Telefonhasználat az iskolákban: go or no-go?

Napjaink egyik legmegosztóbb és egyben legfelkapottabb témája a telefonhasználat, ill. annak korlátozása az oktatási intézményekben. Sokan ellenzik a kütyük használatának tiltását az iskolákban, mások pedig teljes mellszélességgel kiállnak amellett, hogy a tanulók inkább a tananyagok elsajátításával, tudásuk bővítésével, szociális készségeik fejlesztésével foglalkozzanak az iskolában, ne pedig az online térben szörfözzenek.

Az okostelefonok és személyes képernyők iskolai használata kapcsán számos tanulmány és elemzés látott már napvilágot, tavaly júliusban például az Unesco Technológia az oktatásban GEM Report 2023 globális oktatási monitoring jelentés, amely az okostelefonok globális tiltását javasolja. A két legfontosabb érv a tiltás mellett, hogy elvonja a gyerekek figyelmét a tanulásról és nő az online zaklatások száma.

A 2023. december 5-én megjelent Pisa jelentés több okot is megjelöl a gyermekek teljesítményének látványos hanyatlása mögött – az egyik legfontosabb az iskolai személyes képernyő 1 óránál hosszabb, szórakoztató jellegű használata! Emellett a tanulók tantermi okostelefon, ill. egyéb személyes képernyő használata nem működik, mivel ugyanazon a készüléken van a szórakoztató és az oktatási jellegű tartalom, és a gyermek mindig az előbbit fogja választani, hiszen dopamint, vagyis örömöt okoz neki. Az okostelefon figyelemelvonó képessége azonban nem csupán a tanulók, de a pedagógusok számára is problémás, hiszen a személyes képernyők jelenlétében nem tudják leadni a tananyagot, mert az oktatás helyett a diákok figyelmének visszaszerzésével vannak elfoglalva. Továbbá, ha nincs okostelefon az iskolában, a szünetekben a gyerekek inkább beszélgetnek, közös aktivitásokat végeznek, így fejlődnek a szociális képességeik és az érzelmi intelligenciájuk. Számos esettanulmány jól mutatja, mikor egy iskola kitiltja az okoseszközöket, nő a tanulók teljesítménye és sokkal boldogabbak lesznek saját bevallásuk szerint.

- bdpst24.hu

Check Also

Közel 900 milliós korszerűsítés a celldömölki SPAR szupermarketben  

Modern belső teret kapott, és új grillpulttal is kiegészült a Vas vármegyei Celldömölk szívében felújított …