Ünnepélyes Zöld Követ Tanács avatás és faültetés 

  • 2023. november 21-én Kistarcsán a Simándy József Általános Iskolában 
  • a felnövekvő generáció szemléletformálása érdekében 

A sikeres országos Zöld Követ Program 2023-2024. tanévi félidős nagyrendezvényét tartja meg a Zöld Követ Egyesület 2023. november 21-én Kistarcsán a Simándy József Általános Iskolában a diákok, az Intézmény vezetői, ifj. Juhász István kistarcsai polgármester és a tankerületi képviselők körében.  

A Zöld Követ Egyesület immáron másodszorra hirdette meg szeptember elején a 2023-2024. tanévre az országos Zöld Követ Programot oktatási intézmények részére, amely a 7 hónapos ciklus feléhez ér. Ebből az alkalomból 130 diák jelenlétében ünnepélyesen felavatja a Zöld Követ Egyesület alapító elnöke, Király Nóra a Simándy József Általános Iskola Zöld Követ Tanácsának tagjait, valamint a résztvevőkkel közösen elültetik a Simándy sétány első facsemetéjét, amely az Egyesület ajándéka.

Az ünnepélyes ceremónián ún. „ZÖLD KÖVET Partneriskola” elkötelezettségi  nyilatkozatot ír alá a Zöld Követ Egyesület elnöke, az intézményvezető, az Iskola által választott diák, mint Zöld Követ, a tanulók aktivitásait támogató pedagógus, a Zöld Mentor, továbbá egy szülő, Zöld Attasé (együttesen Zöld Követ Tanács). Az Intézmény a nyilatkozatban környezetvédelmi elhivatottságát és az Egyesülettel való, önkéntességen alapuló együttműködését vállalja a tanévre.

Az ingyenes Zöld Követ Programba idén 32 oktatási intézmény 383 osztályközössége regisztrált. A program célja, hogy az 1-12. évfolyamos diákokkal a hétköznapi környezetvédelmi cselekvések lehetőségét 7 hónapos ciklusban, több környezeti elem kapcsán megismertesse, a környezetbarát attitűd kialakítását erősítse, továbbá tettekre ösztönözzön és rávilágítson arra, hogy valamennyien tehetünk a Föld megóvásáért.

A Zöld Követ Programban a közösségek az általuk választott környezetvédelmi kezdeményezéseken, ún. kihívásokon keresztül a gyakorlatban megtapasztalják, hogy egyéni, illetve a közösség célkitűzései, 

ill. döntéseik milyen következményekkel járnak szűkebb-tágabb környezetükre. Megtapasztalhatják továbbá a közösségi összefogás erejét is.

Az általános- és középiskolás korú gyerekeken és az őket kísérő pedagógusokon keresztül szélesebb körű, közvetett társadalmi szemléletformálás is megvalósul azáltal, hogy az oktatási intézményben tanult, környezetkímélő attitűdöt hazaviszik a programban résztvevők és átadják családjaiknak.

A november 21-i Kistarcsán 130 diák bevonásával megvalósuló eseményen keresztül fontosnak tartja a Zöld Követ Egyesület nyomatékosan felhívni a figyelmet a környezet védelmére. Az intézményi és más közösségek, az egyének hétköznapi, tudatos cselekvései ugyanis mind hozzájárulnak a fenntartható jövő érdekében tett törekvések megvalósításához.

A Zöld Követ Programon keresztül idén közel 8.000 diákot szólít meg a Zöld Követ Egyesület. További környezetvédelmi szemléletformáló rendezvényeket, előadásokat és játékos, edukációs programokat szervezett 2023. évben az Egyesület több ezer gyermek, fiatal felnőtt és tucatnyi család számára, amelyeket 2024. évben is folytat annak érdekében, hogy minél több közösséghez eljuttassa a fenntarthatóság üzenetét.

A Zöld Követ Program részletes tájékoztatója: https://zoldkovet.hu/jelentkezes-programokra/

Tegyünk együtt a fenntarthatóságért, a tiszta és egészséges jelenért, jövőért!

https://www.facebook.com/zoldkovet

zoldkovet.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Konyhai és háztartási termékek karácsonyra a Rossmannból

Ideen Welt és Flink&Sauber kollekció a Rossmann-nál – Vásárolj, gyűjts pontokat és nyerj! Elindult a …