Csuja Imre 63 éves korára hagyott fel a szemüveghordással

  • A közkedvelt színész örömmel konstatálta, hogy közelre és távolra is tökéletesen lát, így többet nem kell szemüvegre költenie.

A Mi kis falunk nézői semmit sem vettek észre abból, hogy a polgármestert megformáló Csuja Imre a 10. évadra megszabadult szemüvegétől, amit a sorozat indulása előtt kezdett el viselni. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja ugyanis szerepeit zömmel szemüveg nélkül játszotta, felvállalva azt a kockázatot, hogy nem lát mindent élesen a színpadon vagy egy forgatási helyszínen. Így kifejezetten nagy megkönnyebbülés számára, hogy ezzel soha többet lesz gondja. De mi hozta a művész életébe ezt az éles váltást, és vele együtt az éles látást?

„A színésznek a szeme a munkaeszköze, ezért nagyon kényelmetlen, amikor a kor előrehaladtával a látásunk romlani kezd. Másik lencse kell a szövegkönyv olvasásához, másik a színpadi mozgáshoz, ezért nem sokat gondolkoztam, amikor megtudtam, hogy egy műlencse beültetésével meg tudok szabadulni az állandó szemüvegcserélgetés béklyójától” – meséli Imre, aki egy olyan szemklinikát keresett, ahol van steril műtő, mert látásjavító lencse műtétek és a szürkehályog műtétek esetében az ÁNTSZ kötelezően elvárja ennek meglétét.

A Saint James Szemészeti központ főorvosa, dr. Perényi Kristóf (fenti képen) tovább növelte a művész elszántságát, amikor elárulta neki, hogy a lencsebeültetéssel nemcsak a további látásromlást, de az olyan korral járó szembetegségeket is elkerülheti, mint a szürkehályog. 

Körültekintő szemvizsgálatok után a Csuja Imre alkalmasnak bizonyult a műtétre, amire a páciens így emlékszik vissza: „Beöltöztettek egy steril ruhába, majd megkaptam az érzéstelenítő szemcseppeket, röviddel ezután be is kísértek a műtőbe. Itt már csak azért izgultam, mert éppen volt egy kis megfázásom, és nem szerettem volna köhögéssel megszakítani a műtétet. A főorvos ugyan megnyugtatott, hogy akkor sem történhet baj, de azért elővettem minden tapasztalatom, amit valaha légzéstechnika és színpadi fegyelem terén szereztem, így gond nélkül tudtam arra az egy dologra koncentrálni, ami a dolgom volt, nevezetesen, hogy ne vegyem le a tekintetem a szemembe világító fényes pontról.” 

 

Az egy hónapos kontroll alkalmával már az eredmények is igazolták: jó döntés volt

Arra a kérdésre, hogy mi járt a fejében az első pillanatokban, a mindig humoránál lévő színész azt válaszolta: Major Tamás, aki azt találta mondani az orvosnak, amikor leszakadt retinával feküdt a kórházban, hogy doktor úr, én vakon bízom magában.

„Valóban ez volt a helyzet velem is, és a bizalom nem volt alaptalan, minden úgy történt, ahogy a főorvos előre mondta. Az első szemnél még éreztem, hogy valamit ügyködik rajta, de a másiknál már észre sem vettem, amikor bekerült műlencse. Nyugtatásképpen elkezdetem magamban mondani Babits Mihály Jónás könyvét, ami körülbelül 20 percig tartana, de csak a háromnegyedéig jutottam, és már vége is volt a beavatkozásnak.”

Többet nem kell szemüvegre költenem, maximum veszek egy jó napszemüveget

A műtét után közvetlenül még szivárványt látott, amikor a lámpa fényébe nézett, de Imre fegyelmezetten használta a felírt szemcseppeket, és óráról-órára javult a látása, majd két nap alatt teljesen feloszlott a köd. Ekkor már kamera elé állt egy rövid interjú erejéig, és azt is elárulta, hogy az egynapos kontroll estéjén, mintha mi sem történt volna, színpadra lépett, harmadnap pedig már kocsit vezetve ment haza a színházból.

Fotókredit: Saint James Szemészeti Központ

- bdpst24.hu

Check Also

Rekord: 40 millió forint fölé ugrott a ValóVilág12 nyereményalapja

Geri és Dudu másfél millió forintot csúszkáltak össze a mai játékkal, amelynek köszönhetően 41.700.000 forintra …