Az ELTE pótfelvételijén is a pedagógusképzés volt a legnépszerűbb

Kihirdettek a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, 2024 szeptemberében induló képzések ponthatárait: az Eötvös Loránd Tudományegyetemre idén minden eddiginél több, összesen 750 új jelentkező került be, akik csatlakozhatnak az általános felvételi eljárásban felvett 11.960 új hallgatóhoz. 

Az ELTE képzései iránt a pótfelvételi eljárás során is egyre nagyobb az érdeklődés, évről évre egyre többen választják az egyetemet: 2022-ben 529-en, 2023-ban 672-en kerültek be, így az érdeklődés meredeken növekszik. Az idei rekordévnek számít, hiszen több mint 750 fő nyert felvétel az Eötvös Loránd Tudományegyetem valamely képzésére, amely bő 10%-kal jobb a tavalyi, szintén kimagasló eredménynél. 

A pótfelvételi eljárás keretében az eddigi évektől eltérően az idén az általános felvételi eljárás során is rekordokat döntő pedagógusképzésre jelentkeztek a legtöbben (201 fő), míg az eddigi évek befutójának számító Állam- és Jogtudományi Kar képzései második helyen végeztek (192 fő). Szintén kimagasló a Bölcsészettudományi Kar népszerűsége (112 fő), melyet a Gazdaságtudományi Kar (92 fő), az Informatikai Kar (61 fő), a Társadalomtudományi Kar (55 fő), valamint a Természettudományi Kar (25 fő) és műszaki képzések (8 fő) követnek.

A pótfelvételin idén is lehetőség volt állami ösztöndíjas képzések meghirdetésére, így a most felvettek közel egyharmada, 256 hallgató ilyen finanszírozási formában kezdheti meg a tanulmányair. A pótfelvételizők közül 632-en a budapesti egyetemi campusokon, míg 118-an Szombathelyen lesznek az ELTE hallgatói.  

A 2024-es általános és pótfelvételi eljárás adatai alapján az egyetem legnépesebb évfolyamai a Gazdaságtudományi Karon (2952 fő), a Bölcsészettudományi Karon (2669 fő), valamint a Pedagógiai és Pszichológiai Karon (2385), indulnak.

A pótfelvételi során már csak egy képzés jelölhető meg, csak azok jelentkezhetnek, akiket egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel az általános eljárásban, vagy idén egyáltalán nem is jelentkeztek felsőoktatásba. A sikeres felvételizőknek a felsőoktatási intézmény külön felvételi határozatot küld, amelyben többek közt tájékoztatja őket a beiratkozás helyéről, idejéről és az ezzel összefüggő teendőkről is.

- bdpst24.hu

Check Also

K&H: mennyibe kerül egy lakás- vagy családi ház biztosítása?

marginális a kizárólag ingóságokra kötött biztosítások aránya Az idén új korszakba lépett a lakásbiztosítási piac, …