Újabb eredmények a babázás kutatásában

  • Az idegrendszeri fejlődéstől függetlenül fejleszti az empatikus készségeket a babákkal való játék

A babákkal való játék, akár egyedül, akár csoportban történik, fejleszti a gyermekek szociális feldolgozó képességét. Beleértve ebbe a körbe azokat a kisfiúkat, kislányokat is, akik az autizmushoz társuló vonásokat mutatnak – áll a Cardiffi Egyetem és a Barbie neurológusokból álló kutatócsoportja többéves, a babákkal való játék rövid és hosszú távú fejlődési hatásait feltérképező vizsgálatának legújabb eredményeit taglaló, most közzétett elemzésében.

A tudósok Jean Piaget svájci pszichológus kognitív fejlődési elméletének publikálása óta úgy gondolják, hogy a játék pozitív hatással van a gyerekek szociális készségeire és kreativitására, de ezt az agy szintjén eddig soha nem sikerült tudományosan is bizonyítani. A mostani, a Barbie márka megbízásából készült, több éven átívelő, hosszú távú kutatás az első alkalom, hogy Piaget játékra vonatkozó legfontosabb elméleteit az agyi képalkotás segítségével tudományosan is alátámasztották.

Az előző két év vizsgálatai megállapították, hogy a babákkal való játék a gyermekek agyának azon részeit aktiválja, amelyek az empátiában és a szociális feldolgozási készségekben játszanak jelentős szerepet. A harmadik évben a Dr. Sarah Gerson, a Cardiffi Egyetem Pszichológiai Karának Humán Fejlődéstudományi Központjának idegtudósa által vezetett kutatócsoport amellett, hogy visszaigazolta az előző két esztendő agyi vonatkozású eredményeit, ki is bővítette a vizsgálat hatáskörét a változatosabb paraméterekkel rendelkező résztvevők* bevonásával. Ideértve olyan 4-8 éves gyermekeket is, akiknél az autizmushoz gyakran társított tulajdonságok domináns és kevésbé domináns jelenléte volt megfigyelhető.

„Tanulmányunk kimutatja, hogy a babákkal való játék ösztönző lehet a gyermekek szociális feldolgozási folyamataira nézve, függetlenül az idegrendszeri fejlődési típusuktól. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a gyermekek hatékonyan képesek használni a babajátékot a szociális forgatókönyvek gyakorlására és a szociális készségek, például az empátia fejlesztésére, még abban az esetben is, ha az adott gyermeknél az autizmussal általában összefüggésbe hozott idegrendszeri különbségekre (neurodivergens) jellemző vonások figyelhetők meg.” – fejtette ki Dr. Sarah Gerson.

A szakember elmondta, hogy az idegtudósokból álló csapat a legmodernebb funkcionális, közeli infravörös spektroszkópiai berendezéssel vizsgálta az agyi aktivációt, miközben a gyerekek akár egyedül, akár másik személy társaságában babákkal és táblagépekkel játszottak. A gyermekek megfigyelése során a kutatók a babákkal való játék alkalmával megnövekedett agyi aktivitást mértek a halántéklebeny felső barázdáján (pSTS, posterior superior temporal sulcus-régió) a partnerrel való játék, illetve a Barbie (vagy más) babákkal való önálló játék esetén egyaránt, míg ez kevésbé volt jellemző az önálló táblagépes játék mellett. A pSTS régió nagymértékben aktív, továbbá részt vesz a szociális és érzelmi feldolgozási folyamatokban. Az eredmények azt mutatták, hogy a babajáték aktiválja a szociális információfeldolgozással, például az empátiával kapcsolatos agyi régiókat. Ez a megfigyelés arra enged következtetni, hogy a babajáték lehetővé teheti a gyermekek számára ezeknek a képességeknek az önálló gyakorlását és használatát, akár a saját magukban való játék során is. Az agyi aktivitás hasonló volt az autizmussal általánosan összefüggésbe hozható, dominánsabb és kevésbé domináns vonásokat mutató gyermekek között is.

A Cardiffi Egyetem és a Barbie neurológusokból álló kutatócsoportja harmadik kutatási évének eredményeit „Embracing Neurodiversity in Doll Play: Investigating Neural and Language Correlates of Doll Play in a Neurodiverse Sample” címmel adták közre Dr. Sarah Gerson és munkatársai 2023 szeptemberében a European Journal of Neuroscience szakfolyóiratban, a Cardiffi Egyetem Centre for Human Developmental Science, valamint a londoni King’s College munkatársai lektorálása mellett.

A szülők és a gondviselők a barbie.com/benefits angol nyelvű oldalon tudhatnak meg többet a kutatásról, ahol további hasznos információkhoz is hozzáférhetnek.

- bdpst24.hu

Check Also

A CSONTRITKULÁS MAGYARORSZÁGON IS NÉPBETEGSÉG

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK ELLENE? A világon mintegy kétszázmillióan, Magyarországon pedig legalább egymillióan – kezdődő stádiummal együtt …