Szórakozás és fenntarthatóság a SopronFesten!

Május 10-én elstartolt a SopronFest, így már napok óta zajlik az élet a városban: gasztronómiai programok, a legizgalmasabb podcast beszélgetések, kiállítások, túrák, gyermekprogramok tömkelegével várunk benneteket. A pünkösdi hétvégén a Lővér Kemping is megtelik élettel, hiszen itt dübörögnek  majd a fesztivál kiemelt koncertjei. Fogadd szeretettel rövid beszámolónkat és programajánlónkat!

A tartalmas szórakozás mellett a fenntartható fesztiválélményre is hangsúlyt fektetünk. Partnereinkkel – többek között a Soproni Egyetemmel és a Greenstic-kel –, együtt nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a SopronFest fenntartható, környezettudatos esemény legyen. Kiemelten támogatjuk a helyi gazdaságokat és termelőket, bővített vegetáriánus és vegán kínálattal és még több ivókúttal készülünk, ételeiteket és italaitokat pedig lebomló tányérokban, evőeszközökkel fogyaszthatjátok a Greenstic jóvoltából, ezzel is csökkentve a karbonlábnyomunkat. A fesztiválon edukációs programokat, kiállítást, workshopot is szervezünk a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében.

Május 15-én a fesztivál keretében telepítettük és adtuk át – Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke jelenlétében – az ország első, hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat felvonultató Miyawaki, azaz tápláló városi mini erdőjét.

Az átadáson Farkas Ciprián, Sopron polgármestere és Lobenwein Norbert, a SopronFest egyik alapítója is részt vett. A Miyawaki mini erdők nagyon gyorsan nőnek, sűrűbbek és nagyobb biológiai sokféleséget tartalmaznak a hagyományos erdősítéseknél. Városi környezetben hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városi környezetben. A fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogató, élőhely teremtő növénytársítás Sopron város és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében valüsult meg a SopronFest keretében. A koncepció kidolgozásáért és a tápanyag ellátásért a Compocity felelt, akik helyi közösségekkel közösen készített rovarhotellel és sünodúval egészítették ki a rendszert, a környezetpedagógia értékét is növelve az első Fesztivál-erdő létrehozásának.

KATT IDE A RÉSZLETES PROGRAMÉRT!

Május 16-án indul a nulladik nap! A bemelegítő a napok után ráfordulunk a SopronFest második felére: csütörtök este a Fő téren az ország egyik legnagyobb hatású zenekara, a Kispál és a Borz ad koncertet, Lovasiék után pedig a legendás bulisorozat, a NECC Party táncoltatja meg a közönséget a Tűztorony tövében.

Javában tart a Telekom PodcastFest is, amelynek keretében a városba látogatnak az ország legnépszerűbb előadói, podcasterei. A csütörtöki napon a Harrer Cukrászdába érkezik a TRIÓ!, azaz Abosi Barni, Henry Kettner és Török Ábel.

Érkezik továbbá Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszékének professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület alelnöke, aki az éghajlatváltozásról és a biológiai sokféleség válságáról, valamint arról tart előadást, hogy mit tehetünk egy élhetőbb jövőért.

A Soproni Egyetemen az is kiderül, hogy hogyan varázsolnak magabiztos mosolyt a mélyszegénységben élő gyerekek arcára az InDaHouse tanodáiban. Farkas Zolek a Fogat.Örökbe alapítójával, Dr. Kovács Alexandra fogorvossal, és Benkő Fruzsinával, az InDaHouse vezetőjével beszélget.

Búgócsigában Dr. Hevesi Kriszta tabudöntögető előadását hallgathatod meg, később pedig itt folytatódik a Necc Party is.

Bár a Soproni Egyetem Diákbérletek és a háromnapos bérletek már napokkal elfogytak, ismét lehetőségetek van hozzájutni a bérletekhez. A nagy érdeklődésre való tekintettel újból lehet kapni SopronFest és STRAND Fesztivál kombinált bérleteket!

Május 15-én éjfélkor ráadásul jegyárforduló, ez tehát az utolsó alkalom, hogy kedvezményes áron juss a belépődhöz!

SZEREZD BE A JEGYED MÉG MOST!

Kerüld el a sorbanállást – váltsd karszalagra a jegyedet a Liszt Központban, ahol kollégáink május 16-án délután 6-ig várnak! Ugyanitt a készlet erejéig jegyeket is vásárolhatsz. Fontos, hogy a jegybeváltáshoz minden fesztiválra belépő látogatónak a személyi igazolványára szükség van, ezért az igazolványod semmiképp ne hagyd otthon!

SopronFest VIP bérletedet és jegyedet K&H, MKB és OTP SZÉP kártyával is megvásárolhatod. Nincs más dolgod, mint ellátogatni a honlapunkra, kiválasztani a kívánt jegytípust, a fizetésnél pedig a SZÉP kártya opcióra kattintani.

Még többet szeretnél tudni a SopronFestről? Mutatjuk, mit olvass és hallgass a témában!

Kisalföld: Épülnek a Lőverekben a SopronFest színpadai

Less be a kulisszák mögé, nézd meg, hogyan épül fel a fesztivál a Lővérekben!

Index: Vér nem folyt, de megkóstolta egymást Puzsér Róbert és Sebestyén Balázs

Lemaradtál a SopronFest egyik legnépszerűbb podcast beszélgetéséről? Olvasd el az Index beszámolóját!

Tények: Demjén exkluzív

Hallgasd meg vasárnapi fellépőnk, a legendás Demjén Ferenccel készült interjút és nyerj betekintést A Hűség Városa kiállításunkba is!

- bdpst24.hu

Check Also

Az előadás, ami a bőröd alá kúszik: magyarországi ősbemutatóra készül a miskolci színház

Szeptember 21-én magyarországi ősbemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanis Alexandru Popa dráma- és forgatókönyvíró, …