Az MSCI AA-ra emelte az UniCredit ESG-besorolását

A felminősítés – mely az ESG-gyakorlatok hitelezésbe való integrációjának további elismerése – nagyrészt a bankcsoport társadalmi kérdésekre való összpontosításra tett erőfeszítéseinek köszönhető.

Az MSCI, az egyik vezető nemzetközi ESG-minősítő vállalat, amely világszerte több mint 8500 vállalatot értékel egy AAA (vezetők) CCC (lemaradók) skálán, az egyes piaci szereplők üzleti modellje és több kulcstéma alapján. 

Az MSCI ESG Ratings célja, hogy mérje egy adott cég hosszú távú ESG kockázatokkal szembeni ellenálló képességét. A MSCI az UniCreditet a korábbi A-ról (átlagos) AA-ra (vezető) minősítette: az MSCI Social Pillar pontszám jelentősen, 5,4-re javult (a korábbi 3,7-ről).

A felminősítés hátterében nagyrészt az UniCredit társadalmi kérdésekre való fokozottabb összpontosítása áll, de szerepet játszott benne a bankcsoport iparágvezető fogyasztóvédelmi gyakorlata és pénzügyi ismeretterjesztő programjai, valamint az, hogy nem kínál magas kockázatú pénzügyi termékeket lakossági ügyfélkörének.

Az UniCredit elismerésben részesült továbbá a személyes adatrendelkezési jogok biztosításáért, valamint az adatvédelmi incidensekkel kapcsolatos intézkedéseiért. Munkavállalói oldalon az MSCI kiemelte a bank által diplomaprogramok és tanúsítványok kapcsán nyújtott támogatást, valamint kiemelkedő munkaerő-gazdálkodási gyakorlatát.

Fiona Melrose, az UniCredit Stratégiai és ESG vezetője így nyilatkozott: „Ez a felminősítés különösen fontos számunkra, mivel jól tükrözi azokat az előrelépéseket, amelyeket annak érdekében tettünk, hogy az összes ESG-tényezőt beépítsük csoportunk irányításába, üzleti, kockázatkezelési és hitelezési tevékenységébe, mérőszámaiba és működésébe. Tudjuk, hogy a bankok fontos társadalmi funkciót töltenek be, amely messze túlmutat a hitelezésen; ezért továbbra is támogatni fogjuk a hatásos kezdeményezéseket.”

„Bankunk működésének egyik alappillére a fenntarthatóságra, ezen belül is annak társadalmi, szociális vetületére való összpontosítás. Büszkék vagyunk arra, hogy eredményeink is hozzájárultak bankcsoportunk MSCI-felminősítéséhez” – fűzte hozzá Bolyán Róbert, az UniCredit Bank Hungary Zrt. ESG-szakértője.

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. fenntarthatósággal kapcsolatos eredményei mindenben összhangban állnak a bankcsoport törekvéseivel. Az ESG társadalmi vonatkozása kapcsán a bank sikeres pénzügyi oktatásokat tart – vállalkozók mentorálása a Social Impact Banking keretében, egyetemi kurzusok a Budapesti Gazdasági Egyetemen, iskolai előadások a Pénz7-en – önkéntes kollégái segítségével, akik számos jótékonysági kezdeményezésben – véradás, élelmiszeradományok, sütés, főzés, rászorulókat támogató építkezés – is részt vesznek. 

- bdpst24.hu

Check Also

Mit várhatunk az új Európai Parlamenttől?

Az első őszi plenáris ülésen kirajzolódhat, mire számíthatunk a következő években. Az Európai Parlament egyike …