A PRÉMIUM OTTHONOK ÚJ VÉDJEGYE: HIGH-TECH OKOSOTTHON-TECHNOLÓGIA

  • A Metrodom új okosotthon-applikációval boostolja prémium városi élettereit

A digitális technológia fejlődése forradalmasította a mindennapi életünket, és ma már szinte minden információ és szolgáltatás kézügyünkben van a mobiltelefonunk segítségével. Az okostelefonok nem csupán kommunikációs eszközként szolgálnak, hanem egy valódi iirányítóközponttá váltak az életünk különböző területein. Az okosotthon rendszerek bevezetésével az otthonunk is egy intuitív és könnyen kezelhető entitássá válik, amit akár a zsebünkben is hordozhatunk. A Metrodom az egyik leginnovatívabb hazai ingatlanfejlesztőként Magyarországon az elsők között a saját, társasház közösségi funkcióinak használatát és a lakóotthonok vezérlését is lehetővé tevő okosotthon-alkalmazással lép a piacra. Az alkalmazás technológiai hátterét az okosotthon-fejlesztések hazai és nemzetközi szakértője, a Chameleon Smart Home UpHome rendszere biztosítja a prémium városi életterek lakói számára.

A Metrodom app powered by UpHome okosotthon-applikáció lehetővé teszi, hogy távolról is ellenőrizhessük és irányíthassuk otthonunk különböző eszközeit és rendszereit. Legyen szó a fűtés, hűtés, világítás vagy biztonsági rendszer kezeléséről, az okosotthon app segítségével mindezt könnyedén elvégezhetjük akár a város másik végéről vagy külföldről is. A rendszer intelligens érzékelőkkel és eszközökkel van felszerelve, amelyeknek köszönhetően a mindennapi rutinfeladatokat is automatizálhatjuk, és az otthonunk pontosan az igényeinknek megfelelően működhet.

Ez a technológiai fejlődés nem csupán a kényelmet szolgálja, hanem a hatékonyságot és az energiafogyasztás optimalizálását is elősegíti. Az otthonunk és az életünk számos aspektusa egyre inkább összefonódik a mobiltechnológia és az okosotthonok által nyújtott lehetőségekkel, megkönnyítve és személyre szabva a mindennapjainkat. Az okosotthonok avatott vezérlése a zsebünkben lévő okostelefonokon keresztül egyértelmű példája annak, hogy a technológia hogyan szolgálja a modern életstílust és teszi egyszerűbbé mindennapi teendőinket.

A bővülő okosotthonpiac és a mesterséges intelligencia mutatja az irányt

A Statista.com trendelemző portál adatai szerint az okosotthonpiac globálisan várhatóan 11,43%-os éves növekedési ütemmel fog bővülni, ami 2028-ra 232 milliárd dolláros piaci volument eredményez. A becslések szerint az okosotthonok piacán az aktív háztartások száma 2028-ra eléri a 785,2 millió felhasználót. A háztartások penetrációja az előrejelzések szerint a 2022-es 14,2% után 2028-ra várhatóan 33,2%-ra emelkedik. Az UpHome-ot fejlesztő Chameleon korábbi becslése szerint Magyarországon az okosotthonpiac 2024-re 1,4 milliárd dollárra emelkedhet, míg a penetráció Magyarországon 2024-re elérheti a 14%-ot.

A Gartner legfrissebb elemzése emellett a mesterséges intelligencia alkalmazásának fontosságára hívja fel a fejlesztők figyelmét. Mint írják, az okosotthon-szolgáltatásokat kínáló fejlesztőknek figyelembe kell venniük a generatív mesterségesintelligencia-alkalmazások – például a ChatGPT – előnyeit annak érdekében, hogy termékeik még jobbak, vállalkozásaik még versenyképesebbek lehessenek a jövőben.

  • Szakági becslések szerint az okosotthonok globális piaca évente 11,43%-kal bővül, az aktív háztartások száma 2028-ra eléri a 785,2 millió felhasználót.
  • A Metrodom stílusos és korszerű otthonai a piac egyik legfejlettebb, az UpHome által fejlesztett okosotthon-applikációjával válnak még tartalmasabbá és kényelmesebbé, maximálisan igazodva a lakók városi életmódjához, fogyasztási kultúrájához.
  • Az olyan alkalmazások, mint az arcfelismerő kaputelefon és a különböző érzékelők a prémium életterek biztonságát és energiahatékony üzemeltetését is biztosítják.

