10. évadát kezdi meg a Zenélő Budapest

  • ingyenes koncertek a város ikonikus helyszínein 
    július 5. – augusztus 16. – Budapest

Jubileumi évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 5-én. Budapest ikonikus szabadtéri helyszíneire, történelmi tereire komponálták a műsort a szervezők – az évadban 60 ingyenes koncerttel jelentkeznek, több mint 100 művész közreműködésével.  

Az egyes helyszínek műsora illeszkedik az adott építészeti remekművekhez. A tíz éve útjára indult koncertsorozat a főváros nyári életének elengedhetetlen részévé vált az évek során. Július 5. és augusztus 16. között a Budavári Palotanegyed négy ikonikus helyszínén, a Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti téren, a Műcsarnok oszlopcsarnokában és a Kossuth téren várják a zene rajongóit. Az ingyenes programsorozat egyedülálló módon kelti életre a főváros történelmi-kulturális múltját és jelenét.

A Várkert Bazár reneszánsz kertjének Gloriettjében és a Budai Vár Savoyai teraszán már hagyományosan a huszárruhás rézfúvósok reneszánsz és barokk zenei műsora kap helyet. A Budavári Palotanegyedben zenés felfedező útra indulhatunk a nemrégiben gyönyörűen megújult Csikós udvarban és Karakas pasa tornyánál, ahol vonós és fúvós kisegyüttesek változatos repertoárral lépnek fel. Meghallghathatjuk a Campanelli harangjáték együttes virtuóz fuvolaszóval kiegészült előadását, valamint Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco kvartett magyar romantikus műsorát. 

A Műcsarnok oszlopcsarnoka különleges találkozási pont. A neoklasszikus épület immár több mint 120 éve a modern képzőművészet otthona. Nem véletlen, hogy a Zenélő Budapest péntekenként itt bemutatott szaxofonkvartett-sorozatának címe: Klasszikusok modern feldolgozásban. A szombatonként megrendezésre kerülő hangulatkoncerteken afrikai tradicionális zenével, virtuóz kürt kvartettel és jazz feldolgozásokkal is találkozhat a közönség. A vasárnapi délelőttökön a 20. század elejének békebeli korszakát idézi meg a Capriccio vonósnégyes. Mozart, Schubert, Csajkovszkij művei mellett az argentin tangó dallamai is felcsendülnek. 

A Hegyvidéki Kulturális Szalon előtti tér a másfél hónapos programsorozat alatt megtelik zenével: péntek esténként többek között olyan kiemelkedő előadók lépnek fel, mint Lantos Zoltán hegedűművész indojazz improvizációival, a Götz Saxophone Quartet Blue Rondo című műsorával, valamint Manuel Betancourt mexikói énekes Sebastian Ramirez zongoraművésszel, akikkel a latin- és dél-amerikai zenei világban kalandozhat a közönség.
Szombat délelőttönként a gyermekek és a családok a főszereplők: Götz Nándor 2019 óta tervez óriás közösségi hangszereket, amelyeket a Zenélj velünk! című interaktív program keretében lehet kipróbálni. Ezt követően a Campanelli harangjáték együttes mesekoncertjére invitálják az érdeklődőket.

TérZene 

A Tér-Zene koncertsorozat meghívottjaként idén is visszatér a Zenélő Budapest a Kossuth térre, olyan művészek fellépésével, mint Szenthelyi Krisztián bariton énekes, Demeniv Mihály harmonikaművész és Faludi Judit Liszt-díjas csellóművész.

Zenepark 

A jubiluemi Zenélő Budapest évadzáró eseményének a Millenáris Széllkapu ad helyet augusztus 10-én.  Az egész napos műsor minden korosztály számára kínál zenei programot, a hangulatkoncertek mellett számos távol-keleti világzenei újdonság mutatkozik be. Záróakkordként Micheller Myrtill és Pintér Tibor voice-guitar duója és a Götz Saxophone Quartet ad közös koncertet az örökzöld jazz hangulatában. 

Az idei program a Nemzeti Kulturális Alap, a Hegyvidék Főutcája Egyesület, a Szerencsejáték Zrt. és a Budavári Palotanegyed támogatásával valósul meg.

Művészeti vezető: Götz Nándor klarinét-szaxofonművész, zeneszerző

További információ:
https://zenelobudapest.hu
https://www.facebook.com/zenelobudapest/
https://www.instagram.com/zenelobudapest/

- bdpst24.hu

Check Also

A fogyáshoz fontosabb a napi kalóriabevitel számolása

Kutatás: a fogyáshoz fontosabb a napi kalóriabevitel számolása, mint az étkezések időzítése A megkérdezettek relatív …