Digitális fejlesztések a gyakorlatorientált képzésben az Állatorvostudományi Egyetemen

A „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések fejlesztése az Állatorvostudományi Egyetemen” című RRF-2.1.2-21-2022-00008 kódszámú projekt célja modern, komplex digitális infrastrukturális rendszer kiépítése, a legújabb audiovizuális technológiák segítségével az egyetem három telephelyén. A 2,34 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projekt keretében létrejövő, többek közt „okostantermek” fejlesztése során, tervezetten 15 hónap alatt, 13 gyártótól 1842 eszközt építenek be, 45 prezentációs térbe.

Az Állatorvostudományi Egyetem az „okostantermek” létrehozásával és a többezer digitális eszköz beszerzésével egyszerre erősíti a hallgatók és az egyetemi munkatársak digitális kompetenciáit, valamint látványos és inspiráló eszközökkel megújítja az egyetemen hagyományosan magas színvonalú jelenléti oktatást. 

A beszerzett eszközök között szerepelnek például az anatómiai ábrák és diagnosztikai képek részletgazdag bemutatásához nélkülözhetetlen 4K projektorok. A megjelenített képekre pedig az interaktív kijelzők révén az oktatók közvetlenül a képernyőn jegyzetelhetnek vagy rajzolhatnak, így egyértelműsítve akár egy-egy a tananyaghoz köthető anatómiai rendellenességet, vagy elváltozást. A PTZ kamerák és mikrofon rendszerek segítségével az egyetem hallhatóinak kétharmadát jelentő külföldi hallgatók távoli becsatlakozását is még könnyebbé teszik, egyben lehetővé válik akár külföldi szakértő vendégelőadók valós idejű, bevonása az oktatásba kiváló hang és képminőség mellett. A központi jelmenedzsment rendszer segítségével az előadók könnyedén válthatnak a különböző audiovizuális források között, zökkenőmentesen bemutathatják tehát egy sebészeti beavatkozás élőközvetítését, majd azonnal átválthatnak egy oktató videóra vagy prezentációra, hogy elmagyarázzák a látottakat. A rendszer használata egyszerű és intuitív, számos előre beprogramozott funkcióval rendelkezik, a megfelelő kiválasztása után a háttérben minden eszköz a kívánt programnak megfelelően működésbe lép.

Prof. Dr. Ózsvári László, az Állatorvostudományi Egyetem oktatási rektorhelyettese úgy fogalmazott: „Az új audiovizuális technológiák bevezetése nemcsak az képzési folyamatokat teszi hatékonyabbá, hanem lehetővé teszi, hogy hallgatóink a legkorszerűbb eszközökkel ismerkedjenek meg, így már az egyetemi éveik alatt kialakul bennük a korszellemnek megfelelő integrált szemlélet és felkészülhetnek egy modern állatorvosi praxis üzemeltetésére.” Hozzá tette: „Ez a technológiai infrastruktúra fejlesztés jól illeszkedik az intézmény hosszútávú eszközbeszerzési és oktatásfejlesztési stratégiájába, melynek célkitűzése nemcsak az oktatók munkájának megkönnyítése, hanem a nemzetközi trendeknek megfelelő magas színvonalú interaktív és dinamikus egyetemi tanulási környezet megteremtése, amely motiválja a hallgatókat és elősegíti a mélyebb megértést.”

Az „okostanterm” fejlesztés megvalósítására kiírt uniós nyílt közbeszerzési eljárást a Delta Systems Kft. nyerte el.

A projekt a digitális infrastrukturális környezet kialakítása mellett, oktatást támogató rendszerfejlesztésekkel, valamint a digitális készségek fejlesztését célzó képzésekkel javítja az intézmény versenyképességét, illetve a digitális oktatási és szolgáltatási kapacitásait, amely hozzájárul a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosításához. A 2025. október 31-ig tartó projekt, Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.univet.hu oldalon olvashatnak.

- bdpst24.hu

Check Also

SkyShowtime: Július 20-tól látható a Migrationnel (Kacsalábon)

Július 20-tól egy akciódús animációs vígjátékkal, a Migrationnel (Kacsalábon) bővül a SkyShowtime sikerfilmjeinek listája Idén …