Kiszámítható támogatások segíthetik a nehezen éledező lakáspiacot

2024 I. félévében 6027 új lakás épült, 18%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 8972 volt, ugyancsak 18%-kal maradt el a 2023 azonos időszakitól.

Az alacsony számok messze elmaradnak az elmúlt évtized legjobb lakásépítési adataitól, bár az elmúlt félévben több jel mutatott arra, hogy éledezik az ágazat. Az év első hónapjaiban élénkült a kereslet és a tranzakciószámok is nőttek az új építésű lakások piacán. A kínálat is reagált, és a fejlesztők számos projekt befejezését és új beruházás indítását jelentették be.

A KSH friss adatai azt mutatják, hogy még várni kell a fellendülésre: az átadott lakások száma miden településtípusban csökkent az előző év azonos időszakához képest. Bár az egylakásos épületek esetében némileg nőtt az engedélyeztetések száma, a tervezett többlakásos építések száma tovább zuhant. A csökkenés különösen Budapesten erőteljes.

Továbbra sem nélkülözheti az ágazat az ösztönzőket, hiszen a lakásépítések optimális mennyiségének elérése és megtartása lenne a fő cél. Minden lehetséges támogató intézkedésre szükség van, hogy segítse a lakásállomány megújítását, a családok otthonteremtését és az építőipari kapacitások megtartását. A családtámogatási rendszer akkor tudja segíteni a lakáspiaci fellendülést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.

Fontos ösztönző a lakásépítéshez az 5%-os lakásáfa meghosszabbítása 2026. december 31-ig a 150 négyzetméternél kisebb új építésű lakásokra és a 300 négyzetméternél kisebb családi házakra.

Az idén bevezetett csok plusz és a kibővített falusi csok, segítséget jelent mind a kistelepüléseken, mind a városokban a gyermeket nevelő, vállaló családok számára.

A júliusban elindított új otthonfelújítási program, amit bárki felvehet 1990 előtt épült családi háznak korszerűsítésére, mindenképpen hozzájárul majd a rendkívül rossz energetikai állapotú hazai lakásállomány korszerűsítéséhez, valamint az építőipari kapacitások kihasználásához is. Azonban ez a gazdaságosan fel nem újítható épületek számára nem ad megoldást, egyes esetekben ugyanis a helyettesítő új építés a hosszú távon kifizetődő alternatíva. Azoknál a magastetős épületeknél, ahol elkerülhetetlen a tetőszerkezet felújítása, vagy az azbesztmentesítés, ott további források szükségesek

Egyértelmű, hogy jóval több forrás szükséges a teljes lakásállomány minőségi megújításához – akár a meglévő állomány korszerűsítése, akár energiahatékony új lakások építése révén.

Az ehhez szükséges források biztosítása miatt is javasoljuk a Kormányzatnak, vizsgálja meg, hogy rövid- és középtávon hogyan lehetne több európai uniós forrást irányítani a lakásépítési, lakásfelújítási szegmensbe, és éljen olyan javaslatokkal az Európai Bizottság felé, hogy a tagországok lakásállományának energetikai megújításához a jelenleginél lényegesen több uniós forrás álljon rendelkezésre.

Remélhetően hamarosan kiderül, hogy az Európai Bizottság újraválasztott elnöke, Ursula von der Leyen által bejelentett ambiciózus lakástámogatási programból lesz-e valami kézzelfogható belátható időn belül – hozzárendelt forrásokkal.

A lakhatási krízis csökkentéséhez, a lakásállomány minőségi megújításához, valamint az ágazat fellendítéséhez is hozzájárulna egy állami / vállalkozói bérlakásépítési program intézményrendszerének kiépítése akár pilot bérlakásépítési projektekkel Budapesten és a nagy ipari centrumokban. Egy ilyen bérlakásprogram – a Kormány hosszú távú építésgazdasági stratégiájának részeként – komoly konjunktúra-kiegyenlítő szerepet tudna betölteni.

Tovább a cikk folytatására

- bdpst24.hu

Check Also

új, digitális SZÉP kártya a piacon

Októbertől új külsővel jelentkezik a K&H SZÉP kártya. Az új sorozatnál a bankkártya termékekhez igazodó …