Hűsölés Bécsben a nyári melegben

  • Kellemeset a hasznossal: hűsölés Bécsben a nyári melegben

Egy forró nyár a városban kellemetlen lehet, leginkább akkor, ha a saját otthon nem nyújt megfelelő védelmet a 30 fok feletti kánikulában. Forró aszfalt, hőség a betontengerben, – ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna. Ebben az időben különösen a veszélyeztetett lakossági csoportoknak fontos a lehülés bármilyen módját biztosítani. Ezt a szociális aspektust lovagolta meg Bécs. A hűtött bécsi „Coole Zonen” helyiségeibe bárki betérhet, aki menedéket keres a hőségben és még szórakozhat is.

Már tavaly elindította Bécs a Coole Zonen kísérleti szakaszát – ezek olyan szabadon hozzáférhető helyiségek, ahol az emberek hűvös belső terekben találhatnak menedéket és pihenést a nagy nyári hőség elől. A sikeres kísérleti fázist követően a programot idén tizenkét helyszínre – a kísérleti év területének hatszorosára – bővítették ki. A kezdeményezésben különböző létesítmények vesznek részt, többek között hivatalok és nyugdíjas klubok is.

Bécs egyes kerületeiben található városi könyvtárak is hűvös zónákká alakulnak át, ahol a nyáron nem csak könyveket kölcsönözhetünk, de felolvasásokat, színházi előadásokat vagy akár mozit is kínálnak a tetőn.

Visszatértek a bécsi nyugdíjas klub hűvös zónái © Stadt Wien/Martin VOTAVA

Az idősebb, veszélyeztetettebb réteg is menedéket találhat a nagy melegben, de azokra is gondoltak, akik egész nap úton vannak, vagy a szabadban tartózkodnak. A hűvös zónák olyan helyiségek, amik 20-24 fok közötti hőmérsékleten egész nap nyitva vannak, van víz, társasjáték, könyvek, mosdók és minden, ami elviselhetőbbé teszi a meleget. Ezek a terek nem csak a szervezetnek tesznek jót, de kiváló közösségépítő hatásai is vannak, így lehet csak igazán összekötni a kellemeset a hasznossal. Van kifejezetten nők és gyermekek számára fenntartott hűvös helyiség is, ami jó búvóhely lehet kicsik és nagyok számára is.

Ha nincs időnk beülni hűsölni, akkor a Stadt Wien alkalmazásban megkereshetjük a városszerte több száz elhelyezett ivókút egyikét és ott is felfrissülhetünk útközben. 

A hűvös zónák már tavaly nyáron is nagy népszerűségnek örvendtek. A két helyszínt három hónap alatt 2057 ember kereste fel. Az időnként igen magas hőmérséklet ellenére a hűvös zónák hűtött beltéri helyiségként el tudták látni a látogatók fizikai megkönnyebbülését szolgáló céljukat és a vendégek visszajelzései egyöntetűen pozitívak voltak.

A lehűlés lehetősége mellett a látogatók különösen nagyra értékelték a hűvös zónák szociális aspektusát, így nem is volt kérdés, hogy a kezdeményezést idén is folytatják majd.

- bdpst24.hu

Check Also

JÚLIUS 21-ÉN VASÁRNAP RENDEZIK MEG A 42. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁST!

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti rendőrkapitány egyetértésével – a szervezőbizottság úgy …