A nemzeti értékek sorát ízesítik a Pápai Hús sonkái

  • Felvételt nyertek a Magyar Értéktárba a Pápai Hús Kft.  sonkái
A nyugat-magyarországi régió egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari vállalta nem mindennapi kitüntetésben részesült. Az idén 111 éves Pápai Hús Kft. sonkái, a Hungarikum pályázat eredményének köszönhetően bekerültek a Magyar Értéktárba. Ez a döntés nemcsak a vállalat, hanem a helyi közösség és az egész ország számára is fontos mérföldkő, amely erősíti a sonkák helyét a magyar gasztronómiai örökség kiemelkedő darabjaiként és igazolják a vállalat által gyártott termékek professzionizmusát.
A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Pápai Hús sonkái kiemelkedő nemzeti értékké váltak. Ez egyértelműen jelzi, hogy az olyan történelmi gyökerekkel rendelkező termékek és vállalatok, mint a Pápai Hús és annak sonkái jelentős szerepet játszanak a helyi és nemzeti identitásban és fontos értékei a magyar kultúrának.
A Magyar Értéktárba való bekerülés Magyarországon egy hivatalos eljárás, amelynek célja, hogy azonosítsa, dokumentálja és megőrizze a helyi, megyei és országos szinten jelentős értékeket. Az örökséglistában olyan termékek kapnak helyet, amelyek komoly jelentőséggel bírnak és meghatározó szerepük van a hazai kultúra szempontjából akár, történelmi, természeti, gazdasági vagy más szempontból.
 A Pápai sonka gyártásának több, mint egy évszázados hagyománya van, amely generációkon keresztül öröklődött és fejlődött. Tradicionális eljárással készül, melynek során a válogatott alapanyagokat speciális fűszerekkel és érlelési technikákkal kezelik, hogy az egyedi ízvilágot elérjék. A sonka számos hagyományos magyar étel alapanyagaként szolgál, és kulturális ünnepek, események nélkülözhetetlen eleme, így nemcsak előállítása, hanem fogyasztása is jelentőséggel bír, erősíti a nemzeti identitást és összetartozást. Ennek apropóján döntött úgy a vállalat, a helyi önkormányzat, a helyi értéktár bizottság és az országgyűlési képviselő, hogy beadja jelentkezését a Hungarikum pályázatra.
„Pápai származásúként tudom, hogy ez a város különleges, hiszen itt a sonka nem csupán a húsvéti ünnepek alkalmával kerül az asztalra, hanem minden háztartásnak a legfőbb élelmiszere. A Pápai húsgyár sonkái minden pápai számára az otthon ízét jelentik, azaz pápainak lenni egyet jelent a sonka szeretetével – emelte ki Kovács Zoltán, országgyűlési képviselő. 
„Nagy öröm számunkra a kitüntetés, hiszen tovább erősíti a vállalat vezető szerepét a magyar gasztronómiai örökség védelmében és népszerűsítésében, illetve növeli termékeink presztízsét is. A hagyományos, magyar ízek becsben tartása cégünk egyik alappillére. Ikonikus termékünkké az évek során a sonka, illetve annak különböző variációi váltak, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a készítményünkkel szeretnénk a Hungarikumok sorát megízesíteni – mondta Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.
„A Húsgyár és annak jogelődjei alapvetően megváltoztatták Pápa városának helyzetét. Évtizedek óta munkahelyeket teremtenek, ezáltal támogatva a helyi lakosság megélhetését. Emellett jelentős gasztronómiai értéket hoztak létre, amely mára nemcsak városunk, hanem egész nemzetünk büszkeségévé vált” – emelte ki Dr. Áldozó Tamás Pápa város polgármestere.
Ez az elismerés megerősíti azt, hogy a Pápai sonka különleges helyet foglal el a magyar gasztronómiai értékek között. A minőségi hazai sertéshús mellett a generációkon át öröklődő hentesmesterség hagyománya tette a Pápai sonkát a legjobb sonka jelzőjévé a magyar vásárlók számára.
Külön öröm, hogy a társaság a rangos elismerést fennállásának éppen 111. évfordulóján kapta meg. „111 év elteltével büszkén tekintünk vissza az elért eredményeinkre és hagyományainkra. A számmisztika szerint az 1-es az újrakezdés és a felfedezés szimbóluma, és mi továbbra is elkötelezettek vagyunk a folyamatos megújulás és innováció iránt. Ugyanakkor fontos számunkra a hagyományok ápolása is, melynek sikerét a Nemzeti Értéktárba való bekerülésünk is igazolja„– tette hozzá Szappanos Péter.”

- bdpst24.hu

Check Also

Utazás a sötétségtől a fényig – ZHU Budapesten is bemutatja új albumát

ZHU szexi és baljós zenéjével 2014-ben tűnt fel a színen, akkor még anonimitásba burkolózva. Az …