Novemberi kriptopiaci körkép: tovább tart a konjunktúra

Novemberben is folytatódott a kriptopiaci boom: az előző hónaphoz képest 11%-kal nőtt a tőkekapitalizáció, a decentralizált piacokon egyre nagyobb értékben kereskednek, a Telegram-botok népszerűsége pedig töretlen, ami még több felhasználót vonz a kriptoszektorba. Ezek a Binance Research friss kriptopiaci körképének legfontosabb megállapításai.

A kriptopiaci termékek árai novemberben tovább emelkedtek, a piacra beáramló pénz mennyisége 11%-kal haladta meg az egy hónappal ezelőttit – áll a Binance Research legfrissebb kriptopiaci elemzésében. Az árfolyamok folyamatosan növekedtek a hónap első felében, majd a másodikban ingadozni kezdtek. Ahogy az elmúlt két hónapban, ismét a SOL és a LINK volt a két legjobban teljesítő érme a top 10-ben a tőkekapitalizáció alapján: az előbbi 69, az utóbbi 29 százalékos növekedést ért el egy hónapon belül. E két érme iránt az intézményi befektetők is fokozott érdeklődést tanúsítottak, amit jól mutat, hogy a GSOL-lal 800%-os, a GLINK-kel pedig 200%-os feláron kereskedtek.

A Bitcoin tranzakciós díja jóval meghaladta az Ethereumét novemberben, a kettő különbözete két éve nem látott mértékűre szélesedett. A Bitcoinnal kapcsolatos aktivitás és a blokklánc tranzakciós kapacitása iránti kereslet főként azért fokozódott, mert a kereskedők újból nagy érdeklődést mutatnak az Ordinals-protokoll iránt.

A decentralizált piacok októberben kezdődött fellendülése novemberben is kitartott, így a szektor TVL-je 10%-kal bővült ebben a hónapban. A Solana-blokkláncra épülő decentralizált tőzsdén a kereskedés volumene októberről novemberre 166%-kal nőtt. Ezzel párhuzamosan a napi tárcaaktivitások és a SOL-token piaci kapitalizációja is megugrott, ennek hatására pedig a SOL DeFi-ökoszisztéma TVL-je több mint 101%-kal emelkedett. A kereskedelmi forgalom bővülésében jelentős szerepet játszottak a Pyth Network, a Jupiter Exchange és a Jito Network közelmúltbeli airdrop-jai (ezek során érméket és tokeneket osztanak szét a felhasználók között egy-egy poszt megosztásáért cserébe), illetve a Solana DeFi protokollokra épülő pontgyűjtő programok is. Mindezeken túl az SPL-20 tokeneket övező hírek, amelyek megteremtették a feltételeit annak, hogy a Solana létrehozza a saját kereskedelmi platformját, ugyancsak hozzájárultak a kereskedés felfutásához.

A Polygon zkEVM platformja jelentős mérföldkőhöz érkezett novemberben: a TVL-je elérte a 107,8 millió dollárt, ami jelentős, 47,2%-os növekedést jelez egyetlen hónapon belül. Ez a bővülés, amit fontos innovációk, továbbá az a tény idézett elő, hogy a Polygon következetesen a ZK blokklánctérre összpontosít és itt terjeszkedik, a Polygon ökoszisztémája iránt is fokozta az érdeklődést, és kedvező kilátásokkal kecsegtet a zkEVM platform jövőjét illetően.

A Telegram-botok továbbra is rendkívül népszerűek a felhasználók körében. Annak ellenére, hogy a sajtó érdeklődése az utóbbi hónapokban enyhülni látszott irántuk, az aktivitás magas maradt, ami a kereskedelmi volumenben is tükröződik. Bár szeptemberben és októberben valamelyest visszaesett a botokon keresztüli kereskedés, novemberre magára talált, és 65%-os növekedést követően a kereskedelmi volumen értéke elérte a 735,9 millió dollárt. Ennek nagy része, 83%-a a Maestro- és a Banana Gun-botokon csapódott le.

A Telegram-botok segítségével a felhasználók automatizálhatják a láncban végzett tevékenységeiket, például a kereskedést, a snipinget (új kriptovaluták kibocsátást követő megvásárlása), az airdrop farmingot (a DeFi platformok organikus használatának színlelését) és az elemzést. Beigazolódott sok elemző nyár eleji jóslata, miszerint ez az innováció számos új felhasználót nyerhet meg a kriptoszektornak. A Binance Research elemzői a Telegram-botok kapcsán azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezek használata kockázatokkal jár, mivel hozzáférnek a privát kulcsokhoz. A felhasználóknak a „Not your keys, not your crypto” figyelmeztetést ezúttal is ajánlott megfontolni.

- bdpst24.hu

Check Also

A klasszikus bacon-tojás páros öt árnyalata

Lassan beköszönt az ősz, elindult az iskola, megint jönnek a rohanós reggelek és a „na …