NAV: „Felvette a nyúlcipőt”

Közel harmincmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak azok a hamis termékek, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy budapesti piactér pavilonjában találtak. Az eladó megpróbált elszaladni a pénzügyőrök láttán, de nem járt sikerrel.

A pénzügyőrök a budapesti Golgota téri piacon ellenőriztek, amikor észrevették, hogy egy asszony az egyenruhásokat megpillantva „felhúzta a nyúlcipőt”. A 37 éves vietnámi nő csak többszöri felszólítás után állt meg.

A pénzügyőrök átvizsgálták pavilonját, ahol különféle ismert márkajelzésű (Tommy Hilfiger, Diesel, Versace, Dorko, Guess, Adidas, Moncler, Nike) pulóverek, ingek, kabátok, nadrágok, sapkák kerültek elő. A ruhák silány minősége, csomagolása és külső jegyeik arra utaltak, hogy azok mindegyike utánzat. A gyanús portékákat a márkák jogosulti képviselői is szemügyre vették, és megállapították, hogy egytől-egyik hamisak, azokat a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba. Az asszony szabadkozott, hogy az áru nem az övé, azt állította, hogy a pavilon kulcsát egy ismeretlentől kapta, akinek még az arcára sem emlékszik.

A pénzügyőrök a több mint hétszáz darab hamis árut lefoglalták, iparjogvédelmi jogok megsértésének bűncselekménye miatt indítottak eljárást.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek. A hamis ruházati termékek vagy lábbelik esetében előfordul, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezettel kapcsolatba, amelyek akár az egészségre is ártalmasak lehetnek.

- bdpst24.hu

Check Also

Friss kutatás: a magyarok félnek a daganattól, mégsem járnak szűrővizsgálatokra

Egy friss kutatás szerint a magyarok több mint fele fél attól, hogy daganatos betegsége lesz, …