Minden második magyar figyelemmel követi majd a paralimpiát

Minden második honfitársunk nézni fogja az augusztus 28-án kezdődő paralimpiai játékokat, amely nagyobb arányban érdekli a nőket, mint a férfiakat. Az olimpiához hasonlóan Párizsban megrendezett seregszemlére minden idők legnépesebb paralimpiai csapatával készül a Magyar Paralimpiai Bizottság, amelynek 2012 óta stratégiai partnere a befogadást a vállalati kultúra szintjén is a zászlajára tűző Allianz Hungária.

Alig zárultak le a 33. nyári olimpiai játékok, ismét a világ legjobb sportolói gyűlnek össze a Szajna partján: augusztus 28-án szintén Párizsban kezdődnek az idei paralimpiai játékok, amelyre 39 magyar sportoló szerzett indulási jogot 13 sportágban. Ezzel mindkét mutatóban sikerült felülmúlni a 2021-es tokiói versenyeket, ahonnan minden idők második legsikeresebb eredményével, hét arany, öt ezüst- és négy bronzéremmel tért haza a 37 versenyzőből álló magyar delegáció.

A nők és az idősebbek inkább követik a paralimpiát

A párizsi nemzetközi seregszemlén is jó szereplés várható a magyar küldöttségtől, akikre a hazai sportbarátok is odafigyelnek: minden második magyar (56%) követi nyomon a paralimpiát az Allianz Hungária Nagy szurkoló felmérésének tanúsága szerint, amely a magyar felnőtt lakosság szurkolással kapcsolatos attitűdjét, motivációit és érdeklődését vizsgálta.

A kutatásból kiderül, hogy jóval több nő (61%) kíváncsi a paralimpiai versenyekre, mint férfi (52%), továbbá az is, hogy kiemelkedő a nézettség az 55 év fölöttiek körében: ennek a korcsoportnak a 71 százaléka követi a történéseket. Ez feltehetően összefügg a rendelkezésükre álló idővel is: a felmérésből legalábbis az olvasható ki, hogy minél idősebb valaki, annál több sportágnak az eseményeit követi figyelemmel.

Nem meglepő módon a többséget azok a versenyek érdeklik, amelyeken magyar versenyző is indul. A paralimpián ezért reflektorfényben lesz az úszás, hiszen az a magyar parasport legtermékenyebb szakága. Ugyanakkor sokan drukkolnak majd a paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó Ekler Lucának, az Allianz márkanagykövetének, aki tavaly éppen Párizsban vívta ki a részvételt az idei paralimpiára: mind a négy számában éremmel (három arany és egy ezüst), valamint két új világcsúccsal tért haza a 2023-as paraatlétikai világbajnokságról.

A sport ideális közeg a befogadás erősítéséhez

A paralimpiai versenyeknek lényegesen rövidebb a múltjuk, mint az újkori olimpiáknak, hiszen az első paralimpiai játékokat 1960-ban rendezték meg Rómában. A fejlődés azonban töretlen, és ezt jól mutatja, hogy míg 64 évvel ezelőtt 23 ország sportolói versengtek az érmekért, Párizsba az idén több mint 150 ország képviselőit várják.

Míg az olimpia a világ legnépszerűbb, addig a paralimpia a világ leginspirálóbb sporteseménye. A parasportolókban a motiváció példaképeit, a leghitelesebb személyiségeket látjuk, akiktől bőven tanulhatunk arról, hogyan küzdjünk meg az egyéni, olykor bizony nehéz élethelyzeteinkkel” – így fogalmazott Cséky Tímea, az Allianz Hungária marketing- és vállalati kommunikációs vezetője.

Az Allianz 2006 óta támogatja a Nemzetközi Paralimpia Bizottságot, míg az Allianz Hungária és a Magyar Paralimpiai Bizottság között 2012-ben született meg a partnerségi megállapodás. Az Allianz ily módon kiáll a parasportolók és egyszersmind a fogyatékkal élők mellett; hogy a figyelmet az ő ügyükre irányítsa, népszerűsítse tevékenységüket és támogassa őket. Mindemellett az egész világot izgalomban tartó sportesemények – mint amilyen az olimpia és a paralimpia, a mozgás fontosságára is felhívják a figyelmet, ami elengedhetetlen a mentális és fizikai jóllét megteremtéséhez.

- bdpst24.hu

Check Also

Szabó Barnabás a VELUX Cégcsoport új üzemeltetésért és ellátásért felelős vezérigazgató-helyettese

Új üzemeltetési és ellátási vezérigazgató-helyettest nevezett ki a VELUX Cégcsoport: Szabó Barnabás 2024. szeptember 1-jétől …