A cégek 76%-a fejlesztette a kibervédelmét

  • A kibertámadásokból származó helyreállítási költségek felülmúlják a biztosítási lefedettséget

A Sophos közzétette felmérésének eredményeit “Cyber Insurance and Cyber Defenses 2024: Lessons from IT and Cybersecurity Leaders címmel. (“Kiberbiztosítás és kibervédelem 2024: Tanulságok IT és kiberbiztonsági vezetőktől”.) A jelentés szerint a kiberbiztosítással rendelkezők 97%-a fektetett be védelmének fejlesztésébe, hogy az segítsen a biztosítás terén. Közülük

  • 76% mondta, hogy ez lehetővé tette számukra a lefedettségre való jogosultságot,
  • 67% jobb árazásban részesülhetett,
  • 30% pedig jobb szerződési feltételekhez juthatott.

A jelentés azt is megmutatta, hogy a kibertámadások helyreállítási költségei meghaladják a biztosítási lefedettséget. A biztosítási kérelmet benyújtóknak csupán 1%-a mondta azt, hogy a biztosítójuk 100%-ban finanszírozta az incidens elhárítása során felmerült költségeket. A leggyakoribb oka annak, hogy a biztosítás nem állta teljes mértékben a költségeket, az volt, hogy a számla végösszege meghaladta a biztosítási keretet. A The State of Ransomware 2024 felmérés szerint a ransomware incidenseket követő helyreállítási költségek 50%-kal nőttek az elmúlt évben, elérve a 2,73 millió dolláros átlagot.

“A Sophos Active Adversary jelentés ismételten kimutatta, hogy a cégeket érintő kiberincidensek nagy része az alapvető és legjobban bevált kiberbiztonsági gyakorlatok – például a biztonsági javítások időben megtörténő végrehajtása – elmulasztásának a következménye. Legutóbbi jelentésünkben például a kompromittálódott hitelesítési adatok voltak a támadások első számú kiváltó oka, ennek ellenére a cégek 43%-ánál nem volt aktiválva a többtényezős hitelesítés.” mondta Chester Wisniewski, igazgató, globális field CTO.

“A tény, hogy a cégek 76%-a fektetett be a kibervédelembe a kiberbiztosítási jogosultság megszerzése céljából, azt mutatja, hogy a biztosítások ezen alapvető biztonsági intézkedések végrehajtására kényszerítik a szervezeteket. Ez változásokhoz vezet, és átfogóbb, pozitívabb hatással van a cégekre. Ám a kiberbiztosítás előnyös ugyan a vállalkozások, vállalatok számára, csak egy része a hatékony kockázatcsökkentési stratégiának. A cégeknek még mindig dolgozniuk kell védelmük megerősítésén. Egy kibertámadás mind működés, mind hírnév szempontjából súlyos hatással lehet egy szervezetre, és a kiberbiztosítás megléte ezen nem változtat.”

A megkérdezett 5000 IT és kiberbiztonsági vezető közül a védelmüket biztosítási okokból fejlesztő cégek 99%-a mondta azt, hogy befektetései révén a biztosítási lefedettségen túl szélesebb körű biztonsági előnyökhöz is jutottak, beleértve a jobb védelmet, a felszabadult IT-erőforrásokat és a kevesebb riasztást.

“Úgy tűnik, hogy a kibervédelembe történő befektetések tovább gyűrűződő hatást fejtenek ki az előnyök tekintetében, olyan biztosítási megtakarításokat lehetővé téve, amelyeket a szervezetek más védelmi eszközökre fordíthatnak, hogy szélesebb körben javítsák biztonsági helyzetüket. Ahogy a kiberbiztosítások adoptálása folytatódik, a cégek biztonsága remélhetőleg tovább fog fejlődni. A kiberbiztosítások nem fogják eltüntetni a ransomware-támadásokat, de részét képezhetik a megoldásnak.” mondta Wisniewski.

A “Cyber Insurance and Cyber Defenses 2024: Lessons from IT and Cybersecurity Leaders” jelentés adatai egy 5000 kiberbiztonsági/IT vezető bevonásával készült, 2024 januárja és februárja között végzett szolgáltató-agnosztikus felmérésből származnak. A válaszadók székhelye 14 országban található Amerikában, az EMEA-ban és az Ázsia-csendes óceáni térségben. A megkérdezett szervezetek 100 és 5000 közötti alkalmazottat foglalkoztattak, bevételük pedig kevesebb mint 10 millió dollártól több mint 5 milliárd dollárig terjedt.

Olvasd el a teljes “Cyber Insurance and Cyber Defenses 2024: Lessons from IT and Cybersecurity Leaders” jelentést a Sophos.com oldalán a további globális eredményekért és ágazatonként adatokért.

- bdpst24.hu

Check Also

Július 20-án NEM lesz Balaton-átúszás

A HungaroMet siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével – úgy döntöttünk, …