Magyar fotós keltette életre az Artemis missziót

Nem mindennapi fotósorozatot készített egy magyar fotós, amely olyan élethűen örökíti meg az Artemis rakétáját és az Orion űrhajót, mintha az eredetit lőnék fel az űrbe. A LEGO® NASA Artemis űrkilövő rendszeréről toy photography (figura fotózás) technikával készült részletes és látványos képek méltóképpen tisztelegnek az Artemis-program előtt.

Az Artemis-program célja, hogy 2026-ig eljuttassa az első nőt és a következő férfit a Holdra, létrehozva ott egy állandó bázist, amely majd a Marsra induló küldetéseket fogja segíteni. Az Artemis első ember nélküli tesztrepülése az űrben és a Hold körül 2022-ben történt, többek közt ennek a missziónak a felvételei is inspirálták Lampert Benedek fotóst, aki egy régi repülőtéren alkotta újra a rakéta indítását és az Orion űrhajó Hold körüli repülését.

A legnagyobb kihívás a kilövést bemutató képnél a hajtómű füstjének reprodukálása volt. Azt tudtam, hogy vattagolyókat fogok használni, de aztán még meg kellett találnom azt a pozíciót, hogy a vatta kivilágítva pontosan olyan hatást keltsen, mint a valóságban. Nemcsak vakut, hanem egy erős fényű, kisméretű lámpát is használtam. Rátettem egy narancssárga színszűrőt, innen kapta a füst jobb oldala az intenzív „tüzes” hatást” – mondta el a fotós.

Az Orion űrhajó Hold körüli keringése is sok kérdést jelentett Lampert számára, aki először némi hajtómű fényt szeretett volna tenni a modul mögé a látványosabb kép érdekében, de aztán a videószimulációk alapján kiderült, hogy a Hold körüli pályán már nem gyújtják be a hajtóműveket, mivel itt már az égitest gravitációs ereje elvégzi a munkát, és pályán tartja a modult.

A toy fotográfus gyakran feszegeti a kreativitás és a technikai tudásának határait a fotóival, mindig maga építi a díszletet és a legkevesebb utómunkával próbálja elérni a kívánt hatást. Ennél a projektnél az Artemis-program jelentősége és izgalma jelentette számára a fő inspirációt, amely az emberiség következő nagy lépése a világűr meghódításában.

 

Lampert Benedek Instagram oldala: https://www.instagram.com/benedek.lampert/ 

Lampert Benedek Facebook oldala: https://www.facebook.com/FigsFanPhotos 

www.LEGO.hu 

- bdpst24.hu

Check Also

Megérkezett Sisi és Hundred Sins közöse: az „Anya Mondd Meg” 

A két teljesen ellentétes zsánerben utazó előadó Sisi és Hundred Sins idén úgy döntöttek, hogy …