A lottók lenyűgöző világa: Meglepő tények

A lottó a világ számos kultúrájának szerves részévé vált. Ez persze félig annak köszönhető, hogy igazi kapcsolatépítő ereje volt régebben, például Magyarországon is, illetve félig annak is, hogy egyszerűsége miatt sokan keresik nap, mint nap. Éppen ezért, úgy gondoltuk, hogy elhozunk Önnek pár érdekes tényt, a magyarok kedvencéről.

Az ősi gyökerek és a reneszánsz kor

A lottó fogalma ősi gyökerekkel rendelkezik. A kínai Han-dinasztia idején, i. e. 205-187 körül volt egy „Keno” nevű játék, amelyről úgy tartják, hogy a modern lottó elődje. Az ezekből a lottókból befolyó összegeket állítólag nagy kormányzati projektekre, többek között a Kínai Nagy Fal építésére használták fel.

A lottó mindeközben a reneszánsz korszakban terjedt el Európában. A 15. században számos város a Németalföldön (a mai Belgium, Hollandia és Luxemburg területén) nyilvános lottókat indított, és a feljegyzések szerint a városok azért rendezték ezeket, hogy pénzt gyűjtsenek a városok megerősítésére és a rászorulók megsegítésére.

Nem is álltak messze a valóságtól. A történelem során ugyanis a lottót gyakran használták közprojektek finanszírozására. Például Amerika első brit gyarmatai, vagy a virginiai Jamestown, lottókat használtak a fejlődésük finanszírozására. Később, a 18. században a lottó olyan jelentős intézmények építését fedezte, mint a Harvard, a Yale és a Princeton.

A lottó története viszont Magyarországon is több évszázados múltra tekint vissza, ami az ország gazdag kulturális örökségét tükrözi. A szervezett lottó modernebb története Magyarországon a 18. században, a Habsburg monarchia idején kezdődött.

Később pedig, szerte a világon, így köztük Magyarországon is, a lottó új világot hozott azáltal, hogy az online térben megjelent. Ekkor ráadásul már sokkal egyszerűbb is lett az elérése, miközben olyan extra segítségek is megjelentek a fogadók részére, mint az Eurojackpot statisztika, ami nagyszerű volt azoknak, akik nem csak véletlenszerűen szerettek volna fogadásokat kötni.

Érdekes tények a lottóról

  • Vásárlási minták: A lottó véletlenszerű jellege ellenére sok játékos gyakran választ számokat személyes, jelentős dátumok, például születésnapok vagy évfordulók alapján. Ez azt jelenti, hogy az 1-31-es számokat gyakrabban választják.
  • Be nem váltott nyeremények: Nehéz elhinni, de nem minden lottónyertes igényli a nyereményét. Minden évben több millió dollár marad igénytelenül. Például 2019-ben egy 1,5 milliárd dolláros Mega Millions jackpot nyeremény több hónapig maradt igény nélkül, mielőtt a nyertes jelentkezett. Ha a nyereményeket soha nem igénylik, azok általában visszakerülnek a nyereményalapba, vagy egy különleges sorsoláshoz használják fel.
  • Matematikai stratégiák: Bár a lottó a szerencsén alapul, néhány lelkes lottó rajongó matematikai stratégiákat alkalmaz, hogy javítsa esélyeit. A nagy jackpotok megnyerésének esélye azonban az alkalmazott stratégiától függetlenül csillagászatian alacsony marad.
  • Az első feljegyzett lottó: Az első feljegyzett európai lottót 1445-ben tartották a mai Hollandia területén fekvő L’Ecluse (ma Sluis) városában.
  • Nem csak egy fogadás: Egyes kultúrákban a lottó több mint fogadás. Vallási vagy kulturális jelentősége is lehet. Thaiföldön például sokan konzultálnak szerzetesekkel vagy jósokkal, mielőtt kiválasztják a lottószámokat.
  • Gazdasági hatás: Gazdasági visszaesés idején megfigyelték, hogy a lottószelvények eladása növekedik.

A legérdekesebb lottó botrányok

  • Az 1980-as pennsylvaniai lottó botrány

1980-ban a Pennsylvania Daily Number, egy népszerű állami lottó, a 6-6-6 számokat húzta ki. Bár ezt a véletlen egybeesésnek lehetett volna tekinteni, a gyanú hamar felmerült. A nyomozás során kiderült, hogy nyolc személy manipulálta a lottót. 

Az összeesküvés lényege az volt, hogy a 4-es és 6-os számok kivételével az összeset fehér latex festékkel fújták be, hogy túl nehezek legyenek ahhoz, hogy fel tudjanak emelkedni a sorsológép tetejére. Ennek eredményeképpen csak a 4-es és 6-osok kerültek kiválasztásra. Az összeesküvők nagy összegben fogadtak e két szám minden kombinációjára, biztos nyereményre számítva. A terv akkor bomlott fel, amikor a tisztviselők szokatlanul sok 4-es és 6-os kombinációt tartalmazó szelvényt észleltek. Perry-t a többi összeesküvővel együtt bíróság elé állították és börtönbüntetésre ítélték.

A 2009-es olasz lottó botrány: SuperEnalotto

Olaszország híres SuperEnalotto játéka 2009-ben került reflektorfénybe, amikor egy 100 millió eurós jackpot kapcsán gyanú merült fel. A nyertes szelvényt egy szicíliai üzletben vásárolták, és a pletykák a maffia esetleges érintettségéről kezdtek keringeni.

A botrány tovább fokozódott, amikor kiderült, hogy a korábbi sorsolásokon számos főnyereményt szintén Szicíliában nyertek. Bár konkrét bizonyítékot nehéz volt találni, az eset rontotta a lottó hírnevét.

A lottók Magyarországon

Éppen ezért azt mondhatjuk, hogy sok érdekes dolog történt a lottó világában mióta megjelent a világban. Azóta pedig, hogy a sportfogadás online weboldalain is megjelent, egyre többen keresik szerte Magyarországon. Külön jó hír, hogy ma már egyszerűen és gyorsan bárki elérheti, miközben arra is lehetőség van, hogy akár a mobilunk segítségével fizessük ki az éppen jónak gondolt számokról szóló szelvényt. 

Bárhogy is, a magyarok kedvenceként jó eséllyel arra számíthatjuk, hogy a jövőben is sok furcsa és érdekes történetet hallhatunk majd a lottóról.

- bdpst24.hu

Check Also

Az előadás, ami a bőröd alá kúszik: magyarországi ősbemutatóra készül a miskolci színház

Szeptember 21-én magyarországi ősbemutatóra készül a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanis Alexandru Popa dráma- és forgatókönyvíró, …