Egyre tudatosabb vásárlók, akik fenntartható és okos otthonokra vágynak

A városi élet extravagáns stílusához minden időben szorosan hozzátartozott a technológia progresszív alkalmazása. Nem véletlen, hogy a leginnovatívabb épületek a világ nagyvárosaiban épülnek ma is. Akár a Shanghai Tower, akár a One Central Park vagy a Bahrain World Trade Center épületeiről beszélünk, közös bennük, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, az energiahatékony működésre. Ehhez pedig a legfejlettebb technológiát hívták segítségül.

Ahogy Zsák Péter, a Magyar Okosotthon és Épületautomatizálási Szövetség elnöke fogalmaz: „A társasházakkal szemben támasztott elvárások a lakók és a fenntartók felől is megnövekedtek. A közösségnek, illetve az egyes lakóknak nyújtott szolgáltatások – mint a beérkező csomagok napközbeni tárolása, a közös költség befizetése, az elektromos autók töltése vagy a közös helyiségek használata – egyszerű kezelése, a gépészeti megoldások felügyelete vagy a beléptetés megoldása mindennapos igénynek számítanak. Az Okosotthon Szövetség célkitűzései között szerepel az okosotthonoktól az okosvárosig tartó integráció elősegítése. A vízió megvalósításának alapkövét jelentik azok a prémium okostársasházak is, amelyek a Metrodom kivitelezésében és élen járó gondolkodása révén, a Chameleon Smart Home együttműködésével valósulnak meg.”

Tekintse meg a Metrodom IT-igazgatója, Zalai Gábor, valamint a Chameleon Smart Home elnök-vezérigazgatója, Szarvas Péter és üzletfejlesztési igazgatója, Tóth Barnabás részvételével készült beszélgetés összefoglalóját!

MEGNÉZEM A VIDEÓT!

Metrodom prémium életterek a legújabb innovációkkal feltöltve

A Metrodom Csoport több neves szakmai elismeréssel díjazott projekttel, előremutató és innovatív gondolkodással, környezettudatos és energiahatékony megoldásokkal építi a jövő városi élettereit. Az ingatlanfejlesztői szakma számára is utat mutatnak: mérnökeik segítségével folyamatosan kutatják és fejlesztik az innovatív megoldásokat, irányt szabva a városi terjeszkedés jövőbeli lehetőségeinek. A Metrodom sikerprojektjeit látva egyértelmű, hogy nem egy szokványos ingatlanfejlesztő cégről van szó. A vállalat épületei mind műszaki, mind innovatív zöld megoldásaikkal túlmutatnak az átlagos lakóépületeken, ezt pedig a most bemutatott, az UpHome által fejlesztett Metrodom applikáció is tükrözi.

„A Metrodom app powered by UpHome okosotthon-applikáció bevezetése ismét megmutatja, hogy élen járunk a legmodernebb technológia implementálásában, kijelölve az utat az ingatlanfejlesztőknek, hogy egyre korszerűbb és minőségibb otthonokat építsenek. Az a célunk, hogy a Metrodom megteremtse és tartalommal töltse fel a nagyvárosi élet tereit, stílusos katalizátora legyen a pesti polgár mindennapi életének” – kommentálta az applikáció bejelentését Kiss Gábor, a Metrodom Csoport műszaki igazgatója.

„A Metrodomnak a házépítés nem csupán egy elvégzendő munka. A tervezés-építkezés teljes folyamatát a szakértelem és az otthonteremtés felelőssége és szenvedélye hatja át, aminek része az okosotthon funkció is. Nagyon örülünk, hogy ezt is tudjuk nyújtani az ügyfeleinknek” – mondta el az applikáció bejelentésével kapcsolatban Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Csoport értékesítési igazgatója.

Arcfelismerő kaputelefon, napszakhoz igazított kényelmi beállítások és intelligens távolléti funkciók

A Metrodom most épülő társasházaiban, mint az éppen átadásra váró River esetében az okosotthon-applikáció komplex funkciókkal teszi tartalmasabbá a lakók életét. A Metrodom app powered by UpHome a magyar alapítású startup társasházi rendszerét alkalmazva számtalan megoldást kínál egyetlen applikációban: a különböző felhasználói jogosultságok mentén szabályozható beléptetést biztosít (családtagoknak, vendégeknek, szolgáltatóknak), lehetővé teszi a közös terek (pl. grillterasz, fitneszrészleg) foglalását, valamint új platformot teremt a társasház-üzemeltető és a lakók közötti kommunikációhoz is, legyen szó akár egy áramkimaradás miatti értesítésről vagy közösségi üzenetekről. Az applikáció emellett egyéni okosotthon-funkciók révén a lakás világítását, hőmérsékletét, árnyékolását is tudja szabályozni, és ezeket a rendszereket összehangoltan is képes működtetni.

