10 dolog, amit érdemes tudni a mobil klímákról

Nyáron minden bizonnyal sokaknak megfordul a fejében, hogy olyan hűtéstechnikai eszközt szerezzenek be, amelyekkel átvészelhetők a tikkasztó napok. A mobil klíma praktikus megoldás lehet ebből a szempontból, mivel egyszerűen üzembe helyezhető. A Sencor összegyűjtött 10 fontos tudnivalót azok számára, akik ilyen készülékek vásárlásán gondolkodnak. 

Míg a split klímák általában rendelkeznek egy kültéri és egy beltéri egységgel, addig a mobil klímák esetében egy egységben van összerakva a kompresszor, valamint a hőcserélő. Ennek köszönhetően nem igényel nagy előkészítést a telepítésük. Néhány dolgot azonban érdemes figyelembe venni, mielőtt ilyen gépet választana valaki. 

  1. A mobil klímák általában kisebb helyiségek, irodák, vagy garzonlakások hűtésére, páramentesítésére használhatók. Üzembe helyezésük nem kerül plusz költségekbe. 
  2. A kívánt hűtési hőmérséklet ezeknél a gépeknél általában 18 és 32 Celsius fok között állítható be. De a kinti hőmérsékletnél legfeljebb 10 fokkal tudják lehűteni a helyiséget.  
  3. Ahogyan a falra szerelt változatoknál, úgy a mobil klímáknál is gondoskodni kell a kondenzvíz elvezetéséről. A legtöbb típusnál általában ez egy gyűjtőtartályba kerül, de elérhetők már olyanok is, amelyek önpárologtatás funkcióval vannak ellátva. 
  4. A mobil klímák telepítését ma már számtalan kiegészítő teszi könnyebbé. Ezek közé tartozik az ablaktömítés készlet (SAX W001), a tetőablak-tömítő készlet (SAX W002), valamint az ajtótömítés-készlet (SAX W003). Utóbbi elsősorban az üvegajtós erkély-, vagy teraszajtóknál jelenthet segítséget. A tömítő készletek elsődleges feladata, hogy megakadályozzák, hogy visszaáramoljon a nyíláson kifújt levegő, így a lehűtött helyiség nem fog újra felmelegedni.

5. A mobil klímák – a nevükből adódóan – bármikor áthelyezhetők. Kedvünkre mozgathatjuk őket az integrált fogantyúk és a görgők révén a helyiségek között. Ezen tulajdonságaik jól jönnek akkor, ha például egy ideig nem otthon, hanem mondjuk egy nyaralóban, vagy üzlethelyiségben kívánjuk őket használni. 

6. A mobil klímák teljesítménye nagyban függ a felhasználás helyétől is. Egy tizedik emeleti panellakásban, amelyet folyamatosan süt a nap, nem biztos, hogy ugyanazt a hűtési teljesítményt nyújtják, mint mondjuk azokban a helyiségekben, amelyeket csak fél napig ér a nyári napfény. 

7. Tévhit, hogy a mobil klímák energiafogyasztása hatalmas lenne, már megtalálhatók a piacon A++ energiahatékonysággal rendelkező változatok is.

8. A legtöbb mobil klíma a vezérlőpanelen keresztül, vagy a távirányító segítségével vezérelhető. Léteznek azonban már olyan változatok is, amelyeket a wifi kapcsolatnak köszönhetően okostelefonos alkalmazással is lehet irányítani. 

9. Nem igaz, hogy a mobil klímák csak zajosan működtethetők. Akadnak már olyan variánsok is, amelyeket „Sleep” funkcióval is elláttak. Ennek aktiválásakor akár aludni is lehet bekapcsolt mobilklíma mellett, hiszen ilyenkor jóval alacsonyabb zajszinten dolgozik a készülék. 

10. Egyes típusok különleges tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Ez közé tartozik a UV-C funkció, amely lehetővé teszi a mobil klímából kiáramló levegőben a káros mikroorganizmusok elpusztítását. 

A tikkasztó hőségben, a fülledt nyári éjszakákon tehát a mobil klímákra is lehet számítani. A Sencor folyamatosan azon dolgozik, hogy termékeit még „felhasználó barátabbá” tegye és hogy minden szempontból megfeleljenek a legújabb elvárásoknak. 

- bdpst24.hu

Check Also

Idén is megrendezik az ország legszerethetőbb művészeti fesztiválját Cereden

Augusztus 10-én ismét egy minden érzékszervet megmozgató összművészeti fesztivállal, az ArtPiknik Cereddel zárul a 29. …