Szabó Kimmel Tamás megmérte a karbonlábnyomát és meglepte az eredmény

Szabó Kimmel Tamás megmérte saját karbonlábnyomát, az eredmény pedig őt magát is meglepte: az éves kibocsátása 12 tonna CO2, vagyis kétszer akkora, mint egy átlagos magyaré (5,37 tonna). A színész örül, hogy szembesítették a lábnyomával, hiszen eddig is próbált környezetbarát módon élni, az eredmény pedig arra sarkallja, hogy lépéseket tegyen kibocsátása csökkentése érdekében. 

Néhány hete mutatkozott be a Do Your Carbon kalkulátor, amely megnyitotta a lehetőséget, hogy a magyar vállalkozók is megmérjék a karbonlábnyomukat, mégpedig külső szakértő és óriási költségek nélkül. Szabó Kimmel Tamás egyéni vállalkozóként a kezdeményezés élére állva már kiderítette, hogy az övé mekkora. A 12 tonnás kibocsátása nagyjából a kétszerese annak, ami egy irodai dolgozó esetében várható (3-6 tonna), és magasabb egy átlagos magyar személyes kibocsátásához képest is (5,37 tonna). Igaz, Szabó Kimmel nem is íróasztalnál dolgozik, lételeme a mozgás.

„Rengeteget autózom, ez együtt jár a munkámmal, járom az országot, sok a fellépés a fővárostól távol. Gyakran előfordul, hogy az előadás előtt és után 2-3 órát autóznom kell” – mondta a színész. Amikor csak lehet, a művész kiszáll a kocsiból: a városban a tömegközlekedést részesíti előnyben. „Egész életemben villamosoztam Budapesten és a gyerekeimmel is autó nélkül megyünk szinte mindenhova a városban. Ezzel időt és kibocsátást is spórolok” – mesélte Szabó Kimmel Tamás. A színész környezettudatosságra neveli a gyerekeit. „Mindannyiunknak megvan például a saját kulacsunk, ezeket csapvízzel töltjük fel. A kislányom már elég nagy ahhoz, hogy arról beszélgessünk, miért árt az élővilágnak a rengeteg műanyag palack. Az otthonom sajnos nem túl energiahatékony, ezen szeretnék változtatni a jövőben” – magyarázta a színész.

Sokan bele sem gondolnak, de az egyéni vállalkozóknak és a kisebb, pár fős vállalkozásoknak is van karbonlábnyomuk. Az OPTEN és a Mastercard fejlesztése, a Do Your Carbon a vállalkozásoknak kíván segíteni azzal, hogy megmérjék saját kibocsátásukat és ezzel megtegyék az első lépést a fenntarthatóság irányába. „Nem üzemeltetek környezetszennyező gyárat, nincsenek alkalmazottaim, mégis van egy szemmel látható lábnyomom. Arra biztatok mindenkit, főleg a KKV-ket, hogy ismerkedjenek meg a saját kibocsátásukkal, ez az első lépés a fenntartható vállalatirányításban” – nyilatkozta Szabó Kimmel Tamás.

- bdpst24.hu

Check Also

„Az elménk természetes törekvése, hogy a dolgokat teljesnek és befejezettnek érezze”

Ismerős az érzés, amikor egy kirakó fölött ülsz, aminek hiányzik az utlsó darabja? Vagy huppantál …