Rezsicsökkentő tippek, hogy egy éttermet se kelljen télen bezárni

Az energiaárak ugrásszerű emelkedésével rengeteg étterem került válságos helyzetbe. A számlák egyik hónapról a másikra megsokszorozódtak, olyan plusz anyagi terhet róva ezzel a vállalkozásokra, amiket sokan képtelenek kifizetni. Emiatt akár vidéken, akár Budapesten járunk, azt láthatjunk, hogy sorra zárnak be a régi kedvenc éttermeink, törzshelyeink. A folyamat jelenleg megállíthatatlannak tűnik, de szerencsére nem feltétlenül kell annak lennie. Mit lehet tenni annak az érdekében, hogy atvészelhessük ezt a nehéz időszakot?

 Miért vannak nehéz helyzetben most az éttermek? 

A rezsiárak átalakításával sehogy sem lehet lépést tartani a vendéglátásban: egyszerűen nem tudunk akkora plusz bevételt kitermelni, amekkora fedezné a megnövekedett kiadásokat. Ráadásul egyik napról a másikra történt nagyon nagy áremelkedés, így elegendő idő sem volt arra, hogy megfelelő lépéseket tehessünk, valamilyen megoldást kereshessünk. 

Gondolhatnánk, hogy a szolgáltatásunk drágítása jelentheti a megoldást, ám nem tudunk olyan mértékben árat emelni sem, ami fedezné a költségeinket. Egyszerűen nem lehet a vevőkre ráterhelni ekkora költséget, mert – különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben – nem fogják azt kifizetni. Ez azt jelenti, hogy csak azok a helyek tudnak életben maradni, amelyek jelentős profittal működnek – esetleg segítséget kérnek, például egy hitel formájában.

Maradt azonban még egy megoldás, ha a hitelhez nem fűlik a fogunk: a lehetőségekhez mérten minimalizálni kell az energiafogyasztást. Vannak természetesen olyan dolgok, amikkel képtelenség spórolni, hiszen nem lehet sötétben dolgozni és a hűtőket sem tudjuk kihúzni, de azért tehetünk lépéseket azért, hogy alacsonyabbak legyenek a számlák a hónap végén. 

Mivel csökkenthetjük a vállalkozásunk rezsijét?

Egy étteremben számos „energiazabáló” berendezés van a hűtőktől és fagyasztóktól kezdve a dizájnos világításon át a sütőkig. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk semmit tenni!

Energiatakarékos izzók, ledvilágítás

Sokat spórolhatunk azzal, ha energiatakarékos izzókra cseréljük a hagyományos izzókat vagy ledvilágítást használunk. Ezek nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de tartósabbak is, így később kell majd legközelebb cserélni őket. Ráadásul a környezetnek is jót tesznek!

Nyílászáró-csere

Az ajtók és az ablakok olyan pontjai a létesítménynek, amiken keresztül könnyen kiszökhet a meleg – nyáron pedig beszökhet. Ha azok régiek, elavultak és nem szigetelnek megfelelően, akkor érdemes megfontolni a cseréjüket. A nyílászárók cseréjével vagy legalább a felújításukkal már rövidtávon is sokat lehet spórolni.

Hőszigetelő rendszer

Egy jól kiépített hőszigetelő rendszer nagyon sok pénzt megtakaríthat nekünk. Itt szó lehet a homlokzat, a lábazat, a tetőtér hőszigeteléséről vagy más belső hőszigetelő rendszerek kialakításáról. Ha olyan épületben van az üzletünk, aminél nincs lehetőségünk elvégezni az épület külső hőszigetelését, akkor a belső terek szigetelésében tudunk gondolkodni. Például: ha gipszkartonnal burkoljuk az utcafronti falakat, ami alá plusz kőzetgyapot szigetelést helyezünk, azzal sokkal javíthatunk a helyiség hőmegtartásán, így klasszisokkal kevesebbet kell fűtésre-hűtésre költenünk.

Környezetbarát megoldások

A greywater rendszerekkel rengeteg vizet spórolhatunk: ezek a már egyszer használt vizet használják fel újra – például a mosogatáshoz használt vizet átvezetve a WC öblítésére. Ha nagyban gondolkodunk, akkor a megújuló energiaforrások felhasználását is megfontolhatjuk, például napkollektorok beépítését. Ilyen módon olcsóbban működtethetjük például az elektromos rendszereket.

Apróságok a mindennapokban

Azzal is sok energiát spórolhatunk meg, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy csökkentsük a felesleges fogyasztásunkat. Ne hagyjuk égve olyan helyiségekben a villanyt, ahol nem tartózkodik senki, esetleg mozgásérzékelős világítást vezethetünk be. Utánanézhetünk, hogy kisebb fogyasztású gépekkel nem tudunk-e kiváltani pár eszközt a gépparkunkban. A nap végén húzzuk ki a már használaton kívüli gépeket, esetleg a világítást kiegészíthetjük gyertyákkal, mécsesekkel. Ezek hangulatosabbá tehetnek egy éttermet, és így nem kell, hogy olyan sok lámpa égjen. Ezek egyenként talán nem tűnnek komoly dolognak, de a sok kicsi összeadódva már jelentős különbséget okozhat.

Habár az idei tél biztosan embert próbáló lesz, és sok kihívás elé állít mindenkit, tehetünk azért, hogy valamennyivel könnyítsünk a helyzetünkön. Egy megfelelő hőszigetelő rendszerrel, energiatakarékos világítással és egy kicsit aktívabb odafigyeléssel csökkenthetjük a kiadásainkat.

- bdpst24.hu

Check Also

A növényi étrend nem megszorítás, hanem lehetőség

Tíz évvel ezelőtt még furcsán, kétkedve néztünk a vegán étkezési trendekre, a teljes egészében növényi …