Barkács munkák, amik egyszerűbbek mint gondolnád

A barkácsolás nem ördögtől való tevékenység. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, egyes munkákhoz inkább szakembert fogadnak fel: például ha betonozni, hegeszteni kell, vagy valamilyen elsőre bonyolultabb feladat üti fel a fejét. A barkácsolók így inkább megmaradnak az egyszerűbb dolgoknál, mint az összeszerelés és hasonlók. Vannak olyan munkák, amiket valóban érdemes szakemberre bízni, ilyen például a villanyszerelés. De számos olyan házkörüli feladat akad, ami némi gyakorlás után már gond nélkül elvégezhetők.

Barkácsolási munkák a ház körül

Napjainkban a DIY (do it yourself) korát éljük. Egyre többen gondolják úgy, hogy a mindennapos teendőket, ház körüli feladatokat maguk is el tudják végezni. Mások hobbiból, kikapcsolódásból faragnak, szerelnek ezt-azt. Ez egy pozitív folyamat, ugyanakkor létezik egy láthatatlan gát, amit már sokan nem mernek megugrani. Pedig akkor sem kell kétségbeesni, vagy egyből szakembert hívni, ha hirtelen valamilyen komolyabb munkát kellene megcsinálni.

Természetesen csak akkor álljunk neki kézi fűrésszel, hegesztőgéppel és hasonló szerszámokkal dolgozni, ha megismertük a használati útmutatót, és adottak a biztonságos munkakörülmények.

Összeszerelési feladatok, javítások

Amikor az ember költözik, felújít, vagy egyszerűen csak bútort rendel, jobb, ha felkészül a kisebb fizikai munkára. Na persze könnyebb megbízni a kiszállítókat, hogy rakják össze az asztalt vagy a szekrényt, de ez lényegében felesleges költségekkel jár. Nemcsak spórolunk vele, ha nem más végzi el helyettünk a munkát, hanem jobb érzéssel is tölt el, ha mi magunk rakjuk össze és rendezzük be az adott helyiséget.

Másrészt pedig új ötleteket is kitalálhatunk, feldobhatjuk a házat, lakást különböző módokon. Készíthetünk újságtartót, fali üzenőfalat, könyvespolcot. Aki örömét leli a barkácsolásban, szinte bármit kitalálhat. Ehhez érdemes kialakítani a megfelelő munkakörülményeket, beszerezni a szükséges szerszámokat, tipliket és csavarokat, egy helyen tartani azokat. Ahogyan a mondás is tartja: rend a lelke mindennek.

Betonozás

Aki családi házban él, gyakran szembesülhet vele, hogy betonozni kell. Kőművest hívni nemcsak drága, de még az is lehet, hogy sokat kell várni a jó szakemberre. Ráadásul az egyszerűbb betonozási munkálatok házilag is elvégezhetők. Ehhez érteni kell az alapokat, mint például a megfelelő cement-sóder arányt.

A betonozás röviden négy lépést foglal magába:

  1. Előkészületek (zsaluzás, beton keverése)
  2. Bedolgozás
  3. Tömörítés (döngölés)
  4. Utókezelés

Kézzel, vagy géppel is dolgozhatunk. Előbbi esetben össze kell keverni a sódert és a cementet, majd egyenletesen adagolni a vizet. Ügyeljünk rá, hogy inkább kevesebbet adjunk hozzá, mint többet. A szükséges mennyiséget utólag pótolhatjuk, de ki már nem vehetjük. Amennyiben betonkeverővel dolgozunk, mindössze az arányokra kell figyelni, hiszen a gép eldolgozza a keveréket.

Ha betartjuk a legfontosabb szabályokat, nem érhet minket meglepetés. Érdemes 6-35°C között nekilátni, illetve fontos tudni, hogy csak a nedves betonrétegek kötnek egymással. A friss beton maró hatása miatt továbbá ne feledkezzünk meg a védőöltözetről, vagyis viseljünk munkavédelmi kesztyűt, csizmát. Ha pedig végeztünk, locsoljuk és takarjuk le a betont nedvességet megőrző anyaggal, például fóliával.

Hegesztés

A hegesztés nagyon nehéznek tűnhet, ugyanakkor a kisebb munkálatok nem olyan bonyolultak, mint elsőre látszik. Ha egy ablakrácsot kell elkészíteni, vagy a kinti kaput akarjuk megerősíteni, nem feltétlenül kell egyből szakemberhez fordulni. Csupán egy kis odafigyelést igényel. Megfelelő szerszámmal, géppel és ismeretekkel egyszerűen, szép varratokat készíthetünk. Ne feledkezzünk meg továbbá a megfelelő védőöltözetről, sisak és szemüveg viseléséről.

Hétköznapi munkák ellátásához leginkább a normál ívhegesztési eljárás, vagy a védőgázas fogyóelektródás hegesztés ajánlott. Utóbbi az egyik legkorszerűbb technika, amivel gyorsan, könnyen meg lehet tanulni a hegesztés módját. Fogyóelektródás eljárás során a hegesztést egyenárammal, általában fordított polaritással kell végezni. A huzalt kössük a pozitív pólusra, a munkadarabot pedig a negatívra. Az ívfeszültség értékét az adott feladathoz mérten állítsuk be. Ennek mértéke az áramerősségtől függetlenül nem változik a hegesztés során.

Egy MIG-MAG hegesztő tökéletesen alkalmas lehet szerkezeti-, vagy rozsdamentes acél hegesztéséhez is. Könnyen megtanulható, és más gépekkel ellentétben a jó minőségű kötéshez nincs szükség a hegesztendő terület utólagos megmunkálására, csiszolására sem. Otthoni feladatokhoz, barkácsoláshoz egy 150-160A teljesítményű gép is elegendő lehet.

Forrás: Zákány Szerszámház

Honnan szerezzük be a szükséges szerszámokat?

A háztartásban szükség van alapvető szerszámokra. Hiszen egy kalapácsra, csavarhúzóra, kombinált fogóra bármikor szükség lehet. Ha pedig komolyabban is belevágnánk a munkálatokba, betonozáshoz, hegesztéshez is választani kell gépet, védőfelszerelést.

Így vagy úgy, érdemes megbízható helyről beszerezni a szükséges eszközöket. A Zákány Szerszámház széles kínálatában szinte bármilyen szerelési, barkácsolási feladathoz megtalálható a megfelelő szerszám. Kérdés esetén pedig kollégáink segítenek eligazodni a részletekkel, rendeléssel kapcsolatban.

Freepik, Zákány Szerszámház

- bdpst24.hu

Check Also

Elmosódó művészeti határok a koreai Liquid Sound formációtól Budapesten és Egerben

Szeptember 27-én és 29-én a Liquid Sound művészeti formáció előadását a nézők testközelből csodálhatják meg …