Lakástakarék: senki sem akar lemaradni a 30%-os jóváírásról!

  • Ma még van, holnap már nem biztos, hogy lesz az ügyfelek szerint

Közel öt év után, idén ismét lehetőség nyílt olyan lakástakarékpénztári számlát indítani, amelyre éves szinten akár 30 százalékos jóváírás érhető el. A kedvezménnyel sokan éltek is, éppen ezért az Online Navigátor Kft. felmérést végzett az új típusú lakástakarékkal rendelkezők között és arra kereste a választ, hogy milyen okból indították el most a lakástakarék szerződéseiket. A visszajelzésekből – többek közt – kiderült, hogy ekkora jóváírásról senki sem akart lemaradni. 

A felmérés során összesen 1200 ügyfelet kérdeztek meg a döntéséről. A legtöbben azt válaszolták, hogy azért indították el most a lakástakarék számlájukat, mert attól tartottak, hogy sokáig nem lesz fenntartható az akár 30 százalékos kamatbónusz, avagy prémium, amit jelenleg a megtakarításuk után fizetnek a lakástakarékpénztárak. Utoljára 2018-ban lehetett ekkora mértékű jóváírással lakástakarékpénztári szerződést kötni. 

A megkérdezettek között volt olyan is, aki azért döntött a takarékoskodás ezen formája mellett, mert legutóbb lemaradt róla. Akadt olyan, akinek folyamatosan volt lakástakarék szerződése és nagyon sajnálta, hogy 2018 után már nem tudott ilyen kedvező feltételekkel indítani, így most kapóra jött számára a lehetőség. Az ügyfeleknek az is vonzó volt, hogy jelenleg számlanyitási díj nélkül is indíthatnak lakástakarék számlát. 

Az új típusú lakástakarékkal rendelkezők azt is elárulták, hogy összegyűjtött pénzüket – a kamatokkal együtt – mire fordítják majd. Többségük felújításra, korszerűsítésre költi, de sokan meglévő hitelük kiváltását tervezik belőle. Olyan is van, aki ingatlant vásárol belőle vagy önerőként használja majd egy jövőbeli lakáshitelhez. Azonban érdekes, hogy az ügyfelek 47 százalékának még nincsenek konkrét ingatlannal kapcsolatos tervei, de véleményük szerint mindig van mire költeni, ezért jól jöhet majd a félretett pénz. 

Hogyan érdemes lakástakarékot választani?

A lakástakarék lényege, hogy előre meghatározott ideig, minden hónapban ugyanakkora összeget fizetünk be a számlánkra, amelyre kamatot kapunk. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen feltételekkel és mekkora összeg érhető el a futamidő lejártával. Ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénzt kapjuk meg a megtakarítási idő végén célszerű olyan lakástakarékot választani, ahol az EBKM (Egységesített Betéti Kamatláb Mutató) a legmagasabb. Van olyan lakástakarékpénztár, ahol a legnépszerűbb havi megtakarítási összeg 50 ezer forint, amelyre négy éves futamidő esetén 15 százalékos kamatbónusz jár, ez 6.22 százalékos EBKM-et jelent. Ha ugyanerre az összegre nyolc évnyi megtakarítási időt választunk ugyanitt, akkor 30 százalékos kamatbónuszt adnak évente és így 6.14 százalék lesz a hozam. 

– Minél rövidebb időre, minél nagyobb jóváírást ígér egy lakástakarék, annál nagyobb lehet a teljes futamidőre vetített hozama a megtakarításnak. Vagyis a legtöbb hozam megszerzéséhez érdemes azt a lakástakarékpénztárt választani, amely 4 éves futamidőnél – a jelenleg elérhető legmagasabb – 15 százalékos, míg 8 évesnél 30 százalékos jóváírást, kamatbónuszt biztosít – magyarázta Vajnági Richárd, az Online Navigátor Kft. ügyvezetője, a lakastakarekszamla.hu szakértője. 

Választáskor érdemes az egyéb költségeket is figyelembe venni, mert sokat megspórolhatunk. Vannak például olyan pénzintézetek, ahol akár számlanyitási díj megfizetése nélkül is lehet lakástakarékot indítani. Érdemes tudni, hogy a számlanyitási díjat és a kamatbónusz mértékét is a lakástakarékpénztár határozza meg. – Az, hogy ilyen kedvező feltételekkel meddig lehet lakástakarékot indítani azt sajnos nem tudni, így amennyiben ezen töri valaki a fejét, akkor nem biztos, hogy van értelme időzni – hívja fel a figyelmet Vajnági Richárd. 

Van létjogosultsága!

Sokat számító változás az új lakástakarék szerződések esetében az, hogy már nem csak egy számlát nyithat egy személy, hanem annyit, amennyit szeretne. Így megtöbbszörözheti az ingatlanra fordítható megtakarítását. Fontos, hogy olyat vállaljunk, amit a futamidő elejétől a végéig biztosan be is tudunk fizetni lakástakarékpénztári számlánkra. – Ügyfeleink ezt a lehetőséget ki is használják, mert a statisztikánk szerint, átlagosan egy ügyfél 1.6 darab lakástakarékot indít és az átlagos megtakarítási összeg 40 100 forint. Eddig 1168 olyan szerződést kötöttünk, amelynek a futamideje nyolc év és 32 darab olyat, ami négy év múlva lejár. Eszerint az ügyfeleink 2.7 százaléka döntött a 4 éves konstrukció mellett, ami azt mutatja, hogy a jól bevált 30 százalékos jóváírás viszi a prímet – ismertette Vajnági Richárd. 

Az ügyvezető szerint mára világossá vált, hogy a 30 százalékos állami támogatás visszavonása után a lakástakarékok vonzereje nagyon megkopott. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy több pénzintézet megszüntette ezt a termékét vagy bezárta a kapuit. Az új lakástakarékok megjelenése azonban ismét nagy érdeklődést keltett. – Az első hónapos eredmények messze túlszárnyalják a várakozásunkat. Tehát, igen is van létjogosultsága egy lakáscélú támogatásnak – összegezte Vajnági Richárd. 

- bdpst24.hu

Check Also

Fehér tetővel küzd a felmelegedés ellen ez a borászat

A tervezők egyedülálló építészeti megoldást választottak a hőmérséklet szabályozására Esztergom fölött bújik meg az a …