Derülátó hangulat uralkodik a kriptopiacon

A Binance Research közzétette legfrissebb, az októberi kriptopiaci fejleményeket tárgyaló körképét. Az elemzés szerint a BTC EFT előzetes jóváhagyása, valamint a Grayscale számára kedvező bírósági döntés megerősítése – ami ugyancsak egy azonnali ETF létrejöttéhez járul hozzá – megtette a hatását a piacon. Az év második legnagyobb tőkebevonásának lehettünk tanúi októberben: 19%-kal nőtt a kriptopiac kapitalizációja. A kedvező hírek hatására a Bitcoin árfolyama 28%-ot erősödött, piaci részesedése pedig bőven 50% fölött állt októberben.

Kiemelkedő, 19%-os mértékben növekedett a kriptopiac kapitalizációja októberben – ez volt a második legnagyobb bővülés az idei évben. A derűs piaci hangulatban szerepet játszott, hogy a spot BTC ETF (tőzsdei befektetési alap) előzetes működési engedélyt kapott az Egyesült Államokban, az amerikai bíróság pedig megerősítette korábbi döntését a Grayscale ügyében, vagyis – szemben az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) határozatával – a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) átalakítható azonnali ETF-é.

A jelenlegi bikapiaci hangulat egyértelmű nyertesei a SOL, a LINK, és a BTC tokenek, amelyeknek az ára 78, 45, illetve 28 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban.

A Bitcoin továbbra is uralja a piacot, – nem függetlenül az említett hírektől – részesedése az elmúlt 2 és fél évben soha nem volt olyan magas, mint októberben: 53,47%. A Scroll elnevezésű Ethereum Virtual Machine (zkEVM) tér bevezetésére már két éve várt a piac – október 17-én végre megtörtént. A Scroll már most több mint 26,6 millió dollárnyi TVL-lel (teljes zárolt érték) és 43 ezer felhasználóval bír, és a TVL-je a közeljövőben jó eséllyel meg fogja haladni az egy milliárd dollárt.

A decentralizált Uniswap Lab bizonyos tokenekre újabban egy 0,15%-os swap díjat vezetett be, amelynek eredményeként rövid két hét alatt több mint 647 ezer dollárt gyűjtött össze októberben. Ezzel együtt az Uniswap piaci részesedése nem változott lényegesen, a kereskedelmi volumen tekintetében továbbra is a legnagyobb decentralizált tőzsdének számít a világon.

A DAI stabilcoin mögött álló Maker protokollhoz köthető bevételek októberben éves rekordszint közelébe, körülbelül 200 millió dollárra ugrottak. A bővülésben fontos szerepet játszott, hogy a Maker hajlandó volt befogadni RWA-kat (real world assets), vagyis tokenizált reáleszközöket (például ingatlanokat, kötvényeket, árukat stb.). Az ezekből származó jövedelem 455%-os növekedést mutatott októberben az egy évvel ezelőtti értékekkel összevetésben, és mára a Maker teljes éves árbevételének kétharmadáért (66%) felel.

A kriptovilág folyamatairól részletesebben a Binance Research októberi elemzéséből lehet tájékozódni, amely letölthető a Binance honlapjáról.

- bdpst24.hu

Check Also

Gyermekvédelemben élő fiatalok számára biztosít karrierlehetőséget a JYSK

A JYSK Magyarország kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, különösen a hátrányos helyzetű fiatalok támogatását. …