Egytized másodperc alatt döntenek rólunk

A Princeton Egyetem kutatása szerint az emberek egytized másodperc alatt döntik el, hogy megbízhatónak találnak-e minket. Ahhoz, hogy véleményt formáljanak rólunk, még csak találkoznunk sem kell: elég, ha ránéznek a fotónkra. 

Ezt a tudattalan véleményformálást azután nehéz felülírni.” – mondta el a felmérés kapcsán Tóth Balázs, Magyarország vezető üzleti portré és headshot fotósa. – „Egy másik kutatásban, amelyet a Cornell egyetemen végeztek, azt vizsgálták, megváltozik-e a fotó alapján kialakult első benyomásunk egy személyes találkozó után. A megdöbbentő eredmény az lett, hogy nem: akit kép alapján szimpatikusnak találunk, azt a személyes találkozón is nagyobb eséllyel kedveljük meg.”

Ezek alapján elég fontos, hogy milyen fotókkal találkozhatnak mások rólunk, hiszen mindenki a legjobb arcát szeretné mutatni. Érdemes néha rákeresni a nevünkre a Google képkeresőben és ellenőrizni, milyennek láthatnak mások. Az üzleti világban dolgozóknak, illetve az álláskeresőknek pedig sok múlhat azon, hogy milyen fotót használnak, mert valójában már akkor eldől, hogy egy lehetséges üzleti partner milyennek tart minket, amikor a találkozó előtt megnézi a LinkedIn profilunkat.

A profi headshot fotós többszáz LinkedIn profilképet elemzett már, így látja, melyek a leggyakoribb hibák: „Az érettségi tablókép vagy az esküvői fotóról kivágott kép éppolyan rossz üzenet, mint az íróasztalnál vagy fehér fal előtt lőtt telefonos kép. A megbízhatóságot és a betöltött vagy betölteni kívánt pozíciót a profilképnek is tükrözni kell. A hitelességünket egy business fotón az elegáns ruha, a rendezett frizura, a profi smink és az előnyösen bevilágított arc adja meg. De hiába mindez, ha üres a tekintetünk a képen. Egy kiváló portré fotós nem csak a részletekre figyel oda, de be tud állítani egy előnyös pózba és el tudja érni azt a bizonyos arckifejezést is, amitől szimpatikusak leszünk mások számára. A jó üzleti fénykép nem luxus, hanem befektetés a jövőnkbe.” – mondta el a szakértő.

A hivatkozott kutatások:

Snap judgments decide a face’s character, psychologist finds (princeton.edu)

Even after having ‘read a book,’ one still judges it by its ‘cover’ | Cornell Chronicle

Tóth Balázs az ország egyik legelismertebb és nemzetközi szinten jegyzett üzleti portré fotósa, a TB Studio alapítója. Egyike a világ legkeresettebb portréfotósainak, akit a világ elsőszámú headshot fényképésze, az amerikai Peter Hurley társfotósának választott. Európában összesen 30 ember tartozik a Headshot Crew Associate csapatába, Magyarországon csak Tóth Balázs. Az elmúlt években csapatával közel 5000 emberről készítettek üzleti portré fotót, tudása átadására rendszeresen publikál és létrehozta a Headshot Academy fotós oktatási platformot. 

- bdpst24.hu

Check Also

A TITANIC SZÍNEI, MELYEKET ELNYELT A JEGES POKOL

A történelem legismertebb hajós katasztrófája kapcsolódik hozzá, 3.800 méter mélyen fekvő roncsát számos alkalommal keresték …