Kihirdették a „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győzteseit

  • Feltörekvő tehetségek a szakképzésben

Lezárult Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC), valamint a Startup Campus kollaborációjában létrejött „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” pályázat. A második alkalommal megvalósult felhívásra az egész országból jelentkeztek szakképzésben tanuló diákcsapatok, akik közül a szakmai zsűri döntése alapján öt projektcsapat kapott meghívást a döntőbe. A divat és design legfiatalabb feltörekvő tehetségei 2024. június 6-án ünnepélyes díjátadó keretében prezentálták a mentorok segítségével elkészített projekteket. Munkájukért értékes díjakat vihettek haza, és meghívást kaptak az MDDÜ további rendezvényeire.

A Divat és Designipari Szakképzésfejlesztést Támogató Program keretein belül létrehozott „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” pályázat 2023 óta a hazai kreatív iparágak szereplőinek utánpótlására, presztízsnövelésre, valamint új szakmai ismeretek szerzésére és fejlesztésére ösztönzi a szakképzésben tanulókat. Az idei „Örökség újratöltve: Tervezz a holnapnak!” tematikával meghirdetett pályázat koncepciója az értékmentés és -megőrzés, valamint a kulturális örökségek újraértelmezésére épült, amelyre szabadon választott, tradicionális és innovatív technológiák integrálásával létrehozható pályamunkák beérkezését várták. A program döntőjében az indulók közül a szakmai zsűri – Jakab Zsófia, miniszteri biztos és az MDDÜ vezérigazgatója, Osvárt Judit, az ELLE Decoration magazin főszerkesztője, valamint Maróy Krisztina, a GLAMOUR magazin és Glamour.hu alapító-főszerkesztője – végül három divat és két design területről érkező szakképzésben tanuló csapatot választott ki, akik az elmúlt két és fél hónapos periódus során kidolgozott pályamunkával debütálhattak a 2024. június 6-án megrendezett záróeseményen. 

A program eredményeinek bemutatóit, valamint a díjátadó ceremóniát ezúttal a HAB Hungarian Art & Business impozáns tereiben rendezték meg – a diákok a kiállítótér ikonikus, csigalépcsője mellett, a Vasarely-Fajó kiállítás ölelésében prezentálták pályamunkáikat. A program nagykövete, Csalár Bence divatújságíró és -szakértő által moderált díjkiosztón Jakab Zsófia, a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az MDDÜ vezérigazgatója köszöntötte a fiatal tehetségeket, és ismertette a divat és designipari szakképzést fejlesztő program misszióját. „Az MDDÜ négy stratégiai pillérének egyike a szakképzésfejlesztés. Hálásak vagyunk a szakági együttműködő partnereinknek, hogy egy ilyen fontos közös ügyért tudunk közösen dolgozni és évről évre megrendezni ezt a programot. A kreatívipari szakmák kiállták az idő próbáját, ráadásul látványosan, a szemünk előtt jönnek létre új területek, amelyek új munkahelyeket teremtenek, új munkaerő-szükségletet vonnak maguk után. Ezért is nagyon fontos az utánpótlás a kreatíviparban, amelyet a pályaorientációs célú programok tudnak hatékonyan támogatni. A mai megmérettetés is megmutatta, hogy van potenciál a magyar kreativitásban, rengeteg terv és akarat van a fiatalokban, mi pedig ehhez hasonló lehetőségekkel és platformmal tudjuk őket segíteni tehetségük kibontakoztatásában, valamint hatékonyan kapcsolatba lépni az új generációval. Nagyon büszkék vagyunk a színvonalas bemutatkozásokra és bízunk benne, hogy a jövőben, további programjainkon találkozunk a csapattagokkal.”

A divat szekcióban Keszeg Anna kultúrakutató, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense mentorálta a nagysikerű, Győri SZC Sport és Kreatív Technikum tanulóiból álló FAKIE csapatot, akik performatív prezentációjukkal, a legapróbb részletekig kidolgozott koherens vizuális identitásukkal és csapatszellemükkel a kategória első helyezését érdemelték ki. A nyolcvanas évek gördeszkás hip-hop szubkultúráját Vasarely Győri Nemzeti Színház épületdíszének mozaikmintájával és kortárs streetstyle elemekkel fűszerezték – az extravagáns kapszulakollekcióhoz egy Bravo magazin ihlette leporello-poszter formátumú katalógust is társítottak.

A divat kategória második helyezését Kovács Adél trendkutató, design-tanácsadó, egyetemi oktató által mentorált, BKSZC Kreatív Technikum és Kollégium diákjai, a HETLEKOTLA csapat nyerte el Heje-Huja homokóra projektükkel, amely a hagyományos népi viselet rétegeit hordható, szerethető, fiatalos formába ültetve dolgozta fel. A szekció harmadik helyezését a BKSZC Kreatív Technikum, két grafikus és két divatszabó tanulóiból álló Molylepkék csapatának ítélték, akiket Györök Bori, divat-és ékszertervező mentorált. Érzékeny, textilvirágokkal bolondított kompozíciójuk, a Halott Menyasszony, Arany János: Kertben című versét elevenítette meg egy drámai esküvői ruha formájában. 

A design kategóriában a Kele Sára, formatervező által mentorált, BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum Bohém Banda csapata nyerte el a kategória első helyezését egy három részből álló boudoir koncepciójával. A projekt többek között egy fésülködőasztalon elhelyezett, női torzóból kialakított tükrös ékszertartó szekrényt, valamint egy spanyolfalat is magába foglalt. A Bohém Budoár installáció harmadik szegmensében, egy szabó babára illesztett táblagépen futó alkalmazás a ’90-es évek népszerű szépségszalon számítógépes játékait idézte meg. 

Édes Balázs, a LumoConcept ügyvezetője a BKSZC Kreatív Technikumából érkezett Misztérió designcsoportot mentorálta – a Hang-fal című pályamunkát a szakmai zsűri második helyezéssel jutalmazta. Az örökölt, de a karcos felület miatt menthetetlen bakelitlemezekből új formai lehetőségek feltérképezésével, illetve bravúros anyagalakítási és illesztési megoldásokkal moduláris térelválasztó elemeket, valamint egy látványos fali kalaptartó panelt hozott létre a diákcsapat. 

A díjátadó során a dobogós csoportokat többek között értékes könyvcsomaggal, vásárlási utalványokkal és szakmai workshop részvételi lehetőséggel jutalmazták. A szervezők nem engedik el teljesen a diákcsapatok kezét, az MDDÜ figyelemmel kíséri a résztvevők szakmai útját és ahol lehetséges, igyekszik programjaiban lehetőséget biztosítani számukra. Cél, hogy az új szakmai kapcsolatok tovább épüljenek a szakképzési intézmények és a diákok között egyaránt.

 

Az MDDÜ a jövőben is tervezi hasonló programok megvalósítását a szakképzésfejlesztés területén a kreatívipari szakemberek utánpótlásának biztosítása érdekében.

HFDA / Enterprise Hungary

- bdpst24.hu

Check Also

Nyaralás előtt módosítja hátrányosan a Revolut az utasbiztosítását

A Revolut egyelőre nem tett hivatalos bejelentést, azonban sikerült utána járnom a részleteknek. Jelentősen csökkennek …