Optimisták a magyarok az anyagi helyzetüket illetően

  • Egyre nagyobb a befektetési kedv a piacon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb negyedéves lakossági felmérése szerint a háztartások egyre optimistábban várják a következő évet, ami kedvezőbb anyagi helyzetet és új megtakarítási lehetőségeket sejtet. A money.hu szakértői ennek fényében áttekintették a legjobb jelenlegi befektetési alternatívákat, különösen az elmúlt időszak slágertermékének számító prémium állampapírokon túli lehetőségeket.

Az MNB legfrissebb adatai szerint 2024 elejére fokozatosan javult a háztartások anyagi helyzetének megítélése: míg 2022 második felében a megkérdezettek közel 60%-a érezte úgy, hogy rosszabb helyzetben van, mint egy évvel korábban, 2024 elejére ez az arány 38%-ra csökkent. A válaszadók közel fele most már úgy érzi, hogy hasonló anyagi helyzetben van, mint egy éve, míg 17%-uk már jobbnak is értékeli azt. 

A következő 12 hónapra előre tekintve pedig a munkaképes korúak körében 20% felett van azok aránya, akik jobb anyagi helyzetet várnak. 

Korponai Levente, a money.hu vezetője a jövőbeni várakozások kapcsán kiemelte: „Az MNB Inflációs Jelentése, valamint a money.hu elemzései alapján a lakossági megtakarítások diverzifikálása, különösen az állampapírok és a részvénypiac kombinálása lehet az egyik legjobb megoldás a következő évben. A gazdasági helyzet javulása, az infláció csökkenése és a háztartások optimizmusa kedvező környezetet teremt a befektetési lehetőségek kihasználásához.”

Az MNB adatai szerint továbbá a lakossági állampapírok utáni kamatjövedelem jelentős része, több mint 1400 milliárd forint most új befektetésekre vár. Ráadásul a kamatjövedelemben részesülők több mint 65%-a tervezi megtakarítani a rájuk eső összeget, miközben 47%-uk ismét állampapírokba fektetne.

„A lakossági megtakarítások jelentős része az elmúlt években az állampapírpiacon landolt, köszönhetően a kiemelkedően magas hozamígéreteknek, elsősorban a Prémium Magyar Államkötvények esetében. Azonban a jelentős kamatfizetéseknél a befektetők már nem tudják ugyanilyen feltételekkel újra befektetni a megkapott kamatot, ezért sokan keresnek most egyéb lehetőségeket is”mondta Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, a money.hu partnere

BEFEKTETÉSI ALTERNATÍVÁK

Budapesti Értéktőzsde (BÉT): a BÉT részvényei, különösen a négy legfontosabb blue chip részvény jelentős emelkedést produkált az elmúlt évben. Bár a részvénybefektetés magasabb kockázatot is jelenthet, a jelenlegi piaci hangulat kedvező, és az egyes hazai részvények a régiós versenytársakkal összehasonlítva is alulértékeltnek minősülnek. Így azok számára, akik hajlandóak nagyobb kockázatot vállalni, a BÉT részvényei vonzó lehetőséget kínálhatnak.

Befektetési alapok: azoknak, akik kisebb kockázatot szeretnének vállalni, a befektetési alapok köztes megoldást kínálnak. Ezek ugyanis a kockázatot nagyobb portfólióban osztják el, miközben a befektetők az alapkezelők/tanácsadók szakértelmére is támaszkodhatnak. A különböző alapok különböző stratégiákat kínálnak, így a befektetők az érdeklődésüknek és kockázati hajlandóságuknak megfelelően választhatnak, optimalizálhatnak.

Kötvények és állampapírok: bár a prémium állampapírok hozama 19,1%-ról 7,9%-ra csökkent, még mindig vonzók lehetnek azok számára, akik az alacsonyabb kockázatú befektetéseket részesítik előnyben, mivel ezek továbbra is stabil, biztonságos befektetési lehetőséget jelentenek.

A megtakarításokról bővebb információ, valamint további hasznos pénzügyi tanácsok a money.hu online tudástárában érhetők el.

money.hu

- bdpst24.hu

Check Also

Íme 10 ideális helyszín a vidéki nyaralóhoz!

Szakértői tippek telekvásárláshoz és finanszírozáshoz  Az aktuális ingatlanpiaci környezet lehetőséget nyújt azok számára is, akik …