Tekintse meg az okostársasházakat fejlesztő Metrodom IT-igazgatója, Zalai Gábor beszélgetést az okosotthonpiac hazai és nemzetközi trendjeiről! A beszélgetés résztvevői voltak még Szarvas Péter és Biró Róbert, a Chameleon Smart Home Nyrt. alapítói és Zsák Péter, az Okosotthon Szövetség elnöke. A műsor házigazdája Kertész András volt.

MEGNÉZEM A VIDEÓT!

Mitől okos egy otthon és egy társasház?

Az okosotthon fogalma hosszú évek óta jelen van Magyarországon is, sokan használják szolgáltatásaik és megoldásaik elnevezésére, mégis érdemes tisztázni, hogy mit is jelent,és milyen szintjei vannak.

Az okosotthon-alkalmazások általában négy fő kategóriába sorolhatók: biztonsági rendszerek, energiagazdálkodási rendszerek, egészségügyi rendszerek, valamint a lakók kényelmét szolgáló alkalmazások. Ezek között a legismertebbek a világítást, a hűtést/fűtést és például az árnyékolást szabályozó alkalmazások. De a technológia töretlen fejlődése révén számtalan egyéb funkció is rugalmasan elérhető és integrálható ezekbe a nyitott rendszerekbe, így gyártófüggetlenül bekapcsolhatók továbbiokoseszközök – például multimédiás eszközök, asszisztensek, okos háztartási gépek is.

Az okostársasházi megoldásoknál is összekapcsolt IoT-eszközök rendszerével van dolgunk, ezek ebben az esetben az épületek hatékonyságának növelését, biztonságát, az energiaköltségek csökkentését, a környezeti károk minimalizálását hivatottak támogatni érzékelők és professzionális jelzőrendszer segítségével.

Az okosotthonokban és -épületekben egyaránt alkalmazzák az okosvilágítást, a szabályozott energiaellátást, a hűtés-fűtés, a szellőztetés és a biztonsági és beléptetőrendszereket. A rendszerbe kapcsolt érzékelők segítségével az okosépületek dinamikusan reagálnak a lakók jelenlétére, optimalizálva ezzel az energiaköltségeket:többek közt automatikusan szabályozzák a hőmérsékletet az épület tereiben, így például a közösségi nappalikban, a fitness- és wellnessrészlegen. Emellett az ott tartózkodók számától vagy éppen a különböző jogosultságoktól függően szabályozzák a bejutást azépület különböző helyiségeibe a szolgáltatásokat nyújtók – futárok, karbantartók – számára.

Milyen fejlettségi szintjei vannak az okosotthonoknak?

Ahogy az önvezető autóknál, úgy az okosotthonrendszereknél is több szintet különböztethetünk meg aszerint, hogy az adott rendszer milyen mértékben integrált, illetve milyen szintű megoldásokat képes nyújtani a felhasználóinak.

Az első, belépő szint, amit a hagyományos otthonok képviselnek, általában alapszintű automatizációt jelent, például okos konnektorok vagy távolról vezérelhető világítás formájában.

A második szinten lévő rendszerek, amelyek lehetnek DIY telepítések, már magukban foglalhatják az okostermosztátokat, okoszárakat és biztonsági kamerákat is, ezáltal több eszköz integrációját és komplexebb vezérlési lehetőségeket nyújtva.

Az előzőeknél eggyel magasabb szintet képviselnek a fejlett, de limitált okosotthonrendszerek, amelyek további funkciókkal, például hangvezérléssel vagy olyan otthoni automatizációs rendszerekkel egészülnek ki, amelyek összekapcsolják azeszközöket, és automatizálnak különböző feladatokat. Az ilyen rendszerek bővíthetősége, más gyártótól származó eszközök integrálása azonban limitált.

A legmagasabb szinten a környezettel teljes mértékben összehangolt (ambient), szinte láthatatlan, teljesen integrált, egységes központi vezérléssel rendelkező otthonok helyezkednek el. Ezek a rendszerek lehetővé teszik valamennyi okoseszköz összehangolt működését, a teljeskörű otthoni automatizációt a beléptetéstől a fűtés és a fények automatikus szabályozásáig.

fotók forrása: Metrodom

- bdpst24.hu

Check Also

új, digitális SZÉP kártya a piacon

Októbertől új külsővel jelentkezik a K&H SZÉP kártya. Az új sorozatnál a bankkártya termékekhez igazodó …