Továbbra is a legjobb hét hazai egyetem között a MATE

Idén is a legjobb hét magyar felsőoktatási intézmény közé került a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Quacquarelli Symonds (QS) elemzőközpont 2025-ös világrangsorában, tartva az előző években megszerzett helyezését.

A QS a világon létező mintegy 20 ezer felsőoktatási intézményből összesen 5 600 egyetemet vizsgált idén, közülük 1 500 került rangsorolásra. Ezen összesítésbe mindösszesen 11 magyar felsőoktatási intézmény került, amelyek között hetedik helyen végzett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, tartva az elmúlt években megszerzett előkelő minősítéseit (a rangsorolt egyetemek közötti relatív pozíciója szerint továbbra is a felső 66,7 százalékba sorolható), annak ellenére, hogy a korábbi években nagyságrendekkel kevesebb (a 2024-es rangsor megállapításakor mindössze 2 963) intézményt vettek vizsgálat alá.

A QS az évente kihirdetett rangsort számos aspektus szerint állítja össze, így például a hallgatók-oktatók arányát is mérik, ami a MATE esetében 9,6-os pontszámot kapott a globális medián 7,9-es értékével szemben. 

„Egyetemünk kiemelkedően teljesít a nemzetközi hallgatók arányában is, hiszen szemben a világátlagot jelentő 8,5-tel, a MATE 16,3-as pontozással büszkélkedhet” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor. – „A 2022-2024 közötti rangsorok pontszámait összevetve Egyetemünk kiugróan teljesített a nemzetközi kutatói hálózat tekintetében, köszönhetően annak a kiemelt figyelemnek, amit az egyetem vezetése a nemzetközi kutatások és pályázatok támogatására, illetve a közös publikációk megjelentetésének anyagi és morális ösztönzésére fordít.”

Visszatekintve az elmúlt évek vizsgált eredményeit, elmondható, hogy a legutóbbi ötéves intervallumot tekintve kis mértékű, de folyamatos növekedő tendencia észlelhető a MATE rangsorolását tekintve. A MATE globális pontszáma a tavalyi 8,3-hoz képest idén 9,3-ra emelkedett. A 2024-es rangsorolás tekintetében az egyetem a 1001-1200 közötti helyezést érdemelte ki a 2022-es akadémiai év tudományos és szakmai eredményei alapján.

„Nagy örömmel tölt el, hogy a MATE világviszonylatban is elismerésre méltó eredménnyel büszkélkedhet, miután korábban az agrártudományi ranglistán is előkelő helyezést értünk el” – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba rektor, utalva a QS legutóbbi, az agrártudomány területén működő intézmények rangsorolásakor elért 151-200. helyezésre, amivel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem bekerült a szakterület legjobb 12 százalékába, itthon pedig első lett az agráriumhoz köthető egyetemek között. Hozzátette: „Továbbra is az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy az évtized végére elérjük, de akár meg is haladjuk a legjelentősebb nemzetközi versenytársakat. Ezt a célt szolgálja a MATE 2030 elnevezésű stratégiánk is” – mondta, részletezve, hogy a tizenkét pontos cselekvési terv keretében új alapokra helyezték az egyetem szerepét és feladatait, s ennek értelmében a változás irányát nem követni, hanem alakítani kívánja a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

A globális rangsorolás itt megtekinthető.

https://www.topuniversities.com/world-university-rankings 

Fotó forrása: MATE

- bdpst24.hu

Check Also

Kádár-kocka-kiállítás a Skanzenben

A KOCKAHÁZ. LAKÓHÁZ, ÉLETFORMA ÉS ANNAK REPREZENTÁCIÓJA A KÁDÁR-KORBAN címmel nyílt kiállítás június 21-én a …