, elrendeztem magamban, és talán meglepő lehet, ám bennem csak pozitív dolgok maradtak meg az olimpiával kapcsolatban. Az a tudat, hogy vert helyzetből is vissza tudtam jönni, hogy ilyen körülmények között is ott voltam a világ legjobbjai között, hogy a végén még a címvédőt is lehajráztam, mind-mind erőt és önbizalmat adnak a folytatáshoz. Újra élvezem az edzéseket és vannak céljaim, az idei szezon hajrájára is – fordult rá a következő hetek eseményeire Lehmann Csongor.

Előbb jön az olimpiai távú Európa-bajnokság, amely az olimpiához hasonlóan Franciaországban lesz, egészen pontosan Vichyben, szeptember 21-én. Már az olimpiai előtt is úgy tervezték edző-édesapjával, Lehmann Tiborral, hogy rajthoz áll Csongor, várhatóan például a Párizsban remeklő franciákkal is meg kell küzdenie a jó helyezésért.

– Nagyon szeretnék érmet nyerni. Voltam már negyedik Eb-n, éppen lemaradtam a dobogóról, már üldözöm egy ideje az Európa-bajnoki érmet, jó lenne idén hazahozni. Aztán négy héttel később Andalúziában, Malaga mellett rendezik a világbajnoki sorozat (WTCS) mindent eldöntő záró futamát. Jelenleg kilencedik vagyok az összetett pontversenyben, tavaly 10. voltam, szeretnék még előrébb lépni egy jó szezonzáró eredménnyel.

Ha összejön az Európa-bajnoki érem, várhatóan komoly ünneplés lesz Tiszaújvárosban, ahol valódi hősnek és példaképnek számít Lehmann Csongor. A fiatal triatlonosok a párizsi versenyt is együtt nézték a klubházban, később pedig ámulattal hallgatták Csongort, amikor személyes élménybeszámolót tartott nekik az olimpia után. De nem csak a helyi gyerekeknek, hanem például a paralimpián pontszerző Mocsári Bencének is erőt és hitet ad Lehmann Csongor teljesítménye. Mocsári Bence néhány napja, amikor bukott kerékpárral a paralimpián, arra gondolt, hogy nem adhatja fel, ha Csongor sem adta fel úszás közben az olimpiát. Gyorsan felpattant a földről, folytatta és végül minden idők legjobb magyar eredményével az ötödik helyen zárta a paralimpiát.

Lehmann Csongor erre csak annyit mondott, hogy „már nem volt hiábavaló a sok szenvedés”.

Lehmann Csongor a 2024-es párizsi olimpián

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lehmann Tibor és Lehmann Csongor

Fotó: Magyar Triatlon Szövetség

- bdpst24.hu

Check Also

Már Magyarországon is kaphatók a HUAWEI WATCH GT 5 okosóra-modellek

Továbbfejlesztett egészségfigyeléssel és szinte professzionális sportfunkciókkal érkezik az új okosóra-sorozat, ötvözve a látványos kialakítást a …