Megvannak az idei Év Mentes Séfjei!

2024.02.13-án, kedden a METRO Gasztroakadémián idén 6. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt. 

A döntőt élő selejtezők előzték meg, és a múlt évi nagy sikerre való tekintettel amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat.

A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény volt számukra.

A mostani versenyen a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste irány betartására, azaz minimális szinten történt alapanyag pazarlás a főzés során.

Idén számos versenyző ismerős volt a zsűrinek. Sokan az előző évi verseny eredményhirdetése óta készülnek, tanulnak, hiszen az Év Mentes Séfje zsűrije minden résztvevőt igyekszik tanácsokkal ellátni, így a versenyzőknek a fejlődés és tanulás is fontos szempont a jelentkezéskor.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. 

A jótékonyság is helyet kapott az Év Mentes Séfje versenyen, ugyanis a főzés közben használt Russell Hobbs gépeket a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola diákjai használják tovább.

Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. 

Átadásra került két különdíj is. A Gréta Főzőiskola százezer forint értékű vegán online főzőtanfolyamát Luterán Fanni, a mezőny legfiatalabb versenyzője kapta Stőhr Gréta jóvoltából, a MindenMentes Főzősuli utalványát pedig Kuti Szelenge vehette át Tanács Attilától.

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese,  Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója.

A verseny háziasszony Szinetár Dóra énekesnő, színésznő volt.

Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat.

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Dömös Fanni, aki eredeti szakmáját tekintve agrármérnök és lótenyésztő szakmérnök- a zsűri ízlelőbimbóit egyértelműen meghódította különleges étel alkotásaival; főétele a Keleti harmónia-kínai pho leves gazdagon, a desszertje pedig polenta alapon narancskrém céklazselével a tetején.

Második helyezést ért el Kuti Szelenge. Az ő főétele Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipssel, a desszertje pedig Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszalt meggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején. 

A dobogó harmadik fokát Kovács Vivien foglalta el, aki sült karfiolt gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal készített, amit kókusztejjel, citrusokkal és gyömbérrel ízesített, fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején. A desszertje pedig csokoládés korong “brownie”, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával.

Profi kategóriában diadalmaskodott Molnár Dávid, aki a Rézkakas Bistro séfje. Levette a zsűri tagjait a lábáról, ugyanis gesztenyés langyos babsalátát készített, vietnámi palacsintával, illetve banánfagylaltot, magvas crumbléval, narancsos-olívaolajos dresszinggel.

Második helyen végzett Angeli Mátyás, a Natura Hill séfje két kreációja: Május kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommal, illetve Kasmír körte – körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjal.

A dobogó harmadik fokát pedig Paál Béla, a Kis Padlizsán Vegán Bisztró séfje foglalta el. Béla főétele volt a 4 évszak a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve. A desszert pedig mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal.

Az Év Mentes Séfje versenyzőkkel a 2024. április 20-án és 21-én megrendezésre kerülő Csak a Mentes Tavaszi Fesztiválon személyesen találkozhatsz a MoM Sportban.

Fotókredit:
Ételfotók: Kriskó Anett
Eseményfotós: Seiner Krisztián

- bdpst24.hu

Check Also

MEGTÖRTÉNT REPÜLŐGÉPES ESETEK ÉRKEZNEK A VIASAT EXPLORE-RA

VASÁRNAPONKÉNT Október 20-ától vasárnap esténként két olyan friss dokumentumsorozatot is műsorra tűz a Viasat Explore, …