Tabletta vagy kapszula? Legyen inkább folyékony!

  • Ezért hódítanak a folyékony étrendkiegészítők!

Energiánk növelése, szervezetünk védekezőképességének megerősítése és mindehhez persze a megfelelő étrend megtalálása fontos feladat kell, hogy legyen, hiszen ezzel életminőségünket javíthatjuk. Az egészséges életmódhoz tartozik a megfelelő étrendkiegészítők kiválasztása is, amely természetesen mindig sok kérdést vet fel. Szükségem van rá egyáltalán? Ér ez egyáltalán ennyit? Biztos, hogy működik? Kényelmes vagy kényelmetlen? Kompromisszumokkal jár? 

A mai reklámoktól hangos világban nagyon sok termék versenyez, túlígér és alulteljesít. Innováció és újdonság, évezredek óta ismert és használt gyógynövények újrafelfedezése mellett az egyik jelentős irány a folyékony étrendkiegészítők térhódítása felé mutat. De vajon miért lehetnek ezek jobbak, mint a hagyományos tabletták vagy kapszulák, amiről sokaknak amúgy is a klasszikus rosszízű gyógyszer szedése jut eszébe?

Felszívódás és hatékonyság

Amikor bármilyen táplálékkiegészítőt fogyasztunk, testünk ugyanúgy érzékeli azokat, mint az étkezés során bevitt tápanyagokat. Nem mindegy azonban, hogy ezeket szilárd vagy folyékony formában fogyasztjuk.

A szilárd kiegészítők, mint például a tabletták és kapszulák lassabban oldódnak fel szervezetünkben és ez befolyásolja a felszívódást is, a szájüregből viszont a hatóanyagok azonnal a szisztémás keringésbe jutnak. A folyékony étrendkiegészítők oldott állapotuknak köszönhetően gyorsabban el tudják juttatni a sejtekhez a szükséges tápanyagokat, így a szervezet gyorsabban és könnyebben tudja felhasználni őket.

A folyékony kivonatok akár önállóan, akár vízzel vegyítve is fogyaszthatók és a felszívódásuk közel 100%-os is lehet” – mondja Sebestyén Tímea, a Pranagarden alapítója. A márka az indiai gyógynövények erejét állítja a különböző problémacsoportok megoldásának szolgálatába, így az ayurveda erejével akár alvási, akár változó kori nehézségek vagy súlyproblémák esetén találhatunk megoldást, tabletta, kapszula, vagy folyékony formában is. 

Kényelem, rugalmasság, adagolás

A folyékony étrendkiegészítők egyik legfőbb vonzereje egyértelműen a könnyű elfogyasztás. Akár egészségügyi okokból, akár érzékeny öklendezési reflex miatt, a tabletták és kapszulák lenyelése kellemetlen vagy sokak számára akár lehetetlen is lehet, gondoljunk akár a gyermekekre vagy az idősebb emberekre is. Folyékony étrendkiegészítőket viszont könnyen adhatunk gyümölcslevekhez, turmixokhoz, vagy akár ételekhez is, így a napi adag bevétele nem okoz nehézséget. Ráadásul így könnyebben tudjuk akár személyre is szabni az adagolást, szükségleteinknek vagy toleranciánknak megfelelően akár egy fél adagot is könnyen vehetünk be, ami a tablettákkal nehezebben, kapszulákkal pedig nem is kivitelezhető. Nem is szólva arról, hogy a folyékony étrendkiegészítők kevesebb segéd- és adalékanyagot tartalmaznak, gondoljunk csak a kapszulahéjakra. A kapszulák, tabletták sok esetben fel sem oldódnak az emésztőrendszerben, mert nincs elegendő emésztőnedv, így hasznosulatlan formában kiürülhetnek. A tabletták esetében a kötőanyag is nehezítheti a felszívódást. Mindkét esetben csupán a bevitt hatóanyagok töredéke hasznosul, nem beszélve arról, hogy az előállítási technológiák miatt egy-egy tablettába vagy kapszulába kevesebb hatóanyagot lehet elhelyezni, mint amennyi egyetlen adag kivonatban található.

Hordozhatóság és tárolás

Ha valaki gyakran utazik, akkor lehet, hogy úgy véli, érdemesebb a tablettákat és a kapszulákat előnyben részesíteni, hiszen ezeket könnyebb szállítani és nem igényelnek különösebb tárolási feltételeket” – folytatja Sebestyén Tímea.  –„Bár én úgy gondolom, hogy az egyik legkeresettebb termékünk, a stresszkezelés és a pihentető alvás miatt választott KSM-66 Ashwagandha teljes spektrumú folyékony kivonata egy tökéletes útitárs, hiszen csak egy 100 ml-es cseppentős üveget kell magunkkal vinni, és egy kevés vízzel elkortyolgatva könnyen bevehetjük a napi adagot. De természetesen ugyanez a hatóanyag kapszula formájában is elérhető, így akinek az a praktikusabb, választhatja azt is. Sok folyékony, vagy folyékony formában megtalálható étrendkiegészítőt tudunk ajánlani, cseppek, vagy a nagyon közkedvelt latték formájában. A Pranagarden vevői visszajelzései alapján az a tapasztalat, hogy ezeket nagyon kedvelik, legtöbben kényelmesebbnek és kellemesebbnek tartják ezek fogyasztását, úgyhogy a termékfejlesztéseinknél ezt a szempontot maximálisan figyelembe vesszük.”

- bdpst24.hu

Check Also

Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa …