A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői is aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról. A világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyét idén 21. alkalommal rendezték meg, ahová több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból. A Kreinbacher Birtok pezsgői idén 10 éve léptek piacra, és egy évtized alatt nemcsak megkerülhetetlen szereplői lettek a méthode traditionnelle, azaz a hagyományos pezsgőkészítésnek, hanem folyamatosan bizonyították, hogy nemzetközi összehasonlításban is kimagasló teljesítményt nyújtanak.
Idén 21. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb és legtekintélyesebb bor- és pezsgőversenyét, a Decanter World Wine Awards-ot. A június 19-ei eredményhirdetésen avilág két alkalommal is a somlói Kreinbacher Birtok pezsgőire figyelt, ugyanis a Brut Classic és Prestige Brut pezsgőjét is aranyéremmel díjazták. A Kreinbacher mind az öt nevezett tétele érmet hozott: a két arany mellett a Rosé Brut pezsgő ezüstéremmel és a Juhfark 2022, valamint az Öreg Tőkék Bora 2021 bronzéremmel tért haza a versenyről.
A szakmai közönség körében is kiemelt presztizsnek örvendő megmérettetésre idén több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból, melyek elbírálására mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 61 Master of Wine és 20 Master Sommelier szakember. A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Best in Show min
Magyarország remekül szerepelt a versenyen, hiszen a rangos zsűri számos elismerést, egy Best in Show-t, 4 platina-, 13 arany-, 56 ezüst- és 67 bronzérmet osztott ki a hazánkból érkező tételek között. Az eseményen összesen 50 Best in Show-t ítéltek meg, így különösen nagy érdem, hogy hazai színekben is sikerült egy ilyen elismeréssel hazatérni, amely a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es Aszújának érdeme. A négy platinaérem szintén tokaji borokhoz került, 2-t szerzett a Balassa, egyet a Pajzos Tokaj, valamint egy továbbit a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek mezőnyében – a Kreinbacher pezsgőin kívül ─ a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és a Szekszárdi Borvidékről származó borok szerepeltek.
A Kreinbacher pezsgők évről évre a világ élvonalában
2014-es évet megelőzően a hazai pezsgőpiacot lassú fejlődés jellemezte. Bár mutatkozott némi változás a piaci szereplők és a keresleti oldalon egyaránt, egy igazi áttörésre volt szükség ahhoz, hogy elindulhasson a ma már széles körben „pezsgőforradalomként” ismert folyamat. Ez volt az első négy Kreinbacher pezsgő bemutatkozása a Budavári Borfesztiválon. Az Extra Dry, Brut Classic, Brut Nature és Prestige Brut pezsgők egységes arculatukkal és kimagasló minőségükkel azonnal magukra vonták a figyelmet. Három évvel később pedig a Rosé Brut debütálásával vált teljessé az öttagú alap pezsgősor.
A 2014-es piacra lépést követően, egy évtized alatt a Kreinbacher Birtok pezsgői nemcsak megkerülhetetlen szereplői lettek a méthode traditionnelle, azaz a hagyományos pezsgőkészítésnek, hanem világszinten is számos elismerésben részesülnek.
A kezdetektől fogva a jövő klasszikusait (futur classique) megtestesítő, állandó minőséget és jól megkülönböztethető, egyedi karaktert képviselő pezsgők nemzetközi eredményei újra és újra megerősítik a Kreinbacher filozófia sikerét.
BRUT CLASSIC
A Brut Classic pezsgő vegytisztán hordozza magában a Kreinbacher Birtok DNS-ét: állandóság, szerethetőség és kimagasló minőség.
Minden champagne háznál a brut cuvée az, ami legtisztábban tükrözi az adott ház stílusát, elképzelését. A signature cuvée legfőbb jellemzője, hogy állandó, mindig ugyanazt a minőséget és stílust kell hoznia, ami évről évre a legnagyobb kihívást jelenti.
Az első Classic furmint és chardonnay házasításával készült, majd csatlakozott hozzájuk a pinot noir és végül a pinot blanc, mára ez a négy fajta adja a cuvée alapborát.
A DWWA jellemzésében a Brut Classic pezsgőben lenyűgöző fehér virágok, érett gyümölcsök és pirított kalács jegyei bővelkednek. Csodálatos citrusos savakkal, finom habbal és hosszan tartó ásványi utóvégzéssel, kiemelkedő pezsgő.
PRESTIGE BRUT
Az alapsor csúcsának szánt pezsgő nevében is képviseli kiemelt státuszát. Klasszikus Champagne-i blanc de blancs stílusú pezsgőnek szánták, olyan értékeket szem előtt tartva, mint a struktúra, komplexitás és elegancia.
Bár 2014 őszén a 2011-es szüretből készített 100% furmint Prestige-t mutatták be, egyre inkább a furmint és chardonnay házasítására terelődött a figyelem, és 2016-ot kivéve, amikor újra 100% furmint alapbort használtak, végképp e kombináció mellett tették le a voksot.
A DWWA jellemzésében a furmint- chardonnay házasításból született Prestige Brut alma-, körte- és citromhéj aromákat hoz, sós mogyorós és kekszes jegyekkel kiegészítve. Kifogástalanul friss és komplex pezsgő, a szájban gyönyörűen szétterülő habbal.